Krzychu1986 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Witam! Witam! Jestem tutaj nowy na forum i bardzo proszę o pomoc przy podkręceniu mojego procesora e5200. Mój komputer to: dual core e5200 2,5ghz zasilacz chieftec450AA-101A gigabyte ga-p31-es3g goodram ddr2 1024/800 radeon hd4850 Znalazłem podobny temat na necie (tylko gość ma chyba inny model płyty głównej) i poustawiałem sobie jak kolega tutaj: http://img24.imageshack.us/img24/6043/pkjhg.jpg wszystko się uruchamia do momentu aż nie załaduje się windows. System działa 5 sekund i jest zwis komputera. Czym może być to spowodowane? sOtrzymałem odpowiedź , że moja płyta główna nie nadaje się do OC. bardzo proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 musisz podbić napięcie CPU wtedy powinno się poprawić. na marginesie szczerze ci napiszę więc się nie obrażaj - podkręcanie tego "złomu" (dygresja wobec przestarzałej na dzień dzisiejszy platformy) mija się z celem. masz za słabą płytę główną, ze słabą sekcją zasilania, zakładam również że chłodzenie masz boxowe a to równa się porażką. bo albo płyta się sfajczy albo procek zacznie się grzać i zanim się zjara może się sam wyłączy. zasilacz pewnie też już ładnych parę lat ma i takie dołożeniu mu do pieca poboru też może go uśmiercić zwłaszcza że to shitec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demerkson Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Ten procesor to demon Na boxowym chłodzeniu lece 3,75 GHz na codzień a udało mi się 4 wykęcić (ale temperatury były juz szalone ^^) tak długo jak nie dasz napiecia na auto (ruzne jaj potrafi płyta robić) i ustawisz je na 1,35V (V-core) Nie masz co sie martwić o spalenie - po prostu nie uruchomi Ci sie komputer. Algorytm jest prosty POCZYTAJ O PODKRĘCANIU e5200 A na chwile obecną ustaw po prostu fsb na 333 a mnoznik (na zdjeciu 10x) na 11 - da ci to efektywną czestotliwośc procesora ok 3,6 GHz - KAZDY e5200 powinien to uciagnąć. Pamięci ustaw na auto (i wszystkie związane z nimi ustawienia) lub tak żeby memory frequenci (ze zdjięcia) było = 800 (przy zmianie fsb powinno sie to zmienić). I nie słuchaj fanboyów z za dużą iloscia kasy - ten sprzet który masz po oc procka (z 4GB ramu...) pociągnie każdą nowszą gre na low/middle - przynajmniej u mnie z 9600gso (a twoja karta jest porównywalnej klasy - zwłaszcza jeżeli poczytasz o jej OC) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Sąsiad ma e5200 z boxem. Po podkreceniu do 3.5Ghz (1.2V) temp max 73oC, a gdzie tam 4Ghz... Do takiego OC na codzień wskazane lepsze chłodzenie. Algorytm jest prosty POCZYTAJ O PODKRĘCANIU e5200 Algorytm czego ? I nie słuchaj fanboyów z za dużą iloscia kasy - ten sprzet który masz po oc procka (z 4GB ramu...) pociągnie każdą nowszą gre na low/middle - przynajmniej u mnie z 9600gso (a twoja karta jest porównywalnej klasy - zwłaszcza jeżeli poczytasz o jej OC)Fanboyów czego? bo nie rozumiem. Pieniędzy? Sąsiad z podkręconym e5200 do 3.5 i podkreconym gt240 (~9600gt) może tylko pomazyc o plynnej grze w natywnej 1650x1050 w aktualne tytuły. Prototype2, które dostał na urodziny nawet w 1280xXXX z wszystkim na low z ledwościa wyrabia i ma ~20-25klatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 kaijitsu dobrze prawi. demerkson nawet nie wiesz ile człowieka może kosztować wyrzeczeń żeby kupić sobie sprzęt swoich marzeń. nie każdy zarabia po 10k siedzi w londynie i nie wie co z kasą robić także idź do pracy i sam się przekonasz co to znaczy życie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demerkson Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 kaijitsu dobrze prawi. demerkson nawet nie wiesz ile człowieka może kosztować wyrzeczeń żeby kupić sobie sprzęt swoich marzeń. nie każdy zarabia po 10k siedzi w londynie i nie wie co z kasą robić także idź do pracy i sam się przekonasz co to znaczy życie. Przecież właśnie dlatego odradzam mu wyżucanie kasy jak ma jeszcze ok maszyne. Sąsiad ma e5200 z boxem. Po podkreceniu do 3.5Ghz (1.2V) temp max 73oC, a gdzie tam 4Ghz... Do takiego OC na codzień wskazane lepsze chłodzenie. Algorytm czego ? Fanboyów czego? bo nie rozumiem. Pieniędzy? Sąsiad z podkręconym e5200 do 3.5 i podkreconym gt240 (~9600gt) może tylko pomazyc o plynnej grze w natywnej 1650x1050 w aktualne tytuły. Prototype2, które dostał na urodziny nawet w 1280xXXX z wszystkim na low z ledwościa wyrabia i ma ~20-25klatek. Algorytm na podkrecenie procesora, bez przerażania się zwisami windy. A Fanboyów 4 wątkowych procesorów, kiedy aby ZAGRAĆ (nie mówie tu o full detalach tylko low/mid - dobra gra się broni nawet bez graficznych wodotrysków) wystarczy e5200. Co do temperatur to na 1,2V można mieć 73 stopnie tylko jeżeli: nie zmieniłes pasty termoprzewodzącej na boxie + masz brak wentylacji i wpizdu kurzu - to są podstawy i pomine tez fakt że do 75 stopni nie ma czym sie martwić a przy 80 padnie dopiero po jakimś roku urzytkowania. a 9600gso jest 30% bardziej wydajna niż 240 więc z czym do ludzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...