Skocz do zawartości
Vitroums

Acer V3-571G 3210m/gt 640m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuje zakup laptopa do gier w kwocie ok. 2800 (+/- 200zl). Moim faworytem jest http://www.x-kom.pl/...w-gt640m.html#. Laptop z nowej serii V3, procek z Ivy bridge, w miare wydajna, klasy średniej karta graficzna. Jedak moje obawy wzbudza matryca. Czytając testy/recenzje na wielu portalach wskazywao ten element jako dyskwalifikujący go do zakupu. Jak wygląda rzeczywistość, czy na prawdę jest aż tak źle ?

Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje/modele.

Pozdrawiam, Vitroums

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam ten komputer okrągły miesiąc. Wszystko jest w najlepszym porządku - matryca w cale nie jest zła, jest zwyczajna i nie zauważysz raczej różnicy przy codziennym użytkowaniu - może jeśli postawisz 2 inne modele obok siebie to tak. Mam 3 laptopy i każdy świeci inaczej, żaden nie wygląda źle :) Kąty widzenia są OK jak na tę klasę matrycy. Świeci wystarczająco do pracy w pomieszczeniu. Na zew. i tak źle się pracuje przez błyszczącą matrycę.

Bateria 3,5 h przy maks jasności i Wi-Fi (Internet)

Gry to bajka na tym czymś - Dirt 2 ustawienia ultra z wyjątkiem crowd - fps powyżej 60 w natywnej. NFS The Run płynnie na ultra.

Lap jest BARDZO CICHY i nie grzeje się pod obciążeniem (najnowszy Bios V1.08, na 1.06 był jeszcze cichszy ale się bardziej grzał), nie ma throttlingu.

Z minusów - grafa na tyle nowa, że sterowniki ze strony nvidia to same wersje beta, wolny HDD i pamięci DDR3 1333 a nie 1600MHz.

Ja kupiłem na tej aukcji: http://allegro.pl/acer-aspire-v3-571g-i5-3210-8g-750g-gt640-2gb-usb3-i2416547975.html

jak się okazało, w tej cenie lap miał windę a nie linuxa :D

Pozdrawiam,

Sławek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Przeglądając oferty na Alle natrafiłem na wersję 12gb 1600 ramu, warto się w to pchać ? Różnica to 100zł, więc praktycznie to samo. Nie podpada mi wersja olimpijska, którą podałeś. Co ciekawe na x-komie była dzisjaj obniżka o 50zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12gb RAM nigdy nie da Ci symetrycznego dual channel, teoretycznie te proce obsługują tryb flex, zapewniając szerokość 128 bit jak w DC. Moim zdaniem 8Gb spokojnie wystarczy a 1600 vs 1333 powinno dać różnicę rzędu 5-10%.

Mi się akurat wersja olimpijska bardziej podobała, nie widać też na niej tak wyraźnie palców (mam uraz po MSI Wind u270 - palcowanie - masakra!), o gustach się oczywiście nie rozmawia :)

Lapek fajny i uważam go za udany zakup - możesz także rozważyć to:http://www.x-kom.pl/p/79553-notebook-laptop-15,6-dell-inspiron-7520-i5-3210m-8gb-500-dvd-rw.html

ATI Radeon HD 7730m w nowej architekturze GCN - też ciekawy (z benchmarków ok 10% wolniejszy od GT640m), za to są inne bajery (podświetlana klawiatura, lepszy dźwięk).

Gdy brałem Acera, tamtego Della nie było wtedy w ofercie - teraz bym się dłużej zastanawiał

Jeśli chcesz więcej info o V3-571g, to mogę się obszerniej wypowiedzieć. Z pewnością urzekła mnie jego kultura pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na bakterii, kiedy Optimus wyłączy/zmniejszy funkcjonalność GT640m, może ta integra się przydać, nieprawdaż? :> Sam widzę, jak to wygląda podczas pracy bez prądu :>

A co ma integra do tego jak jest dodatkowe GPU? W zastosowaniach, gdzie owa różnica mogłaby mieć znaczenie, integra będzie siobie siedzieć i słodko pierdzieć w socket Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi