Mane Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 (edytowane) Witam, Poszukuję jakiś mały serwer który będzie służył jako NAS na Windowsie XP (lub 7), jednym z podstawowych wymagań jest obsługa RAID 5 i miejsce na przynajmniej 4 dyski. Znalazłem coś takiego jak HP ProLiant MicroServer, ma miejsce na 4 dyski, wszystko pięknie tylko... nie obsługuje RAID 5. Ktoś mógłby polecić jakieś inne rozwiązanie? Nie chcę składac zwykłego blaszaka m.in. ze względu na zużycie energii. Typowe klocki w postacji NAS odpadają ze względu na konieczności instalacji Windowsa. Edytowane 18 Lipca 2012 przez Mane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 (edytowane) przesadzasz z tym zużyciem energii - taki zestawik z g530 + 1155 weźmie <30W idle - 50W pełen stress. Więcej pobiorą te twoje dyski podczas pracy pozatym NAS na Windowsie ? do czego ci ten system potrzebny ? Jest pod każdym względem nieoptymalny do takiego zastosowania. Edytowane 18 Lipca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 pozatym NAS na Windowsie ? do czego ci ten system potrzebny ? Jest pod każdym względem nieoptymalny do takiego zastosowania. Potrzebny jest dostęp zdalny (RDP) do Windowsa i tyle nie ma się co wgryzać w szczegóły, musi być i tyle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 (edytowane) http://www.rdesktop.org/ tego typu aplikacji na pingwina nie brakuje Windows do takiego zastosowania się nie nadaje - począwszy od zużywanych zasobów, systemu plików po całą mase niepotrzebnego indexowania etc no ale jak chcesz. Tak czy inaczej ciężko będzie znaleźć cos z raid 5 ... Edytowane 18 Lipca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 Nie chodzi o sam dostep zdalny ale dostęp zdalny do Windowsa. Musi być Windows ze względu na to, że sprzęt nie będzie służył tylko jako serwer plików. Muszę zgłębić temat HP Proliant Microserwer plus jakas karta z RAID5, 4 portami na PCIe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 ten HP jakiś rewelacyjny nie jest - platforma na AMD Turion i tak weźmie te 30W+ a jest z 3x mniej wydajna od g530 :> Chyba że kosztuje ~350zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 30W to i tak o połowę mniej niż G530, co do wydajności to myślę, że nawet jeśli AMD jest 3x wolniejszy od Intela to i tak da redę. Obecnie mam Celerona D430 do tego rodzaju zastosowań i spokojnie wystarcza. Oczywiście otwarty jestem na inne rozwiązania, ale nie mogę znaleźć nic gotowego na G530 w małej budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 Najgorzej że nie wiemy jakie to zastosowania :) do samej obsługi NAS bez szyfrowania to i byle VIA EDEN 800Mhz wystarczy :> Gotowych konstrukcji za wiele nie ma - trzeba składać samemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...