seba_999 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Witajcie, Stoję przed wymianą pasty na procesorze oraz thermopadów w laptopach HP Pavilion DV5 oraz (przy okazji) Dell Studio 1555. O ile wybór pasty jest już dokonany - padło na Arctic Ceramique, o tyle wybór thermopadów stoi pod dużym znakiem zapytania... 1) http://allegro.pl/3m-thermopad-podkladka-termoprze-120x20x1-0mm-i2530529145.html 2) http://allegro.pl/phobya-thermopad-xt-przewodnosc-7w-mk-120x20x1mm-i2528983581.html Które wybrać? Rozumiem, że lepsza będzie ta druga. Ale czy nie będzie ona za gruba i za mało ściśliwa? Niby da się ją ścisnąć do 0,5mm, ale czy rzeczywiście tak jest? Z kolei ta pierwsza wydaje się być bardziej ściśliwa, ale czy nie będzie za mało wydajna? Z góry mówię, że eksperymenty z blaszkami miedzianymi odpadają... Poradźcie coś proszę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie doczytałem, nie aktualne. Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 nie_aktualne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 (edytowane) Kupiłem thermopad firmy 3m i niestety nie jestem zadowolony. Jednak przewodność cieplna 1,5W/m-K jest za mała. Po wymianie wszystkich starych thermopadów w moim Dellu efekt jest taki, że podczas obciążenia grafiki temperatura gwałtownie skacze do 85*C-90*C i podczas stresu utrzymuje się powyzej 100*C. Na starym thermopadzie temperatura podczas obciążenia rosła stopniowo, ale również utrzymywała się w okolicach 100*C... Będę musiał zmienić np na inne o przewodności 5-7W/m-K... Edytowane 17 Listopada 2012 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 Na blaszkę miedzianą o odpowiedniej grubości... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...