Skocz do zawartości
Gość

Zostać przy Orange, czy przejść do Vectry?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

otóż coraz bliżej do końca umowy z Orange, więc jest możliwość by przeskoczyć na coś innego. W Orange bardzo mi się podoba, że w razie czego reset routera i już mam inne IP, tak więc przy jakiś stronach o beznadziejnych zabezpieczeniach mogę ominąć, bo np. zapomnę hasła do konta i robi się ze mnie wielkiego hakera. Obecnie mam 6Mb/s i więcej nie będę mógł mieć, bo kable na to nie pozwalają. Zastanawiam się, czy nie przejść do Vectry - w tej cenie co mam teraz miałbym 16Mb/s na pewno, a chyba i nawet 24Mb/s (64 w nocy), tak więc skok byłby zauważalny na pewno. Mam telewizję z Vectry, tak więc w punkcie może na jakiś upust na całość albo jakieś gratisy można by było liczyć, ostatnio jak byłem to mówili, ze jak coś to nie ma problemu z tym.

Minusy takiej zmiany - stałe IP (musiałbym wykupić takie tylko dla siebie a nie dla pół osiedla - 5zł chyba), musiałbym zmienić router i opłaty aktywacyjne. Plusy to to, że może by się poprawiła sytuacja z filmikami na YT, bo obecnie obejrzeć coś płynnie w 720p (o 1080p) graniczy z cudem, nawet z 360p nie jest tak różowo - co chwile buforuje i żeby trzy minutowy filmik obejrzeć w przyzwoitej jakości trzeba czekać 10 minut, aż się załaduje - katorga.

Panowie, co czynić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniaj net z kablówki jest ok z tego co się orietuje to vectra działa na swiatłowodzie, także powinieneś odczuć znaczną poprawę, stałe ip olej, kup router z openwrt i zainstaluj dynamiczny dns, bedzie tak samo jak z stałym ip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie siedzę w tym, więc teraz parę prostych, ale dla mnie ważnych pytań.

1. Czytałem trochę o OpenWRT - wiem, że trzeba router odpowiedni do tego, ale nie ma z tym problemów - są tańsze i droższe modele TP-Linka, tak więc tutaj bym problemu nie miał. Z powrotem też nie, więc nie ma problemu.

2. Dynamiczny DNS - tutaj już się na tym kompletnie nie znam. Czy jest to bezpieczne, to znaczy chodzi czy to mnie wystawia bardziej na różne ataki z sieci, albo znowu żeby ktoś podglądał co robię - jak dla mnie nie, ale wśród tych wszystkich rzeczy, które się ostatnio dzieją lepiej się zapytać. I który serwis do tego dynamicznego DNS wybrać, tzn. który najlepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem bo nie korzystam z dynamicznych dns, ale są ludzie którzy korzystają i nie mają problemów, ja mam dynamiczne ip ile co tego jak zmienia się raz na kilka tygodni, z drugiej strony jak vectrze masz możliwość wykupienia za 5zł stałego to są jakieś smieszne pieniądze i nie warto się w dns-y bawić, w sumie to do czego ci stałe ip bo chyba jak miałeś orange to serwer na tym nie stał, co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi