Skocz do zawartości
Kszysiu

OCZ vertex 2 i HP nx6310

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po padnięciu oryginalnego dysku w laptopie HP nx6310 został zamówiony dysk ssd OCZ Vertex 2 64gb. Wszystko poszło łatwo - zintegrowałem sterowniki w instalce windowsa - poszło.

Jednak jest bardzo ciekawy problem którego nie umiem rozwiązać. Jeśli włącze komputer to wyświetli mi "błąd odczytu dysku wciśnij ctrl alt del żeby zrestartować" - po wciśnięciu tych klawiszy normalnie laptop się restartuje (jakbym wcisnął reset na obudowie kompa) i system wstaje. z restartami też nie ma problemu. tylko po włączeniu komputera tak się dzieje... co może być nie tak?

edit:

zainstalowałem win 7 home wersje trial. odpala się normalnie i bez problemu... Ale ma być xp jak oryginalnie. Jak myślicie może jakimś programem przerzucić partycje odzyskiwania ze starego dysku i spróbować zainstalować z niej system? tylko w jaki sposób? jaki program polecacie do tego?

edit2:

Problem rozwiązany. Dla potomnych:

po integracji sterowników (duża paczka sterowników) i instalacji systemu, nazwa kontrolera brzmiała ich7 ahci czy coś takiego - w starym systemie (takim z recovery) była nazwa "Intel® 82801GBM SATA AHCI Controller". wpisałem w google ten numerek i utworzyłem płyte instalacyjną xp integrując tylko ten jeden sterownik. I efekt jest pozytywny:)

pozdrawiam

Kszysiu

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do przeniesienia całej zawartości dysku służy m.in. program Acronis.

Jak instalujesz świeży XP to najpierw trzeba dysk sformatować pod windows 7 inaczej XP źle ją sformatuje i będzie duży spadek wydajności na SSD. Oczywiście po prawidłowym sformatowaniu podczas instalacji XPeka już nie formatujesz tylko instalujesz.

Jak chcesz doczytać to mowa o partition alligment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak ten głupi problem jest. śmieszne jest to że system reinstalowałem już ze 100x (dosłownie - naszczęście trwa to ~10 minut na ssd:)) to albo jest tak że:

włączam komputer wyskakuje "błąd dysku" - wciskam i działa (po zrestartowaniu też działa)

albo... na odwrót;/ odpala się tylko jak włączę, w przypadku grzebania w biosie (chociaż tam i tak prawie nic się nie da zrobić... jak to w lapie), po restarcie, i w każdym innym przypadku jest "błąd dysku"... sformatuje dysk przez 7 - zobacze co się stanie:) po prostu dojść do formatowania sformatować i zrestartować kompa? czy przez diskparta z "napraw komputer"? bo znalazłem coś z necie o "create partition primary align=1024" no i tak robiłem no ale.... jak nie działało tak nei działa...

edit

ogólnie to próbowałem już nawet "niekonwencjonalnych" środków bo myślałem że to może coś z bootloaderem xp jest coś nie tak i postanowiłem że zainstaluje ubuntu żeby był grub - może grub by to ogarniał i ewentualnie bym zrobił po prostu gruba z samym xp ale... grub się włącza, wybieram xp wyskakuje błąd dysku, restartuje kompa i zamiast gruba mam "grub recovery" czy jak to tam (wiersz poleceń).

już mnie szlag trafia....

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...sformatuje dysk przez 7 - zobacze co się stanie:) po prostu dojść do formatowania sformatować i zrestartować kompa?..

No zwyczajnie podczas instalacji masz opcje zaawansowane dysku, tworzysz partycje i klikasz formatuj. Potem wyłączasz kompa i zmieniasz płyte na XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po instalacji w ten sposób wyskakuje coś o braku jakiegoś pliku - taka regułka na kilka linijek.

Czy jest jakiś program który mógłby mi zrobić dokładną kopię dysku, chodzi mi o to żeby był MBR, zwykła partycja i partycja odzyskiwania, tak jak na starym dysku. Problem jest taki że nowy dysk jest ciut mniejszy pojemnościowo.... Da się takie coś zrobić?

pozdrawiam

Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnego problemu, np Acronis (o którym pisałem dwa posty wcześniej!!!). Poza tym pytanie o to i odpowiedzi padły mase razy na forum. Oj coś widać lenistwo bo się z szukajki nie korzysta...

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafa - ten program nie pozwala na klonowanie dysku w wersji testowej...

użyłem do tego programu northon ghost - przekopiowałem partycję odzyskiwania razem z MBR na ssd, odpalam komputera pokazuje się żeby nacisnąć f11 żeby zacząć odzyskiwać system, system odzyskałem, zainstalował się, uruchomił, wszystko ładnie pięknie.

Naciskam "zamknij komputer", komputer się wyłączył.

włączam go, pojawia się "press f11 for emergency recovery" i odliczanie, już myślę że wszystko ok a tu nagle po odliczaniu

"A disk read error occurred

Press Ctrl+Alt+Del to restart"

k****! czy po prostu ten ssd nie będzie w tym lapie działał na xp?...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biosu nie próbowałem

sterowniki do sata próbowałem ze 3 komplety integrować z płytką i nic.

teraz przeniosłem partycję odzyskiwania na nowy dysk i powinno działać idealnie - tak działało na starym tyle że już bady miał

Postaram się zaktualizować bios - jak nie pomoże... to nie wiem....

EDIT:

jak by to powiedział hardkorowy koksu.... JA PIERNICZE DZIAŁA!!!

po aktualizacji biosu (który był dwa lata młodszy) nic się nie zmieniło. Tak samo wyskakiwał ten głupi błąd. Jednak w biosie pojawiła się jedna dodatkowa opcja która nazywa się "HDD translation mode" która była ustawiona na "bit-shift" - przestawiłem na "LBA-assisted" - efekt był taki, ze błąd dysku wywalało zawsze - nie ważne czy po zrestartowaniu kompa czy po włączeniu... więc uruchomiłem recovery, po którym wszystko śmiga jak ta lala Dołączona grafika

tydzień walki, już zaczynałem kłótnie ze sprzedawcą dysku bo nie chciał przyjąć na zwrot:)

rafa - jesteś moim bohaterem Dołączona grafika nie wiem jak ci się odwdzięczyć Dołączona grafika

pozdrawiam

Kszysiu

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi