Skocz do zawartości
nnawrot

Dysk SSD msata + rapiddrive, czyli jak przyspieszyć tego kompa

Rekomendowane odpowiedzi

czytuje sobie forum od czasu do czasu poszukując odpowiedzi na nurtujące mnie pytania od kilku dobrych lat. Po raz pierwszy spotykam się z tak indywidualnym problemem, że musiałem sam napisać

Dołączona grafika

Problem wygląda następująco. Posiadam lapka Lenovo Y570 (win 7 x64) z rapiddrive. Lubie nowinki i gadgety, dlatego naoglądałem się filmików na youtube jak to win7 startuje w 10sekund i działa bardzo szybko z użyciem dodatkowego dysku msata. (przykladiowy filmik z moim kompem i dyskiem

http://www.youtube.com/watch?v=sLA7KXKI6z8).

Wybór padł na nowość od A-data - sx300.

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/a-da...kacja.html

Kupiłem, włożyłem dysk w odpowiednie miejsce, uruchamiam śmieszny programik o nazwie Intel Rapid, niby wszystko działa pięknie, ale nic nie przyspieszylo. Nie wiem co powinienem zrobić. Od czego zacząć? Postawiłem na nim partycję, też nic nie dało. Wiem, kompletnie nie miałem z tym do czynienia, dlatego mogę gadać głupoty. Bardzo proszę o porady, informacje co i jak zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a jeśli używasz dysku jako cache do HDD to przyspieszenie nastąpi dopiero po kilkakrottnym/kilkunastokrotnym użyciu. Oprogramowanie dopiero przenosi wtedy najczęściej używane pliki na SSD (robi ich kopie) i wtedy coś przyspiesza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaw na tym dysku system.

z tego co wiem, to dysk ten raczej nie jest po to, aby stawiać na nim system. Wtedy nie byłoby sensu - kupił bym normalnego ssd'ka, zapłacił kilka razy więcej i miał wszystko - to jasne. Ale przy tym chodzi o technologie rapid.

...a jeśli używasz dysku jako cache do HDD to przyspieszenie nastąpi dopiero po kilkakrottnym/kilkunastokrotnym użyciu. Oprogramowanie dopiero przenosi wtedy najczęściej używane pliki na SSD (robi ich kopie) i wtedy coś przyspiesza.

Tak, też tak myślałem, ale przyspieszenia nie ma żadnego, a używam go i bawię się już któryś dzień z kolei... na różne sposoby. W tym przypadku to raczej nie kwestia czasu. W tym programie intelowskim jakby wcale nie było możliwości konfiguracji, a czytalem zawsze pomocną "pomoc" i po podłączeniu powinno pojawić się jakieś zarządzanie itp Mam coś takiego:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w biosie się tego nie włącza?

sprawdzałem - nie widzę czegoś takiego... niestety... nie wiem w czym tkwi problem, wiem ze mnie to dobija :) Już nawet miałem obawy, że ta technologia hybrydowa intel rapid drive jest przeznaczona dla dysków intelowskich, ale nie sadzę, skoro można kupić zestawy z dyskiem szajsunga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały ten Rapiddrive to nic innego, jak intelowski software, który robi z dysku ssd cache. Wystarczy to wywalić i postawić system całkowicie od nowa. Na forum Lenovo pisano o tym od groma.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi