Skocz do zawartości
Krzychu1986

e5200 Oc- zwis komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Witam! Jestem tutaj nowy na forum i bardzo proszę o pomoc przy podkręceniu mojego procesora e5200.

Mój komputer to:

dual core e5200 2,5ghz

zasilacz chieftec450AA-101A

gigabyte ga-p31-es3g

goodram ddr2 1024/800

radeon hd4850

Znalazłem podobny temat na necie (tylko gość ma chyba inny model płyty głównej) i poustawiałem sobie jak kolega tutaj:

http://img24.imageshack.us/img24/6043/pkjhg.jpg

wszystko się uruchamia do momentu aż nie załaduje się windows. System działa 5 sekund i jest zwis komputera. Czym może być to spowodowane? sOtrzymałem odpowiedź , że moja płyta główna nie nadaje się do OC.

bardzo proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz podbić napięcie CPU wtedy powinno się poprawić.

na marginesie szczerze ci napiszę więc się nie obrażaj - podkręcanie tego "złomu" (dygresja wobec przestarzałej na dzień dzisiejszy platformy) mija się z celem. masz za słabą płytę główną, ze słabą sekcją zasilania, zakładam również że chłodzenie masz boxowe a to równa się porażką. bo albo płyta się sfajczy albo procek zacznie się grzać i zanim się zjara może się sam wyłączy. zasilacz pewnie też już ładnych parę lat ma i takie dołożeniu mu do pieca poboru też może go uśmiercić zwłaszcza że to shitec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten procesor to demon Dołączona grafika

Na boxowym chłodzeniu lece 3,75 GHz na codzień a udało mi się 4 wykęcić (ale temperatury były juz szalone ^^)

tak długo jak nie dasz napiecia na auto (ruzne jaj potrafi płyta robić) i ustawisz je na 1,35V (V-core) Nie masz co sie martwić o spalenie - po prostu nie uruchomi Ci sie komputer.

Algorytm jest prosty POCZYTAJ O PODKRĘCANIU e5200 Dołączona grafika

A na chwile obecną ustaw po prostu fsb na 333 a mnoznik (na zdjeciu 10x) na 11 - da ci to efektywną czestotliwośc procesora ok 3,6 GHz - KAZDY e5200 powinien to uciagnąć. Pamięci ustaw na auto (i wszystkie związane z nimi ustawienia) lub tak żeby memory frequenci (ze zdjięcia) było = 800 (przy zmianie fsb powinno sie to zmienić).

I nie słuchaj fanboyów z za dużą iloscia kasy - ten sprzet który masz po oc procka (z 4GB ramu...) pociągnie każdą nowszą gre na low/middle - przynajmniej u mnie z 9600gso (a twoja karta jest porównywalnej klasy - zwłaszcza jeżeli poczytasz o jej OC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sąsiad ma e5200 z boxem. Po podkreceniu do 3.5Ghz (1.2V) temp max 73oC, a gdzie tam 4Ghz... Do takiego OC na codzień wskazane lepsze chłodzenie.

Algorytm jest prosty POCZYTAJ O PODKRĘCANIU e5200

Algorytm czego ?Dołączona grafika

I nie słuchaj fanboyów z za dużą iloscia kasy - ten sprzet który masz po oc procka (z 4GB ramu...) pociągnie każdą nowszą gre na low/middle - przynajmniej u mnie z 9600gso (a twoja karta jest porównywalnej klasy - zwłaszcza jeżeli poczytasz o jej OC)

Fanboyów czego? bo nie rozumiem. Pieniędzy? Dołączona grafika

Sąsiad z podkręconym e5200 do 3.5 i podkreconym gt240 (~9600gt) może tylko pomazyc o plynnej grze w natywnej 1650x1050 w aktualne tytuły. Prototype2, które dostał na urodziny nawet w 1280xXXX z wszystkim na low z ledwościa wyrabia i ma ~20-25klatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaijitsu dobrze prawi. demerkson nawet nie wiesz ile człowieka może kosztować wyrzeczeń żeby kupić sobie sprzęt swoich marzeń. nie każdy zarabia po 10k siedzi w londynie i nie wie co z kasą robić także idź do pracy i sam się przekonasz co to znaczy życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaijitsu dobrze prawi. demerkson nawet nie wiesz ile człowieka może kosztować wyrzeczeń żeby kupić sobie sprzęt swoich marzeń. nie każdy zarabia po 10k siedzi w londynie i nie wie co z kasą robić także idź do pracy i sam się przekonasz co to znaczy życie.

Dołączona grafika Przecież właśnie dlatego odradzam mu wyżucanie kasy jak ma jeszcze ok maszyne.

Sąsiad ma e5200 z boxem. Po podkreceniu do 3.5Ghz (1.2V) temp max 73oC, a gdzie tam 4Ghz... Do takiego OC na codzień wskazane lepsze chłodzenie.

Algorytm czego ?Dołączona grafika

Fanboyów czego? bo nie rozumiem. Pieniędzy? Dołączona grafika

Sąsiad z podkręconym e5200 do 3.5 i podkreconym gt240 (~9600gt) może tylko pomazyc o plynnej grze w natywnej 1650x1050 w aktualne tytuły. Prototype2, które dostał na urodziny nawet w 1280xXXX z wszystkim na low z ledwościa wyrabia i ma ~20-25klatek.

Algorytm na podkrecenie procesora, bez przerażania się zwisami windy.

A Fanboyów 4 wątkowych procesorów, kiedy aby ZAGRAĆ (nie mówie tu o full detalach tylko low/mid - dobra gra się broni nawet bez graficznych wodotrysków) wystarczy e5200. Co do temperatur to na 1,2V można mieć 73 stopnie tylko jeżeli: nie zmieniłes pasty termoprzewodzącej na boxie + masz brak wentylacji i wpizdu kurzu - to są podstawy i pomine tez fakt że do 75 stopni nie ma czym sie martwić a przy 80 padnie dopiero po jakimś roku urzytkowania.

a 9600gso jest 30% bardziej wydajna niż 240 więc z czym do ludzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi