majster-bieda Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 Witajcie, Czy ktoś z mądrych mógłby mi zaproponować komputer do pracy? Praca głównie w dwóch dziedzinach - Obróbka fotografii (Lightroom) i bazy danych. Założenia są następujące: 16GB ramu, Intel, grafika HD4000, SSD 128GB, HDD mam (1000GB), DVD mam, budę mam (BT410), zaliacz mam (seasonic 430W więc może będzie potrzebny mocniejszy). Głównie zależy mi na procku, ramie i płycie. Zupełnie nie orientuje się w tych dzisiejszych chipsetach... Mocniejsza grafika nie jest konieczna - strata kasy. Zależy mi na mocy obliczeniowej i responsywności stąd SSD. Proszę po podpowiedzi...i z góry dziękuje. Kuba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 Jak nie bawisz się w podkręcanie to jakiś tańszy i7 Ivy bridge + dowolna płyta na B75 - wyposażenie wedle uznania. Pamięci najtańsze 1333 2x8GB lub 4x4GB jeżeli nie planujesz rozbudowy do 32GB. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 (edytowane) no moze do tych zastosowan wystarczy juz i5 3570k+ msi z77a-g43 Edytowane 19 Lipca 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_Culés Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 (edytowane) http://www.morele.ne...ry/info/wcsuVF/ Dodam jeszcze zestaw w przypadku OC. zasliacz mam (seasonic 430W więc może będzie potrzebny mocniejszy).W przypadku braku GPU,naturalnie nie będzie potrzebny mocniejszy zasilacz. Edytowane 19 Lipca 2012 przez Adrian_Culés Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 http://www.morele.ne...ry/info/wcsuVF/ Dodam jeszcze zestaw w przypadku OC. W przypadku braku GPU,naturalnie nie będzie potrzebny mocniejszy zasilacz. Co tam robi ASRock P67 PRO3 ? Monitora się do tego nie podepnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_Culés Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 No to poleciałem ... Ewentualnie do tego jakaś tania grafa na pci-e na poziomie hd4000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster-bieda Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2012 Grafika dodatkowa odpada. Na co mi ona skoro w procu mam już grafikę i to wystarczającą mi w 400%. Czyli B75 chipset obsługuje zintegrowane układy intela.. która płyta z obecnych na rynku wydaje Wam się najstabilniejsza? Zależy mi na tym aby komp był jak skała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2012 Najtansza jaka cie zadowoli, bez oc kazda jest stabilna. Ja jeszcze dodatkowo od siebie 2 screene z roznicy i5 vs i7 w Adobe PS i Lightroom 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster-bieda Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2012 Dzięki za odpowiedzi. Co do płyty to wydaje mi się że jest czasem z tym problem. Mój Gogabyte P35-ds3l też był stabilny jakiś czas. Teraz pod kilkunastominutowym obciążeniem wszystkich rdzeni czasami pojawia się BSOD. Test ramu przechodzi bez błędów. Napięcia stabilne. Albo CPU albo MOBO już dostają demencji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...