Skocz do zawartości
Maltitolu

Porównanie paru części (z polecanych na lipiec, a poleconych w sklepie).

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, planuję zakup nowego PC'ta do grania. Zapoznałem się już z zestawami polecanymi na lipiec, a dzisiaj poprosiłem zaufany zakład aby polecił mi jakieś części. I teraz nie wiem czy brać te, które polecacie w lipcowych zestawach, czy te, które mi polecono.

Procesor: i5-3570K czy polecany, starszy i5-2500K

MOBO: ASUS P8B75-V czy polecany ASRock P67 PRO3 (B3)

Pamięć: Kingstone HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 czy Corsair 8GB 1333MHz (dlaczego polecane jest 8GB w jednej kości?)

Co do grafiki się zgadzamy, że Gigabyte Radeon HD 7850.

Resztę rzeczy mam, zastanawiam się tylko nad SSD i myślę o: ADATA SSD SP900 128GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do procków z literą K nawet nie ma co rozważać płyt na B75 czy H7x , Asrock P67 Pro3 dużo lepszy .

Oba procki są dobre - 3570K trochę droższy i ma problemy z IHS-em .

Do I5 3570K Asrock musi mieć najnowszy bios - poproś aby go ci wgrali w sklepie .

Kingston to dziś kiepski producent a platforma nawet nie reaguje na takty ramu , bierz Corsaira w jednej kości 8GB albo tańszego Goodrama 1 333 mhz .

SSD - kup OCZ Vertex4 128GB , tania i dobra konstrukcja .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum polecano zarowno 3570k jak i 2500k. Sa zwolennicy obozu ivy jak i sb.

Czy dobrze mam rozumiec plyta na B75+3570k - jesli tak Ci polecono to pozdrawiam sklep i dalej sie nie wypowiadam na ten temat - ci co maja wiedziec, wiedza o co chodzi w tym secie...

Jedna kosc jest tansza niz dwie o mniejszej pojemnosci, pozatym DUAL, zapewne chwalony w sklepie - w rzeczywistosci tak na prawde nic nie daje. Jesli chodzi o SSD pomysl o Vertex4, Samsung 830, Crucial m4.

A zasilacz to jakis markowy masz?

I napisz przy okazji czy masz zamiar krecic, bo jak nie to mozna sporo zaoszczedzic.

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że może będę kręcił, ale skoro można zaoszczędzić to bardzo chętnie bym o takiej opcji usłyszał.

Zasilacz: OCZ Silencer Mk III Series 600W High Performance Modular Plus Bronze

MOBO w takim razie wezmę od ASRocka i zaznaczę, żeby zainstalowali najnowszy BIOS.

PS. Tak czysto teoretycznie, jakbym miał 2x4GB corsair w tej samej cenie co 8GB corsair, to brać 2x4GB? To zawsze by coś dało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli rezygnujesz z OC, to brac:

i5 3450(750zl) / 3550 (zobacz jaka bedzie roznica w cenie miedzy nimi)

Plyte na chipsecie B75 - dowolna najtansza jaka Ci wpadnie w rece.

Jak wezmiesz 2x4gb to zostanie Ci tylko 2 wolne banki na rozbudowe w przyszlosci. Jak wezmiesz 1x8, to w przyszlosci jak bedzie brakowalo (a zabraknie moze za okolo 2-3 lata) to dokupisz drugie 8gb.

Moze sie zdazyc ze wybrana przez Ciebie plyta na B75 bedzie miala tylko dwa banki (nie boj sie wybrac plyty matx), wtedy wiadomo ze brac 1 kosc 8gb i zostaje Ci 1 wolne miejsce na przyszlosc.

Nie dawaj za plyte na B75 wiecej jak 250zl

I zeby Ci nie wcisneli procka z literka S na koncu :D

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jednak nie będę rezygnował z OC. Dzięki za odpowiedzi. Więc wezmę i5-3570K z mobo od ASRock'a, zaznaczę sprawę z najnowszym biosem i kupię kość 8 GB od Corsaira. Mój zasilacz jest ok? OCZ Silencer Mk III Series 600W i czy ewentualnie może być ten SSD od

ADATA SSD SP900 128GB, bo miałbym go w bardzo dobrej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MsiZ77A-G43, AsRock z77 Pro3, Pro4, Msi Z77A-G45...

Pierwsza niema mozliwosci recznego ustawienia vcore, ustawia AUTO wdl. vid procka, a uzytkownik moze dodac recznie offset - co to oznacza w praktyce. Np u mnie 4.4ghz AUTO + 0.04v=1.24v

Jesli powyzsze zdanie nic Ci nie mowi - powinienes przeznaczyc zaosczedzone 250zl (3450+B75 vs 3570k+Z77) na drozsza karte graficzna hd7950, co oczywiscie odczujesz w grach w przeciwienstwie do podkrecania procka przy hd7850 http://www.pixmania.pl/pl/pl/12623111/art/vtx3d/radeon-hd-7950-x-edition.html?srcid=7128&CodePromo=oui

Edytowane przez adamlop
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację. Zrobię wersję oszczędnościową, czyli 3450/3550, mobo tanie na B75, Corsair 8GB i zastanowię się jeszcze nad tą grafiką. Dzięki wielkie za odpowiedzi, bo były na prawdę bardzo pomocne.

Mam jeszcze takie jedno pytanie. Spojrzałem w swój kalendarz i w zasadzie na granie w gierki nie będę miał czasu do 20 sierpnia. Zastanawiam się czy warto byłoby się wstrzymać z zakupem. Wiem, że ceny zależą od kursu walut, ale czy są jakieś inne czynniki, które moga wpłynąć na cenę za 20 dni? Na przykład premiery jakichś nowych kart albo procesorów? Czy raczej przez te 20 dni za dużo się nie zmieni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi