Skocz do zawartości
A.L.

CCC - gdzie są zapisywane ustawienia klawiszy dostępu

Rekomendowane odpowiedzi

No więc tak - używam wersji 12-3_xp32_dd_ccc.exe Catalyst Control Center. System Windows XP Home edition z włączoną kontrolą praw dostępu do plików :)

Nie chodzi mi o podpowiedzi, że ten program to syf itp. Nie chcę go okaleczyć tylko okiełznać.

Używam go do:

1. przełączania wyświetlaczy pomiędzy monitorem a TV na hdmi - wiadomo, czasem po prostu jest wygodniej na dużym ekranie obejrzeć filmik, prezentację, itp.

2. klonowania - ja kontroluję co się dzieje w pc, a obserwatorzy wygodnie na dużym ekranie to oglądają.

Gdzie są zapisane ustawienia CCC jeśli chodzi o klawisze dostępu?.

Goglowałem sporo i wychodzi, że to musi być gdzieś w rejestrze:

- Wiem, że jakaś usługa jest włączana na starcie o nazwie Ati HotKey Poller - sęk w tym, że nie wiem skąd ona bierze dane na jakie skróty ma reagować.

- w rejestrze widziałem jakieś wpisy dla ATI w HKEY_USERS\S-1-5-21-789336058-1979792683-725345543-1005\Software\ATI\ACE\Settings\Runtime\LaunchKeys\HKLaunchDB - sęk w tym, że na koncie użytkownika nie ma w pozycji key nic wpisanego, zaś na koncie administratora jest tam jedna pozycja key z wartością D1 (a ja mam ustawione 2 klawisze dostępu alt1 i alt2)

Jak widać korzystam z 2 kont i być może tu pojawia się problem, zresztą nie po raz pierwszy, że program nie ma uprawnień do zasobu, ponieważ pracuję na koncie zwykłego użytkownika. Czasem jest to kłopotliwe, ale da się zwykle obejść.

Na koncie użytkownika dzieją się cuda, bo czasami klawisze dostępu po prostu znikają i trzeba na nowo je ustawić. Nie chodzi tylko o samą potrzebę przełączenia sygnału na TV. Sęk w tym, że najczęściej po prostu znika mi dźwięk z komputera. Podczas przełączania wyświetlaczy przełączany jest również dźwięk, niestety najczęściej bywa tak, że nic nie przełączałem a po włączeniu komputera nie mam dźwięku. Wtedy pomaga przełączenie wyświetlacza na TV i z powrotem na pc i restart odtwarzacza filmu i jest ok.

No i wygląda to tak, że włączam komputer, odpalam film, brak dźwieku, próbuję przełączyć ekrany ale brak klawiszy, wchodzę do ccc, ustawiam klawisz do przełączania, przełączam, restartuję odtwarzacz, i wreszcie oglądam.

Zdarzyło mi się też na szczęście tylko raz po instalacji nowej wersji, że komputer się odpalił, ale nie miałem sygnału z karty. Normalnie załamka najpierw i najgorsze myśli, że karta poleciała albo czeka mnie reinstalacja systemu. No ale podumałem chwilę i wymyśliłem, żeby jeszcze spróbować włączyć tv, bo może to monitor rzęch padł. Włączam TV, wciskam alt1 a tu się obraz na monitorze pojawia :) czyli komputer zrestartował się po instalacji w trybie przełączenia na TV.

Tak więc proszę jeśli ktoś wie gdzie ta franca trzyma te ustawienia, to będę wdzięczny za informację - ustawię to ciach!o raz na zawsze i będzie spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi