Skocz do zawartości
Mane

Mały serwer jako NAS na Windows

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję jakiś mały serwer który będzie służył jako NAS na Windowsie XP (lub 7), jednym z podstawowych wymagań jest obsługa RAID 5 i miejsce na przynajmniej 4 dyski.

Znalazłem coś takiego jak HP ProLiant MicroServer, ma miejsce na 4 dyski, wszystko pięknie tylko... nie obsługuje RAID 5.

Ktoś mógłby polecić jakieś inne rozwiązanie?

Nie chcę składac zwykłego blaszaka m.in. ze względu na zużycie energii.

Typowe klocki w postacji NAS odpadają ze względu na konieczności instalacji Windowsa.

Edytowane przez Mane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przesadzasz z tym zużyciem energii - taki zestawik z g530 + 1155 weźmie <30W idle - 50W pełen stress. Więcej pobiorą te twoje dyski podczas pracy Dołączona grafika

pozatym NAS na Windowsie ?Dołączona grafika do czego ci ten system potrzebny ?

Jest pod każdym względem nieoptymalny do takiego zastosowania.

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozatym NAS na Windowsie ?Dołączona grafika do czego ci ten system potrzebny ?

Jest pod każdym względem nieoptymalny do takiego zastosowania.

Potrzebny jest dostęp zdalny (RDP) do Windowsa i tyle nie ma się co wgryzać w szczegóły, musi być i tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.rdesktop.org/

tego typu aplikacji na pingwina nie brakuje Dołączona grafika

Windows do takiego zastosowania się nie nadaje - począwszy od zużywanych zasobów, systemu plików po całą mase niepotrzebnego indexowania etc Dołączona grafika

no ale jak chcesz.

Tak czy inaczej ciężko będzie znaleźć cos z raid 5 ...

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o sam dostep zdalny ale dostęp zdalny do Windowsa. Musi być Windows ze względu na to, że sprzęt nie będzie służył tylko jako serwer plików.

Muszę zgłębić temat HP Proliant Microserwer plus jakas karta z RAID5, 4 portami na PCIe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30W to i tak o połowę mniej niż G530, co do wydajności to myślę, że nawet jeśli AMD jest 3x wolniejszy od Intela to i tak da redę. Obecnie mam Celerona D430 do tego rodzaju zastosowań i spokojnie wystarcza.

Oczywiście otwarty jestem na inne rozwiązania, ale nie mogę znaleźć nic gotowego na G530 w małej budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi