Skocz do zawartości
Nowado

Nowy PC nie startuje po instalacji sterowników grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

Po spędzeniu nad tym połowy dnia i nocy uznałem, że pora zapytać.

Konfiguracja:

Zasilacz Thermaltake ATX SMART 630W 120mm 80+ APFC ( SP-630PCWEU )

Wiatrak Thermaltake Contac 29 BP (Soc.775/Soc.1366/Soc.AM3/Soc.1156/Soc.1155, 1 x 25mm, 800 - 2000 RPM, 33.2dB)

DVD Lite-On iHAS124 SATA CZARNY BULK (iHAS124-19) Wewnętrzny PC

SSD Dysk SSD Intel SSDSC2CT060A3K5 60 GB

Dysk Western Digital AV-GP 1 TB WD10EURX OEM

Karta graficzna Gigabyte Radeon HD7850 2GB GV-R785OC-2GD

Płyta główna MSI Z77A-G43 Intel Z77 LGA 1155

Procesor Intel Core i5-3570K, 3.4GHz, 6MB, LGA1155, 22mm, 77W,

Pamięć Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series

Windows 7 64 bity

Acer AL2216W

Przy składaniu bazowałem na propozycjach na sierpień purepc. Do składania zostawiłem ludziom z morele.

Sam tylko przestawiłem RAM z 1333MHz na 1600. Nie podkręcany sprzęt.

Monitor podpięty przejściówką VGA/DVI.

Problem:

Po instalacji sterowników grafiki komputer przestaje się uruchamiać. Dochodzi konkretnie do logo windows i łapie czarny ekran. Po restarcie windows proponuje przywracanie, ładuje poprzednią wersję i wracam do punktu wyjścia.

Wszystko inne działa, wszystko inne na załączonych sterownikach producentów.

Próbowałem sterowników na grafikę: 2.6 (i po prostu z płyty i dla pewności ściągająć wersję na mój system), 2.1, 2.2, 2.4 i 2.7beta, po drodze usuwając poprzednie, nawet jeden format wpadł w między czasie. Nic, zero, null, brak jakiejkolwiek zmiany w czymkolwiek.

Może ma jakieś znaczenie:

Początkowo przy instalacji systemu nie chciał się bootować z DVD z Win 7. Zgodnie z http://www.windows7.pl/forum/index.php?topic=1996.0 udało się zainstalować.

Chyba tyle. Pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co instalujesz ten cały śmietnik z dołączonych płyt? Windows 7 ma dużo wbudowanych dobrych sterowników. Może jest jakiś konflikt ze sterownikami od grafy.

Po zainstalowaniu systemu instaluj tylko to co nie działa lub nie działa w pełni. Np sama grafa i sterowniki audio realteka.

I instaluj tylko najnowsze ze stron producentów a nie z plytek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po instalacji system melduje tylko Standard VGA Graphics Adapter. Zgłasza też PCI Simple Communications Controller z błędem Code 28 (brak sterowników - to nawet logiczne).

Jak tylko będę miał możliwość to zrobię. W tej chwili sprawdzę jeszcze Vistę i 8 64 bity(32 nawet gdyby ruszyło nic mi nie da z perspektywy całego pc).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam cie....niestety jakims dziwnym zbiegiem okolicznosci posiadam te sama karte graficzna i mam te same problemy co ty xd (wczoraj zakupiona) poczynilem wszystko co bylo mozliwe - czyli to co ty + wsadzilem ja do innej plyty glownej i zawiesza sie tak samo po zainstalowaniu sterow :/ watpie by nawet jakis serwisant by poradzil sobie z tym. Wiele osob szczegolnie za granica maja ten sam problem >.>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufff, nie jestem sam.

Widziałem posty, ale o zupełnie innych błędach. Mnóstwo, ale innych. Reszta konfiguracji podobna? Bo ciągle liczę, że po prostu miałem pecha i po wymianie ruszy.

8 wywaliła pełno błędów wszędzie, Vistę olałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos znalazlem.....podobno moglismy dostac felerna stara wersje karty ze starym biosem. Sa przypadki gdzie ludziom nowy bios zainstalowany przez easy boosta spowodowal dlugo oczekiwany efekt przywrocenia do zycia karty xd

no jak będziesz miał czas proponuję ci wgrać nowy biosik numer F5 czy tam F5.1 jakoś tam sie nazywał...ze strony gigabyte'a bo zapewne masz F4 jak ja....pózniej też spróbuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi