Sargon Ankro Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Houk. Chciałem kupić monitor LG IPS235V-PN, po wielu tygodniach szukania informacji i decydowania sie, w koncu sie na niego zdecydowałem. Niestety, jak na j...na złość, teraz 5-tki nie idzie dostać a wszędzie wprowadzają 4-kę. Że niby lepsza, ale testów żadnych nie ma, a na stronie LG też są tylko szczątkowe informacje. Ktoś już kupił i podzielił się wrażeniami na pcmonitors.org: Bought the IPS234 today for $170.00. Good price but disappointed: 1. Stops after about 15 minutes when connected to PC with HDMI cable (not provided). Manual suggests that PC/HDMI connection may be incompatible. 2. This model is not listed on the LG website; consequently could not register it or get technical support. 3. Could not install dual package (version 2.9) software because it conflicted with Widows 7 professional. This software presumable lets you control display settings from the PC. 4. Manual display settings on the base of the monitor are awkward to use – basically useless. I am using this monitor with three others on two video cards. Oprócz tego monitor niby żre mniej prądu w STAND-BY. Ale nic poza tym. A 5-ki ze sklepu, z którego się zaopatruje i do którego mam najbliżej, to niestety nie kupie, bo nie ma u ichnich dostawców. Dlatego pytanie: Jaki monitor 23" mogłby być dobrym (lub lepszym) odpowiednikiem w/w LG z serii IPS5, w tej samej cenie (lub do 700 zl)? Zastosowania monitora: - 90% praca biurowa (pisanie kodu i szukanie informacji na internecie) - 10% rozrywki podczas przerwy w pracy (czyli siedzenie na internecie, jutuby i inne rzeczy) Fajnie gdyby miał port HDMI i DVI jednocześnie. Proszę o porady i pozdrawiam Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez Sargon Ankro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alCatraz Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Jeśli chodzi o alternatywę to brałem ostatnio LG IPS235P-BN z ciach pewnego sklepu. Test na prad.de (po niemiecku) http://www.prad.de/n...lg-ips235p.html Jeśli szukasz czegoś stricte do pracy biurowej to polecam raczej 24" 16:10 ze słabym AG (przyjemniejsza dla oka biel). Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez alCatraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sargon Ankro Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) 24" - az tak nie potrzebuje. mialem przez pewien czas 23" samsunga (nie pamietam modelu) i było ok, takze powinno mi wystarczyc (pomimo ze ma w pionie te 120 px mniej), ale sądze ze da rade na tym przebolec. Koniec końców chyba zdecyduje się na tego IPS234V-PN. Ludzie (ci co kupili) raczej sobie chwalą i nie mają zastrzeżeń, niektórzy nawet twierdzą że w porównaniu do poprzedników z serii daje rade. Na prad.de ma ocene "gut", tak samo jak 5-tka. czyli raczej nie ma kroku wstecz, w takim wypadku moze być tylko lepiej ;] Jak przyjdzie, to subiektywnie opisze co i jak. Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez Sargon Ankro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sargon Ankro Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) Ok, więc podsumowując wypowiedź. Powyższego LG'ka zakupiłem. Ogólnie jest ok. W skrócie: - daje całkeim fajny obraz (oczywiście to kwestia gustu, jednak przy skalibrowaniu kolorów "pod siebie" sądze że da radę uzyskać zadowalający efekt, a-ha, nie używałem żadnych profili monitora w systemie operacyjnym, narazie nie mam czasu się tym zająć - może w przyszłości) - nie jestem estetą, dla mnie wygląda ok (choć ramka i statyw lubią zbierać odciski palców). Niestety, nie daje ona zbytniej stabilności i np. monitor troche sie trzesie np. podczas pisania na klawiaturze. - możliwość odchylenia monitora w pionie (tak chyba do 30 st) - powłoka anty-odbłyskowa (zatem widać więcej niż na "lusterku") - kąty widzenia jak na IPS chyba ok (u mnie monitor jest ustawiony cały czas tak, ze nie patrze na niego pod żadnym kątem zatem nie sprawdzałem jak intensywne jest srebrzenie i zachowanie kolorów itp itd.) - monitora używam głownie do pracy i internetu, czasem odpali się jakiś film z YTB, nie widzę żadnego przycinania obrazu czy braku ostrości takowego - ogląda się dobrze. Litery są dla mnie wystarczająco ostre. - nie wiem jak input lag, bo nie testowałem na grach i raczej nie zamierzam. UPDATE: na grach jest całkiem OK. Był podłączony do PS3, kolorki były całkiem zacne, wyjście audio sprawuje sie bez problemu. Jedynie może trochę czerwień była przyblaknięta, ale to jest do wyregulowania i zależy od odbiorcy. Dodatkowo, jak się patrzy podczas gdy pod kątem na monitor to ew. srebrzenie nie przeszkadza, a zniekształceń kolorów się nie zauważa. Generalnie jest ok. - menu i obsługa niezbyt intuicyjna, zatem kalibracja i ustawianie monitora pod siebie jest niewygodne - autokalibracja obrazu przesyłanego przez D-SUB może się nie udać (ja tak mam przy rozdzielczości natywnej), zatem trzeba poźniej poprawiać ręcznie. Koniec końców, monitor w porządku, pomimo paru minusów, ale to głównie menu i konstrukcja. W tej cenie to sądzę, że to dobry nabytek. Tu recenzja po niemiecku: http://www.prad.de/n...ips234v-pn.html A-ha, sprawdźcie czy macie wszystkie elementy do montażu w środku. W moim nie było śrubki, którą można przykręcić monitor do podstawki ;P Edytowane 17 Grudnia 2012 przez Sargon Ankro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...