tanx Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Witam wszystkich forumowiczów. Otóż moja sytacja wygląda tak. Aktualnie pracuję w Szwajcarii jednak w wolnym czasie zakupiłem auto w Niemczech i w tą środę udałem się do urzędu celem zarejestrowania auta na tablice tymczasowe, wykupiłem tablice na 15 dni oraz ubezpiecznie. Plan był taki, że w ten weekend mój ojciec autem wraca do PL a następnie auto stoi do połowy września w garażu do mojego powrotu i wtedy rejestruję i opłacam. ALE w czasie rejestracji został mi zabrany mały Brief a na dużym zostały wbite wielkie pieczątki że Ungulting z datą 1 sierpnia. Wystawili mi nowy mały i duży brief na moje dane, a na małym briefie z tyłu widnieje data 15 sierpnia(koniec OC) i w związku z tym czy będę miał problemy z rejestracją w PL? Chciałem, zrobić tak, że w razie czego powiedzieć, że auto przywiezione na lawecie a do wrzesnia stało w Niemczech, ale skoro ja jestem w dowodzie teraz i data wystawienia 1 sierpnia to nie bedą się czepiać, że powinienem tam w 7 dni zarejetsrować w Polsce, o braku OC później nie wspomnę? pozdrawiam i dziękuję za porady tanx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 A dlaczego od razu nie zarejestrujesz? Jak nie możesz osobiście daj upoważnienie ojcu i niech zarejestruje za Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Rejestracja to mały pikuś ale latanie za urzędem celnym, skarbowym, opłaty jakieś zje***-ekologiczne itd nie chce starszym tego wszystkiego na głowę zwalać mają i tak dużo roboty chciałem wszystko załatwić we wrzesniu ale na spokojnie jak wrócę do Polski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Są ludzie, którzy zajmują się lataniem z dokumentami, wystarczy dać im upoważnienie, jedyne co musisz zrobić sam, to zarejestrować, i tutaj załatwia to twój ojciec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 zrób papiery jak będziesz rejestrował... nie ma z tym problemów, umowę sobie tylko przepisz tak by nie przekroczyć terminów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 No właśnie tak chciałem ale... przy czerwonych tablicach wystawili nowy brief na mnie z dniem 1 sierpnia, wiec nie moglem pozniej kupic niz na mnie zarejestrowali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 A nie jest czasem tak, że masz jakiś czas na zarejestrowanie, ale nie ma przewidzianej kary za przekroczenie tego czasu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Z tego co mi się obiło, najkrótszy i wiążący termin dot. akcyzy. Jak na otomoto są auta oznaczone jako sprowadzony/opłacony, oznacza to, że mają opłaconą akcyzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 piotreek masz racje, ale tu nie chodzi o skonczenie sie rejestracji czy ubezpieczenia bo to sa rzeczy w Niemczech i w PL nikogo to nie obchodzi, problem rozchodzi sie o akcyze i urzad skarbowy gdzie terminy sa krotkie (2tyg) na zlozenie wnioskow od zakupu, a ja umowe kupna-sprzedazy mam na 15 lipca... a nie moge nawet przerobic na wrzesien bo 1 sierpnia wystawili na mnie nowy brief ktory bede zdawac przy rejestracji. I setno sprawy jest takie czy to 2 tyg to w przaypadku aut sprowadzonych jest od zakupu czy tez od przekroczenia przez auto granicy polskiej. Jesli to drugie wtedy nie ma problemu bo jak cos auto przyjechalo we wrzesniu na lawecie, ktoś się orientuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 I setno sprawy jest takie czy to 2 tyg to w przaypadku aut sprowadzonych jest od zakupu czy tez od przekroczenia przez auto granicy polskiej. Jesli to drugie wtedy nie ma problemu bo jak cos auto przyjechalo we wrzesniu na lawecie, ktoś się orientuje? czas liczy się od daty na umowie k/s... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...