Vitroums Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2012 Witam, planuje zakup laptopa do gier w kwocie ok. 2800 (+/- 200zl). Moim faworytem jest http://www.x-kom.pl/...w-gt640m.html#. Laptop z nowej serii V3, procek z Ivy bridge, w miare wydajna, klasy średniej karta graficzna. Jedak moje obawy wzbudza matryca. Czytając testy/recenzje na wielu portalach wskazywao ten element jako dyskwalifikujący go do zakupu. Jak wygląda rzeczywistość, czy na prawdę jest aż tak źle ? Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje/modele. Pozdrawiam, Vitroums Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekb0 Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2012 Posiadam ten komputer okrągły miesiąc. Wszystko jest w najlepszym porządku - matryca w cale nie jest zła, jest zwyczajna i nie zauważysz raczej różnicy przy codziennym użytkowaniu - może jeśli postawisz 2 inne modele obok siebie to tak. Mam 3 laptopy i każdy świeci inaczej, żaden nie wygląda źle :) Kąty widzenia są OK jak na tę klasę matrycy. Świeci wystarczająco do pracy w pomieszczeniu. Na zew. i tak źle się pracuje przez błyszczącą matrycę. Bateria 3,5 h przy maks jasności i Wi-Fi (Internet) Gry to bajka na tym czymś - Dirt 2 ustawienia ultra z wyjątkiem crowd - fps powyżej 60 w natywnej. NFS The Run płynnie na ultra. Lap jest BARDZO CICHY i nie grzeje się pod obciążeniem (najnowszy Bios V1.08, na 1.06 był jeszcze cichszy ale się bardziej grzał), nie ma throttlingu. Z minusów - grafa na tyle nowa, że sterowniki ze strony nvidia to same wersje beta, wolny HDD i pamięci DDR3 1333 a nie 1600MHz. Ja kupiłem na tej aukcji: http://allegro.pl/acer-aspire-v3-571g-i5-3210-8g-750g-gt640-2gb-usb3-i2416547975.html jak się okazało, w tej cenie lap miał windę a nie linuxa :D Pozdrawiam, Sławek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitroums Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2012 Dzięki za odpowiedź. Przeglądając oferty na Alle natrafiłem na wersję 12gb 1600 ramu, warto się w to pchać ? Różnica to 100zł, więc praktycznie to samo. Nie podpada mi wersja olimpijska, którą podałeś. Co ciekawe na x-komie była dzisjaj obniżka o 50zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekb0 Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2012 12gb RAM nigdy nie da Ci symetrycznego dual channel, teoretycznie te proce obsługują tryb flex, zapewniając szerokość 128 bit jak w DC. Moim zdaniem 8Gb spokojnie wystarczy a 1600 vs 1333 powinno dać różnicę rzędu 5-10%. Mi się akurat wersja olimpijska bardziej podobała, nie widać też na niej tak wyraźnie palców (mam uraz po MSI Wind u270 - palcowanie - masakra!), o gustach się oczywiście nie rozmawia :) Lapek fajny i uważam go za udany zakup - możesz także rozważyć to:http://www.x-kom.pl/p/79553-notebook-laptop-15,6-dell-inspiron-7520-i5-3210m-8gb-500-dvd-rw.html ATI Radeon HD 7730m w nowej architekturze GCN - też ciekawy (z benchmarków ok 10% wolniejszy od GT640m), za to są inne bajery (podświetlana klawiatura, lepszy dźwięk). Gdy brałem Acera, tamtego Della nie było wtedy w ofercie - teraz bym się dłużej zastanawiał Jeśli chcesz więcej info o V3-571g, to mogę się obszerniej wypowiedzieć. Z pewnością urzekła mnie jego kultura pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2012 Moim zdaniem 8Gb spokojnie wystarczy a 1600 vs 1333 powinno dać różnicę rzędu 5-10%.Raczej 0,5-1%, SB i IB są kompletnie obojętne na taktowanie RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekb0 Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2012 Raczej 0,5-1%, SB i IB są kompletnie obojętne na taktowanie RAM. IGP Intela też? Teoretycznie integra powinna coś z tych MHz mieć, skoro korzysta z pamięci systemu. Nie trafiłem niestety na stosowne benchmarki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2012 A co ma integra do tego jak jest dodatkowe GPU? W zastosowaniach, gdzie owa różnica mogłaby mieć znaczenie, integra będzie siobie siedzieć i słodko pierdzieć w socket ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekb0 Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2012 na bakterii, kiedy Optimus wyłączy/zmniejszy funkcjonalność GT640m, może ta integra się przydać, nieprawdaż? :> Sam widzę, jak to wygląda podczas pracy bez prądu :> A co ma integra do tego jak jest dodatkowe GPU? W zastosowaniach, gdzie owa różnica mogłaby mieć znaczenie, integra będzie siobie siedzieć i słodko pierdzieć w socket Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...