impact Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Witam Byłem ostatnio u znajomych na sklepie i przeraziło mnie tempo otwierania programów potrzebnych do pracy(cos na javie, office, przeglądarki itp). Komputer jest dość wiekowy(512mb zapełnia sie bardzo szybko nawet po odpaleniu przeglądarki) z jak pamiętam celeronem, więc złożyłem im propozycje, że pomogę im złożyć nowy zestaw. Zestaw będzie musiał wytrzymać parę lat a nie wiem jakie podzespoły warto zakupić na lata(pewnie dużo ramu i zapas mocy procka). Granie raczej odpada na tym sprzęcie. Internet, pakiet biurowy, odpalony media player w tle i gierki we flashu ;). Pomożecie mi troche? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skow29 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Komputer poleasingowy (Dell, Hp, IBM) na c2d z 4GB ramu, i legalnym systemem - zmieścisz się w 800zł - jest tego pełno na wiadomym portalu aukcyjnym. Resztę można rozp... na dziwki i prochy. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impact Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Ale oni chcieliby jeszcze jakąś gwarancje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skow29 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 No to można i znaleźć taki z gwarancją na np. pół roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 http://www.device.pl/ może tu coś znajdziesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 tak jak radzi skow29, na sklep brałbym któregoś z dell'i 755 dokładniej z prockiem E6750/E6550, 2GB ram minimum, raczej w atx-owej budzie (ze wzgl. na psu atx) i rok gw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Uzywany? Poleasingowy? Zartujecie? Tu 100% sprawdzi sie celeron g540 + kostka ramu i najtansza plyta (h61), do tego ew dysk jak stary jest atowski i najprostsza buda z byle zasilaczem (smieszne obciazenie gerneruje taki sprzet, ponizej 100w w stresie), reszta system i caly nadmiar wladowac w monitor na porzadnej matrycy (ips) ladnie wygladajacy z tylu (sklep-klienci). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impact Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2012 To sam juz nie wiem co myslec :). Kazdy ma inne zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) zdecydowanie nowy zestaw na g530/40. Lepsza wydajność, niższy pobór prądu (nawet poniżej 60W a nie 100 przy normalnej pracy <40W). 3lata gwarancji. do tego jakiś markowy zasilacz i obudowa - można sie nawet pokusić o ITX żeby miejsca wiele nie zajmowało. Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impact Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) A mogłbym prosić o podanie calego zestawu?(mysle, ze w takiej opcji zamknac sie mozna w 1000zl?) Jezeli nie to tez nie ma problemu Edit: Podbijam . Zlozylem cos takiego: Czy taki zestaw będzie ok? Czy lepiej dorzucic jeszcze karte na pci? Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez impact Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Karta na pci nie ma sensu, jak chcesz cos usprawnic to mozesz dac 4gb ramu zamiast 2gb, i ew pokusic sie na 64gb dysk ssd na system jak masz wieksza gotowke, aczkolwiek moim zdaniem lepiej nadmiar dolozyc do lepszego monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impact Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Czyli w gruncie rzeczy ten zestaw co podalem dalby rade? Zostawic win7 czy moze jednak stary dobry xp? Zasilka wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliveyra Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Przy 2 giga ramu bedzie dostawał zadyszki. System 64-bit i 4 giga ram. Płyta ma dośc kiepską sieciówkę. Możesz rozważyć zakup obudowy z zasilaczem np. http://www.morele.ne...r-black-418913/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) Taki Lenowo ThinkCentre http://www.device.pl...7p_mt.html��nie starczy? Na 3-4 lata ? Jaki monitor znajomi mają? Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez obijak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Taki lenovo jest 2 generacje do tylu i bedzie odczuwalnie wolniejszy (chociazby dysk), poza marka nie ma nic do zaoferowania. W firmie bedzie chodzil nonstoper i zezre wiecej pradu niz g540 wiec nizsza cena szybko sie zatrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impact Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) Poprawiłem trochę zestaw: Jakieś jeszcze sugestie? Za każdą będę bardzo wdzięczny :) Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez impact Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury161 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) Ode mnie jedna mała sugestia,po co taka droga obudowa? Może od razu sprostuję,że zakładam ,że:obudowa nie będzie wyeksponowana na widok publiczny(lub właścicielowi nie zależy na walorach estetycznych ),oraz to,że standard Micro ATX nie jest wymagany. Ja bym tam wsadził jakiegoś Fortrona/Deltę 300W,i do tego najtańszą,najgorszą obudowę firmy "krzak".I masz w kieszeni 200zł.To jest energooszczędna konfiguracja,i nie potrzebuje nie wiadomo jakiej obudowy.Co jak co,ale chyba nie warto pakować tyle kasy w komputer,który ma za zadanie tylko "zarabiać" na siebie,a nie być elementem wystroju wnętrza mieszkania/domu. Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez Fury161 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Pamięci weź te http://www.proline.pl/?p=KVR1333D3N9%2F4G Zaoszczędzone parę groszy przeznacz na mobo z wyjściem dvi lub hdmi. Zawsze się może przydać, w takim biurze/sklepie taki komp będzie pracować wieki, jeśli tylko nie padnie. Dopytaj też jakiej drukarki używają. Czy przypadkiem nie jakiegoś sprzęta na LPT. Czy nie potrzebują portu com (szeregowego) np do współpracy z kasą fiskalną? Na szybko rzuciła mi się ta http://www.proline.pl/?p=GA-H61M-S2PV płyta. Nie ma COM'a na tylnym panelu, jest jednak złącze na mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 A nie lepiej sieknac jakiegos Lenovo E71? http://www.lenovoshop.pl/pl/lenovo-thinkcentre-edge-e71-sglp9pb-duplikat-1.html 3lata gwary i z glowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impact Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Porty LPT i COM na pewno są nie używane. Ten lenovo to też fajna propozycja. A obudowa droga bo chyba w miare dobrym zasilaczem(osobno cenowo duzo mniej nie bylo, a sprzęt musi troche pracowac) ale zastanowie sie jeszcze nad modyfikacjami, dzieki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 ten lenovo też może być - to właściwie to samo co wyżej proponowane podzespoły - z tym że przepłacasz ponad 500zł ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zestaw będzie musiał wytrzymać parę lat a nie wiem jakie podzespoły warto zakupić na lata(pewnie dużo ramu i zapas mocy procka). Granie raczej odpada na tym sprzęcie. Internet, pakiet biurowy, odpalony media player w tle i gierki we flashu ;). Jako że prowadzę sklep to się wypowiem - może jestem dziwny, ale po prostu byłoby mi szkoda wydawać 2000zł na tego typu komputer ;) Dużo pamięci - do czego? Zapas mocy procka - do czego? Aż zerknąłem do księgi, wydałem niecałe 1200 na kompletny sprzęt, z gwarancją: obudowa z zawartością - E3200, 2GB, dyski 2x160GB (raid1), HD5450, Fortron 300W; do tego Vista x64, monitor 20", UPS, poleasingowy laser OKI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...