mati7766 Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 Witam Poszukuje płyty do zestawu poniżej: Procesor: Intel CORE I5 2500K 3.3GHz Karta graficzna: Gigabyte Geforce GTX 670 Zasilacz: OCZ ZT 550W Pamięć: Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (2 lub 3 kości) Na oku mam: Asus SABERTOOTH Z77 Gigabyte GA-Z77X-UD3H Gigabyte GA-Z68XP-UD4 Która będzie najlepsza? A może jest coś lepszego w tej cenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nats Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 (edytowane) Drogie są gigabyte z chipsetem z68. Wolałbym coś z z77. Polecam Gigabyte GA-Z77X-D3H, trochę tańsza płyta, która różni się od wersji UD3H brakiem DisplayPort, który wspiera rodzielczość 2560x1600 (jeżeli zamierzasz grać na 1920x1080) oraz interfejsem pamięci masowej. Edytowane 16 Lipca 2012 przez nats Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 Przyjrzyj się jeszcze AsRockowi Z77 Extreme4, również jedna z lepszych płyt w swojej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati7766 Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 Wemze chyba tego AsRocka, jednak nie mogę znaleźć żadnych testów tej płyty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Przyjrzyj się jeszcze AsRockowi Z77 Extreme4, również jedna z lepszych płyt w swojej cenie. nie powiem, plyta niczego sobie zwlaszcza do OC (dobra sekcja zasilania), i wszytsko byloby ok gdyby sie ta pierunsko nie grzala i nie pobierala sporo pradu (nawet 20W wiecej on innych z tej polki i to zarowno w IDLU jak i CPU) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati7766 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 A może Asus P8Z68-V/GEN3? Też wygląda ciekawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 900zł za mobo pod lga1155 to tak mniej, więcej 450zł w błoto. Pewnie piszę tak, bo mnie nie stać Zanim wywalisz tyle, zastanów się co da ci tak droga płyta a bez czego nie da się obejść w tańszym mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Klaus - mnie np.stac, ale jak nie widac roznicy, to po co przeplacac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati7766 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Napisałem do 900 zł bo mam taką możliwość ale podałem też inne za ~600 zł, nie mam nic przeciwko żeby coś tańszego kupić :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 P67 pro3 b3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati7766 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Ostatnio widziałem że pojawiło się sporo tematów z problemami tego AsRocka i troche mnie to zniechęca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Możesz podać linki bo jakoś nie zauważyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Nie mogę wyjąć karty graficznej Po zmianie obudowy i chlodzenia zauwazylem dziwny dzwiek podczas poruszania myszka USB 2.0. bios nie trzyma ustawień posiada ona zgiety pin na sockecie. Sprzedawca nie uznaje zwrotu poniewaz jest to uszkodzenie mechaniczne i w krotkim tlumaczeniu kaze mi spadac na drzewo. To chyba te tematy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati7766 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Na innym forum, nie wiem czy tu można podawać linki z innych for... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Można, to nie PCLAB :) A na labie to wiadomo, jak się dzieci zabierają za składanie komputerów to potem pojawiają się takie tematy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati7766 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Możliwe, ale mniejsza z tym. :P Z początku też miałem zamiar wziąć tego Asrock'a P67 ale możliwe że za jakiś czas zrobie SLI + wodowanie i wolałbym coś z 2 slotami PCI żeby już później nie zmieniać płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxikas Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Używasz czegoś konkretnego, wpiętego w te sloty PCI ? :) Sam ostatnio myślę nad Asrock'iem Z77 Extreme 4 a Gigabyte'm Z77X-D3H. Zakładałem tu kiedyś temat ale z moich 1200-1300 zł na 3 bebechy zrobiło się 950zł więc wróciłem do opcji: droższa, lepsza płyta, 8GB ramu i procek "byle by był" na późniejszą podmianę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati7766 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Aktualnie w slocie PCI nic nie siedzi bo używam grafiki zintegrowanej, ale tak jak wspomniałem wcześniej będzie siedział GTX 670 i za jakiś czas może nawet w SLI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxikas Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 A... w sensie PCI-E... źle spojrzałem, myślałem że chodzi o zwykłe... ;) Niestety zauważyłem, że na temat nowych płyt i problemów z nimi niewiele można się dowiedzieć na naszych polskich forach. W sumie z drugiej strony nie ma co się dziwić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) Ale o jaki problem kolego ci konkretnie chodzi? Może mówmy o konkretnych przypadkach. Jest ponoć jakiś problem z nowym biosem do Asrocka ale to kwestia aktualizacji. Wszystkie wymienione płyty w tym wątku są dość dobre. Kwestia ceny i oczekiwań. Edytowane 17 Lipca 2012 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Używasz czegoś konkretnego, wpiętego w te sloty PCI ? Sam ostatnio myślę nad Asrock'iem Z77 Extreme 4 a Gigabyte'm Z77X-D3H. płyta zacna ale ma jedną istotną wade - brak radiatorów na sekcji. Sam zastanawiam sie nad Asrock P67 Pro3 B3 vs Msi-Z77A-GD55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati7766 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 @Maxikas To też ja troche wprowadziłem w błąd za co bardzo przepraszam. W czwartek jade do sklepu zobaczyć jakie ceny są i się coś wybierze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxikas Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) Cóż, coś za coś... seria z 3 w nazwie nie ma tego drugiego radiatora, jest on za to w wersji UD5H. Za kwotę wyższą o prawie 300zł (cena płyty GA-Z77X-UD5H to 816zł na dzień dzisiejszy w morele) dostaje się trochę więcej portów, mocniejszą sekcję zasilającą i wspomniany radiator. Ja osobiście wszystkich dodatkowych portów na UD5H nie wykorzystam, na D3H po zmianie proca też mam możliwość w miarę dobrego OC, mam 3 lata gwarancji (Asrock daje niestety 2 i głównie to mnie nie przekonuje do Z77 Ext. 4, pomijam już kwestie grzania i poboru energii), a do tego D3H jest o 40 zł tańsza od wspomnianego Asrock'a. Ogólnie szpachla2 bardzo ładnie to ujął: "Kwestia ceny i oczekiwań." Edytowane 17 Lipca 2012 przez Maxikas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 Maxikas, a jakbys mial wybierac miedzy Asrock Z77 Extreme4 a MSI Z77A GD55 to... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxikas Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 (edytowane) Od Asrock'a droższa o 50 zł, cała sekcja jest chłodzona i jest też dłuższa gwarancja - ok, fajnie. Portów za to trochę mniej w porównaniu do Asrock'a. Tylko, że ta MSI nie ma PCI co już zmusza mnie albo do korzystania z zintegrowanego dźwięku, albo do wymiany k. dźwiękowej na taką ze złączem PCI-E (ceny od 240 zł; nie biorę pod uwagę tych na USB). Edytowane 18 Lipca 2012 przez Maxikas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackDaniels Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 Witam, chciałbym się przyłożyć do prośby odnośnie mobo. Składam komputer lecz nie jestem pewien co do dwóch rzeczy a mianowicie: dużo ludzi twierdzi że płyta jest bardzo prądożerna, natomiast w teście http://www.anandtech.com/show/5793/intel-z77-motherboard-review-with-ivy-bridge-asrock-asus-gigabyte-and-msi/14 ASROCK nie wypada tak źle. Po drugie to czy zasilacz Chieftec GPA-400S bulk wystarczy mi do konfiga: MOBO: ASROCK z77 EXTREME4 CPU: I3-2120 3.30 GHZ BOX s.1155 GPU: VTX3D Radeon HD 6870 - 1 GB GDDR5 - PCI Express 2.1 x16 MEM: DDR3 HyperX Genesis 4GB (2x2GB) Dual CL9-9-9-27 HD: Western Digital Caviar Green WD20EARX (proc zostanie zaniedługo wymieniony na IB a grafa na PCI-E 3.0 x16) proszę o w miarę możliwe wytłumaczenie za i przeciw. Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 (edytowane) jeżeli już masz ten zasilacz to może i wystarczy - sprawdź. Ogólnie to taki nieco lepszy NONAME nie wiem ile z tej etykietki ten iArena bedzie w stanie osiągnąć. Edytowane 22 Lipca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackDaniels Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 zasilacza jeszcze nie nabyłem więc wciąż się zastanawiam... przychodzi mi jeszcze na myśl OCZ CoreXStream 500W SLI PSU też w miarę niedrogi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxikas Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2012 (...) CPU: I3-2120 3.30 GHZ BOX s.1155 (...) (proc zostanie zaniedługo wymieniony na IB a grafa na PCI-E 3.0 x16) Zastanów się czy warto brać i3 skoro i tak go wymienisz. Pytanie tylko jaki okres czasu masz na myśli pisząc "zaniedlugo". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati7766 Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2012 (edytowane) Na razie jeszcze się wstrzymam z kupnem płyty. A tak troche z innej beczki, przy różnicy 200 zł pomiędzy i5 2500k a i7 2600k warto dopłacić do tego i7 na przyszłość? Edytowane 25 Lipca 2012 przez mati7766 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...