Ozonkor Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2012 (edytowane) Witam, jestem poczatkujacym programista, i postawilem sobie ostatnio za zadanie zrealizowac NWD za pomoca algorytmu Euklidesa : #include "stdafx.h" #include <iostream> using namespace std; int _tmain(int argc, _TCHAR* argv[]) { int a,b,c,res; cout << "podaj 1 liczben"; cin >> a; cout << "podaj 2 liczben"; cin >> b; c=a%b; res=b%c; cout<<"Otrzymany wynik to:" <<res; return 0; } Niestety program po wpisaniu liczb odpala mi blad wymuszajacy jego zamkniecia, czy domysla sie ktos gdzie moze byc przyczyna ? Edytowane 20 Lipca 2012 przez Ozonkor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2012 res=b%c;Myślę, że tu. Przy odpowiednich wartościach c może być zerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozonkor Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2012 Dzieki, rzeczywiscie o to chodzilo. Wystarczylo dopisac instrukcje if, else i wszystko gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2012 Nie wygląda to poprawnie... Dla danych a = 21, b = 13, powinieneś dostać 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...