Skocz do zawartości
carl88

Pomoc w wyborze dysku HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nowy na forum.

Aktualnie posiadam dysk twardy CAVIAR GREEN 1TB WD10EARX SATA III 64MB CACHE i muszę przyznać, że jestem z niego bardzo niezadowolony, powoduje tzw. "micro-stuttering" w grach, dlatego nie nadaje się zupełnie do tego celu. Potrafi nieźle zmulić, i wydaje się ogólnie wolny.

Jako że nie planuje w najbliższym czasie zakupu dysku SSD, zastanawiałem się nad kupnem drugiego "twardziela" do gier i pracy, a dysk obecny miałby zastosowanie jedynie jako przechowalnia danych i multimediów. W tym układzie, nowy dysk mógłby mieć pewnie 500 GB. Nie znam się na dyskach, bardzo zależałoby mi na fachowej opinii.

W polecanych zestawach na stronie przewija się cały czas WD Blue AAKX 500GB, ale w połączeniu z dyskiem SSD, na którym stałby system + ewentualnie gry. Co w przypadku, gdy system miałby stać na tym właśnie HDD? Czy nadal jest to optymalny zakup? Jakie inne dyski w podobnym przedziale cenowym są warte uwagi?

Chciałbym zaznaczyć, że starałem się wyszukać potrzebne mi informacje samodzielnie, lecz bez satysfakcjonujących skutków. Opinie na różnych stronach są z reguły zdawkowe, a profesjonalne recenzje przeprowadzane są bardziej pod kątem transferów dużych ilości danych, bądź zapisu dużych plików itd. Mnie interesuje przede wszystkim przyzwoita wydajność w grach.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez carl88
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie dlaczego nie SSD?

Nie napisałeś nic pod kątem hałaśliwości dysku, bo jeśli nie przeszkadza ci słyszalna praca HDD to seria Black od WD jest najwydajniejsza. Lub idąc w trochę innym kierunku można rozważyć hybrydę HDD i SSD - Seagate Momentus XT.

Nie rozumiem dlaczego jesteś niezadowolony z Green'a. To tak jakbyś kupił samochód i narzekał że nie lata jak samolot. Seria Green została zaprojektowana właśnie do przechowywania danych (np audio video) a nie jako szybki dysk systemowy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk SSD planuję kupić w momencie, gdy ceny choć trochę znormalnieją. Na chwilę obecną wydają mi się zwyczajnie absurdalne (zresztą podobnie, jak HDD, ale to już inny temat).

Masz rację odnośnie Green'a - mój błąd, wyjątkowo nietrafiony zakup. Ale nie ma co tego drążyć.

Chrobotanie dysku pewnie bardzo by mi nie przeszkadzało, oczywiście w rozsądnych granicach. Spróbuję w takim razie rozejrzeć się za WD Caviar Black. Dzięki.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem w dziale "Co kupić?", ale nie uzyskałem odpowiedzi, więc ponowie pytanie tutaj.

Chciałbym kupić dwa dyski po 2TB - do zastosowania ogólnego (w raid0). Priorytetem jest cisza, chociaż dobrze byłoby, żeby nie zamulały za bardzo... Czy WD Green to dobry wybór?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobre dyski, jeśli priorytetem jest cisza. Pod system nie są to demony prędkości.

WD Blue sa właśnie takim kompromisem ciszy i wydajności. Ale nie są bezgłośne oczywiście.

Żeby te Greeny (czy jakiekolwiek inne porównywalne) nie zamulały to najlepiej mieć SSD na system, choćby 30-60GB. Chyba że ci się nie spieszy...

Swoją drogą 4TB w raid 0 to - całkiem sporo do stracenia ;) back up oczywiście będzie?..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to znaczy, ze mi się nie spieszy? :)

Obecnie mam w raidzie 2x640gb. Najpierw były Samsung F1, ale jeden padł i mi wymienili na WD green 640, a teraz drugi pada i pomyslalem, ze najlepiej kupic 2x 2TB (zwlaszcza, ze mi brakuje mieksca - mam oprócz tego 1,5TB Samsung) i sprzedac to co działa...

W sumie, to system uruchamiam raz na tydzien, albo rzadziej, wiec nie musi byc jakims demonem szybkosci. A ciszę lubię, taka fanaberia :)

Dysk SSD na system, w moim przypadku to co najmniej 100GB - czyli dodatkowo 300-400zl. A backup, to już jest - sewery hostingowe są w modzie obecnie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam greena jako jedyny dysk model wd 15 ears bodajże, jest niesłyszalny ale dosyć wolny. W sumie nawet tego nie widać dopóki nie robię wielu rzeczy na raz korzystających z odczytu/zapisu na dysku wtedy wydajność jest bardzo niska, na samsungu hd642jj tego nie było. No ale wd green ma bodajże 5400rpm i stąd niska wydajność. Dopóki go nie zmulisz wieloma rzeczami naraz to będzie ok(w miarę).

Edytowane przez łopian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie o to mi chodziło. Sam mam tego 1.5 EARS ale tylko pod duże pliki video itp. Ja bym systemu w życiu na tym nie postawił, lubie cicho ale i szybko.

Ale jak system raz na tydzień i nie wiele na tym robisz to chyba może być. Tylko po co Raid 0?..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rafa napisał, raid0 przy dyskach używanych raz na tydzień nie ma sensu, a tym bardziej, jeśli nie ma żadnej przestrzeni dodatkowej na backup. A do trzymania danych taka macierz się nie nadaje, może powodować błędy, np w archiwach rar/zip (tak było np u mnie, kilka dużych plików złapało błędy podczas kopiowania, na szczęście miałem je również na innym twardzielu). Lepiej weź WD Blue, albo nawet i Black, i wsadź go w wyciszającą skrzynkę. Cicho i bardzo szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... To nie jest tak,ze nie robie niczego na komputerze - przeciwnie, robię całkiem dużo - rozpakowywanie archiwów, gry itd... Ale jednak przy 8GB ramu i wyłączonym pliku wymiany szybkosc dysku nie ma takiego znaczenia.

Swoją drogą kilka lat temu jak w modzie były Samsungi F1, to było cicho i szybko - teraz trzeba wybierać? Po tym jak jeden F1 siadł wymienili mi wlasnie na WD Greena 640GB. I obecnie on, razem z drugim Samsungiem jest w macierzy. I wprawdzie szału nie ma, ale rozpaczy też nie :) Równolegle używam Lenovo ThinkPad E320 z Samsungiem 830 i jest szybko, ale nie aż tak.

Niemniej jednak chyba skłonie się ku Waszej propozycji i wezmę WD Blue.

Padło pytanie dlaczego raid0. Z dwóch powodów:

- lubię mieć wszystko na jednym dysku i martwić się pojemnością w całości, a nie tym, że folder "Filmy" na jednym dysku za bardzo sie rozrósł i trzeba część danych przerzucić na drugi dysk...

- chyba jednak raid0 znacząco zwiększa wydajność, prawda? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... To nie jest tak,ze nie robie niczego na komputerze - przeciwnie, robię całkiem dużo - rozpakowywanie archiwów, gry itd... Ale jednak przy 8GB ramu i wyłączonym pliku wymiany szybkosc dysku nie ma takiego znaczenia.

System dokonuje mnóstwa operacji zapisu/odczytu(głównie). Niezależnie czy masz plik wymiany, czy nie

Swoją drogą kilka lat temu jak w modzie były Samsungi F1, to było cicho i szybko - teraz trzeba wybierać? Po tym jak jeden F1 siadł wymienili mi wlasnie na WD Greena 640GB. I obecnie on, razem z drugim Samsungiem jest w macierzy. I wprawdzie szału nie ma, ale rozpaczy też nie Dołączona grafika Równolegle używam Lenovo ThinkPad E320 z Samsungiem 830 i jest szybko, ale nie aż tak.

Teraz po prostu każdy posiadający SSD wie, że nie ma czegoś takiego jak szybki HDD. Na twardzielu czasu dostępu nie poprawisz...

- chyba jednak raid0 znacząco zwiększa wydajność, prawda? Dołączona grafika

Transfery liniowe i owszem, ale i szansa utraty danych większa.

A backup, to już jest - sewery hostingowe są w modzie obecnie

A gdzie oferują 4TB przestrzeni Backupowej? I jakiego masz net-a na takie backupy? (0_o)

Pozdrawiam

Edytowane przez DeathTomahawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie oferują 4TB przestrzeni Backupowej? I jakiego masz net-a na takie backupy? (0_o)

Na chomikuj.pl możesz wrzucić dowolny backup i ze swojego konta pobierać bez limitów. Dołączona grafika Przy transferach rzędu kilku mb/s wrzucenie takiej ilosci danych nie jest zbyt dużym problemem Dołączona grafika

Teraz po prostu każdy posiadający SSD wie, że nie ma czegoś takiego jak szybki HDD. Na twardzielu czasu dostępu nie poprawisz...

No nie wiem, może po prostu inne komponenty w laptopie nie są w stanie wykorzystać szybkiego SSD i dlatego nie podzielam tego entuzjazmu. :) Swoją drogą to przecież SSD mogę dokupić za jakiś czas, jak mi będzie za wolno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała poprawka do mojego postu w tym temacie. Kupiłem wczoraj Seagate ST1000DM003 i postawiłem na nim win8, różnica jest zauważalna green faktycznie średnio nadaje się na system. Na seagate szybkość systemu i aplikacji jest sporo większa. Także przemyśl jeszcze zakup greena na dysk systemowy, mój będzie jako magazyn danych.

Edytowane przez łopian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopię nieco temat, bo pod waszymi namowami wybrałem inne rozwiązanie. Do obecnego dysku 1,5TB dokupiłem drugi 1,5TB i mam zamiar je zrobić w raid0. Natomiast na system chyba jednak kupię dysk SSD.

Zatem krótkie pytanie - jaki powinienem kupić? Pojemność co najmniej 100gb, cena wiadomo - możliwie niska.

Czy Samsung 830 128GB to najlepszy wybór?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem krótkie pytanie - jaki powinienem kupić? Pojemność co najmniej 100gb, cena wiadomo - możliwie niska.

Czy Samsung 830 128GB to najlepszy wybór?

Tutaj rafa ładnie się produkuje:

http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie będę tworzył nowego temato skoro już taki istnieje. Jaki dysk wybrać 1TB - 2 TB? Ma służyć jak magazyn... Obecnie posiadam corsair GT 240GB i samsung F3 hd502hj, ktory jest już dość głośny po 3 przepracowanych latach. Co polecacie? Najważniejsza jest nie zawodność i cisza..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi