anon92 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Witam, miałem na kompie win7 i xp jednak zmuszony byłem do formata partycji z xp. Jak wiadomo xp po formacie wtrącił swój ntldr i nie mam dostępu do win7. Miałem tak wcześniej nie było to nic wielkiego wystarczyło wejść przez płytkę z win7 w CMD i tam przy pomocy komendy: bootrec /fixboot naprawić problem. Teraz sytuacja jest inna gdyż ta komenda nie skutkuje. Zacząłem czytać i znalazłem wiele więcej takich komend i sposobów jak bootsect itd z różnymi kombinacjami mbr, nt60 idt. Wypróbowałem wszystko co możliwe aby odbudować sektor i bcd. Próbowałem wszystkich kombinacji którymi można było cos zdziałać jednak nic nie pomagało. Przy starcie automatycznie odpala się xp i nie ma dostępu do 7. Próbowałem też programów z pod windy do zarządzania bcd i rozruchami i nagrzebałem a i tak nie naprawiłem. W programie były widoczne obie instalacje i wszystko było dobrze jednak przy starcie było zupełnie inaczej. Jak nagrzebałem tam to teraz przy starcie wyświetla mi się komunikat: invalid boot.ini file <czy jakoś tak> (co jest dziwne bo boot.ini wygląda normalnie) booting from c:\windows i za chwile startuje XP Jak to zrobić żeby zlikwidować ten komunikat i żebym miał możliwośc wyboru miedzy systemami przy starcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salata Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Uruchamiales autonaprawe z plytki WIn7. Mialem problem z uruchomieniem systemu po odtworzeniu Acronisem i dwa razy musialem uruchamiac autonaprawe systemu z plyty CD. Po drugiej system normalnie sie zaczal uruchamiac. Jak to nie poskutkuje sprobuj zainstalowac bootmanager np http://www.terabyteunlimited.com/bootit-bare-metal.htm . takze powinien sobie poradzic. Ten soft radzil sobie ze wszystkim, a mialem 4 systemy na 1 komputerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anon92 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Witam ponownie. Kombinowałem ale mi się nie udało. Przeniosłem dane z partycji Win7 i zrobiłem formata. Zainstalowałem betę Windy 8 która nadpisała swój loader (jak się przy okazji okazało dosyć inteligentny) i wszystko wróciło do normy ;) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...