Skocz do zawartości
fryteusz

Upgrade blaszaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój demon szybkości stracił trochę blasku i postanowiłem go lekko podrasować. Kiedyś chciałbym przesiąść się na i7 no ale mój portfel narazie na to nie pozwala. Chciałbym usłyszeć sugestie co zmienić aby znacząco poprawić wydajność, jednocześnie nie wydając zbyt dużo

Więc moja specyfikacja to:

Gigabyte GA-EP45-DS3R

Grafa to radek 4850 512MB - tutaj chyba koszta największe będą

Procek to E8400 - wykręcony na 3.5 - myślałem nad jakimś 4 core na 45nm. Co polecacie?

KINGSTON 4GB 2X 2GB DDR2 PC2 6400 800MHZ - tutaj nie jestem pewien jakie najlepsze pamiątki moja płyta ogarnie

Zasilacz OCZ 650W

Dysk mam SDD 80 GB pod system ale czekam na Win8 + jakies 250mb na dane bo nie chce mi się motac aby zainstalować XP-ka na SDD

Więc jestem średnio zaawansowany jesli chodzi o kompy i mile było by usłyszeć jakieś sugestie nie co bardziej ogarniętych użytkowników

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz kasy ?

CPU - wyjścia są 2 - albo Q6600 za ~300 zł albo Q9450 i inne Q9x50 ale ich ceny trochę przerażają - Q9450 to koszt ~450 zł , Q9550 to 500+ zł .

VGA - minimalna opcja to HD7770 / HD6850 za 500+ zł .

Ram na razie może być .

Inne wyjście - zmiana platformy na S1155 - I3 2120 kosztuje 450 zł a ma wydajność zbliżoną do Q6600 , a jest sporo chłodniejszy , do tego ram DDR3 jest tani .

Musiał byś wydać trochę kasy na nową płytę i ram .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Docelowo tak jak pisałem chciłbym się przesiąść na i7 więc

jeśli już to płyta pod i3 musi hulać dobrze pod i7. Polecasz jakąś?

Chcę zainwestować jakieś 1500 zeta no i muszę to zrobić powoli, tj nie kupować wszystkiego na raz, moze najpierw zainwestuje w jakąść grafę co mi się przyda pod i7 i zmienie procka na q6600. Sprzedam stare graty wiec coś odzyskam. Z biegiem czasu przesiąde się na 1155. Więc na kartę nie będę żałował i coś fajnego w rozsądnych cenach (około 1000 pln) kupię. I tu pytanko w co warto zainwestować? No chyba że warto dorzucić trochę ale tylko pod warunkiem że różnica wydajność/cena będzie opłacalna. Czy od razu 1155? Sam nie wiem. Dochodzi koszt pamiątek ale one nie kosztują też dużo hmmmCo myślisz?

Dziękuwa za zainteresowanie i czas

Edytowane przez fryteusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw zainwestuje w jakąść grafę co mi się przyda pod i7

Troche tego nie rozumiem, ze niby inna grafa pod i5 a inna pod i7 ?

Pewno sie nasluchales odnosnie i7, ze to najlepszy procesor i da takiego niesamowitego kopa w grach ze hoho. Zaprawde uwierz, ze nie uswiadczysz roznicy w grach miedzy i5, a i7. Natomiast roznice w cenie bedziesz mogl dolozyc do lepszej karty, co napewno wplynie korzystniej na fps w grach

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adamlop chodzi mi o to, ze jesli mam juz kupowac grafe to chcialbym taka, ktorej potencjal wykozysta i5/i7 . Nie chce po prostu znowu zmieniac grafiki za rok. Jesli chodzi o procka to jestem otwarty na wszelkie sugestie. Na razie kupie chyba q6600 i jakas grafe. O chlodzenie sie nie martwie mam dobry radiator tylko pewnie pradu bedzie Szamal duzo taki zestaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie moge Ci polecic

i5 3570k 942zl (odblokowany mnoznik)

MSI Z77A-G43 372zl (obecnie jade na 4,5ghz@1.265v i jest swietnie za taka kase, radiatorki na sekcji ledwo cieplawe w stresie jakby kogos interesowalo)

1x8gb Goodram 1333mhz 168zl (mozesz tez wziac 4gb za 80zl i potem dokupic kolejna kosc przy zakupie grafy)

----------------------------------------

Razem morele.net: 1482zl

Wystawiasz swoje mobo+cpu+ram+grafe...

Mozesz na razie wstawic tego hd4850, albo masz integre intela w tym momencie (w procku i5).

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi