Skocz do zawartości
tretorn

Asus Maximus IV Extreme p67 b3 i podkręcanie problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam krótki problem muszę podkręcić mostek południowy tej płyty o ile jest to możliwe a nie wiem gdzie go szukać bo w opcjach nie ma SB ani NB voltage? doradźcie mi gdzie mam tego szukać i pod jaką nazwą to się uktywa czy jest to nf200 voltage? Potrzebne jest mi podkręcenie mostka południowego bo człowiek z pomocy technicznej asusa napisał mi że przy takim obciążeniu mostka południowego dyskami o takiej pojemności trzeba będzie podnieść ręcznie jego napięcie. Mam zawalone wszystkie wyjścia sata każde ponad 2 TB więc może ma racje szczególnie że jak odłączę parę i zostawię tylko kilka to wszystko chodzi dobrze. Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj - plyta grubo za ponad klocka, a ty chcesz podnosic jakies napiecia sb? To ma obowiazek ciagnac urzadzenia na wszystkich portach na raz! Jaki masz zasilacz, bo chyba w kwestii napieciowej lezy problem.

Najlepiej podaj co tam dokladnie w kompie siedzi i czy jest podkrecone

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mam enermaxa revolution 920 i5 2500k 16gb ddr3 corsair ati radeon 6990 woda na cpu i na grafie cpu 4,8 stabilne ram 1800 2x ssd samsung 830 128gb raid 0 system i 5 innych dysków łącznie mają 7,5 tb ale chyba mam coś zwalonego z kontrolerami sata marvella bo jak tylko podłącze dyski pod marvella to od razu dioda pracy dysków ciągle świeci i dyski nagrzewają się jak grzałki i system nie wstaje a tak bez nich w okolicach 30 sekund się wszystko uruchamia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bios masz najnowszy? Może warto zrobić aktualziację.

Dla testu możesz dać 1.1-1.2V. jak zadziała to poszukać najniższej wartości dającej stabilność.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi