Gość Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 Witam, otóż coraz bliżej do końca umowy z Orange, więc jest możliwość by przeskoczyć na coś innego. W Orange bardzo mi się podoba, że w razie czego reset routera i już mam inne IP, tak więc przy jakiś stronach o beznadziejnych zabezpieczeniach mogę ominąć, bo np. zapomnę hasła do konta i robi się ze mnie wielkiego hakera. Obecnie mam 6Mb/s i więcej nie będę mógł mieć, bo kable na to nie pozwalają. Zastanawiam się, czy nie przejść do Vectry - w tej cenie co mam teraz miałbym 16Mb/s na pewno, a chyba i nawet 24Mb/s (64 w nocy), tak więc skok byłby zauważalny na pewno. Mam telewizję z Vectry, tak więc w punkcie może na jakiś upust na całość albo jakieś gratisy można by było liczyć, ostatnio jak byłem to mówili, ze jak coś to nie ma problemu z tym. Minusy takiej zmiany - stałe IP (musiałbym wykupić takie tylko dla siebie a nie dla pół osiedla - 5zł chyba), musiałbym zmienić router i opłaty aktywacyjne. Plusy to to, że może by się poprawiła sytuacja z filmikami na YT, bo obecnie obejrzeć coś płynnie w 720p (o 1080p) graniczy z cudem, nawet z 360p nie jest tak różowo - co chwile buforuje i żeby trzy minutowy filmik obejrzeć w przyzwoitej jakości trzeba czekać 10 minut, aż się załaduje - katorga. Panowie, co czynić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 zmieniaj net z kablówki jest ok z tego co się orietuje to vectra działa na swiatłowodzie, także powinieneś odczuć znaczną poprawę, stałe ip olej, kup router z openwrt i zainstaluj dynamiczny dns, bedzie tak samo jak z stałym ip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2012 Nie siedzę w tym, więc teraz parę prostych, ale dla mnie ważnych pytań. 1. Czytałem trochę o OpenWRT - wiem, że trzeba router odpowiedni do tego, ale nie ma z tym problemów - są tańsze i droższe modele TP-Linka, tak więc tutaj bym problemu nie miał. Z powrotem też nie, więc nie ma problemu. 2. Dynamiczny DNS - tutaj już się na tym kompletnie nie znam. Czy jest to bezpieczne, to znaczy chodzi czy to mnie wystawia bardziej na różne ataki z sieci, albo znowu żeby ktoś podglądał co robię - jak dla mnie nie, ale wśród tych wszystkich rzeczy, które się ostatnio dzieją lepiej się zapytać. I który serwis do tego dynamicznego DNS wybrać, tzn. który najlepszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2012 nie wiem bo nie korzystam z dynamicznych dns, ale są ludzie którzy korzystają i nie mają problemów, ja mam dynamiczne ip ile co tego jak zmienia się raz na kilka tygodni, z drugiej strony jak vectrze masz możliwość wykupienia za 5zł stałego to są jakieś smieszne pieniądze i nie warto się w dns-y bawić, w sumie to do czego ci stałe ip bo chyba jak miałeś orange to serwer na tym nie stał, co ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Właśnie najlepiej by było, gdybym miał zmienne tak jak teraz w Orange, przydaje się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malarumunskawioska Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Zmienne IP udaje mi się uzyskać w Vectrze zmieniając MAC na routerze/karcie sieciowej + restart modemu od Vectry Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez malarumunskawioska 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Cenna rada, dziękuję ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...