guliwer23 Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Witam wszystkie osoby korzystajace z linuksa, bardzo mnie zainteresowal ten system i z chcecia bym sie podszkolil w jego zakresie ale nie nie wiem od czego zacza cczy kupic jakas ksiazke czy wystarczy przwertowac siec ( uff jest tego duzo) i mam jeszcze jedno pytakno od jakiej wersji systemu najlepiej zaczać czy Red Hat 9 bedzie odpowiedni ??? pozdrawiam Guliwer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 dla newbie moze byc rh9, moze tez byc mandrake. czesc osob pewnie powie ze debian albo slack :P hmmm ksiazki... zainstaluj i sie baw i sie baw i sie baw i sie baw i sie baw :D po necie poszukaj jakis poradnikow. samemu mozna sie duzo nauczyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Najodpowiedniejszy będzie slack. Wszystkie materiały znajdziesz w sieci - książki ci dużo nie dadzą - często zawarta w nich wiedza jest nieaktualna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 fakt od red hata nic sie linuxa nie nauczysz, a od slacka owszem... a jak jeszcze go pouzywasz troche i lepiej poznasz to na RH bedziesz patrzyl z pogarda ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 bedac juz old userem :P :D no bo w koncu od jakiś 5 miesiecy czytam tą grupa - stwierdzam to co juz stwierdzone - ze karde pytanie powtarza sie z 20 razy - i o zgrozu w przeciagu tygodnia to sie wszystko dzieje !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazio Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Ja bym tam Polecał mdk 9.1 na poczatek :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Że tak spytam... dlaczego? ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazio Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 ma dosyc dogodny interferj duzy wybor powlok prosty w konfiguracjii 4 gb i fuul servis poprostu jest prosty i na poczatek jest lepszy w red hacie zaduzo certolenia sie w jakies configi itd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Lol. Wyjdź. 1) Powłoki, w każdej dystrybucji jest wiele, u mnie na przykład na slacku: bash, sh, tcsh. csh, ash, ksh, zsh; co nie zmienia faktu, że używa się przeważnie tylko bash'a. 2) Używałeś slacka, że twierdzisz, że jest trudniejszy w konfiguracji niż mdk? 3) 4gb? nie wiem o co ci chodzi. 4) Nie jest prosty. Spróbuj go zabezpieczyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 paranoik: to jak grochem o sciane, powiesz ze slack lepszy a wiekszosc i tak zainstaluje mandraka albo redhata, a jednostki jedynie sprobuja slacka i juz przy nim zostana wychodze z zalozenia ze jak sie bawic linuxem to trzeba poznac pare dystrybucji a nie ograniczac sie do jednej... niech zainstaluje sobie ten ktos mandraka pozniej suse pozniej slacka pozniej pld nastepnie debiana... albo niech poprobuje z Freebsd i wtedy stwierdzi co sie najlepiej konfigurowalo, uzywalo, gdzie najlepsza przejzystosc byla i szybko sie lapalo zasade funkcjionowania... wtedy sobie wybierze to co mu najbardziej pasuje.... przeciez linux/unix to darmowe systemy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 Od kiedy unix'y są darmowe? ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 no wiesz nie wszystkie ale chociaz freebsd darmowy, SCO tez darmowy czasem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 1 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2003 do tych co by wybrali rh lub mandraka czy wy naprawde uwazacie ze kolorowy interfejst was uratuje ??? i pomoze ? bedzie w recz przeciwnie - nie bedziecie umieli nic bez niego zrobic - bez sensu !! a pozniej jeden z drugim sie odezwie z pytanie co to /dev/hda ja osobiscie w jednym tygodniu mialem rh pozneij po 2 dniach mandraka a pozniej z obawą czy sobie poradze - przesiadlem sie na slacka i co ? okazal sie latwiejszy niz rh i mandrake razem !! po prosciej miec jakis tam .conf (np. od samby) czysty i dodawac do neigo funcje niz miec odrazu wszystko gotowe a .conf wypelniony 3000 linijek ! p.s. balem sie w slacku tej jego instalacji w consoli - ale wystarczylo CZYTAC !! zwyczajnie !! czytac !! i tyle !!! moim zdaniem jest ladniejsza od instalki rh czy mandrake :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 1 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2003 Kolejny sprowadzony na dobrą drogę ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Panowie Linux'owcy proponuje troche objektywizmu.Jak ktos jest poczatkujacy to slowo "konsola" jest dla niego przerazajace.Instalacja przy pomocy interefejsu graficznego z autokonfigoracja to jedyne wyjscie dla przyzwyczajonego do Windowsa niezzawansowanego uzytkownika. ps.Troche pokory.Kazdy kiedys zaczynal.Nie kazdy jest orlem.Porady dla poczatkujacych powinny byc dostosowane do poziomu ich wiedzy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 wiesz to chyba mamy zupelnie inne rozumowanie na tę sprawę. Ja jak usłyszałem o Linuxie bylem szczesliwy ze ten system to w zasadzie konsola! bo podobal mi sie stary dobry NC z Dosa :) i wrecz wkurzalem sie ze przez te graficzne instalatory nie moge zapamietac co to znaczy /dev/hdd wiesz najlepsza rzecza jaka kiedy kolwiek z linuxem zrobilem to to ze zaprowadzilem sobie zeszyt do niego ! i odziwo jest w nim od poczatku "zabawy" jakies 5 stron ! (myslalem ze zapisze ze 100 w pierwszy tydzien:) owszem jeszcze duzo rzeczy nie umiem zrobic!!! CO KROK PROBLEM - a są to problemy ktore naprawde dyprymują !! jest ciezko nie ma co !!! ale ja to traktuje jak hobby ! i tyle :))) sluchaj z tymi graficznymi to jest jak smarowanie chleba przez matke dziecku - dla dziecka to fajne ! ale czy ono umie sobie samo zrobic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Z tego co piszesz od razu widac ,ze jstes na jakims poziomie wiedzy o komputerach.Wszak DOS nie jest dla totalnych laikow ,a konsola Linuxa tym bardziej.Z twego posta mozna dojsc do wlasciwego wniosku,ze Linux nie jest dla "dzieci".A takimi wlasnie dziecmi sa poczatkujacy uzytkownicy komputerow. Przez komplikacje przy instalacji wiele osob z mojego otoczenia dalo sobie spokoj z Linuxem i to nawet zaawansowanych uzytkownikow.Swiat dazy do rozwiazan prostych.Poki Linux nie bedzie sie autokonfigorowal w zadowalajacy sposob, nie bedzie mial pola przebicia wsrod indywidualnych uzytkownikow.Dla nich pozostaje jedyna sluszna :wink: alternatywa Win....zgroza. PS.Ostatnio widze pewne postepy:Knopix ,Mandrak.Ciagle jednak dokucza im jeden problem....braki w sterownikach sprzetu :roll: .To jednak problem spowodowany przez producentow tegoz sprzetu.W wielu przypadkach nie chca zauwazyc ,ze istnieje cos takiego jal Linux. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 6 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2003 f-lexa: pytanie dotyczyło nauki linuksa a nie prostego klikania. A na rh-pochodnych dużo się nie nauczysz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Jesli obeznanie sie z Linux'em ma sie zaczac od nauki instalacji i konfigoracji to zycze wytrwalosci i bardzo otwartego umyslu wszystkim poczatkujacym. Zapewniam iz 90% tych ludzi da sobie spokoj od razu, a Linux dalej pozostanie systemem dla kilkuprocentowej elity :( . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Niepowiedział bym że na RH pochodnych nie można sie niczego nauczyć. Po zainstalowniu zarówno RH 7.1 jak i 7.3 musiałem konfigurować wszystko recznie bo wiekszość tych wspaniałych konfiguratorów graficznych po prostu nie działała. Od razu po instalacji musiałem kompilować nowe jądro bo to z systemu było mi do niczego nie przydatne( brak obsługi urządzeń, brak obsługi NTFS),bo twórcy tej dystrybucji skompilowali go według własnego widzimisie. Nie wspomne juz o błędach RH które trzeba recznie naprawiać. Podobna sytuacja występuje w Mandrake, niektóre konfiguratory graficzne po prostu nie działają i siła rzeczy trzeba umieć zrobić coś ręcznie. Wcale nie polecam tych systemów, ale jak ktoś chce się nauczyć to nie ma znaczenia jaka to bedzie dystrybucja. Problemem wielu użytkowników jest tylko to że oni nie chcą się uczyć i jak tylko widzą konsole to nie wiedzą co robić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Sam zaczynalem od Mandrake , pozniej RH , jednak strasznie zrazilem sie do tych distro , Mdk strasznie zamotany nie wiesz co masz na sysie , jak chcesz cos zainstalowac to wywala ci bledy zalerznosci nawet jak masz paczki o ktorych mowi , RH niewiele lepszy z jedo dazeniem w strone Windowsa :D . Po Slacku chcialem zobaczyc inne distro . PLD i Debian ktore probowalem okazaly sie distrami zbyt serwerowymi aby sensownie bylo ich urzywac na stacji roboczej wiec kiedy ukazal sie Slack 9.0 sciagnelem ISO i zainstalowalem :) Swiat znowy jest piekny :D . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość igrok Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Paranoik przestan <span style="color:red;">[ciach!]</span>lic o slaku czy woodym (alias debian), zrozum facet ze to ze ty sie na linuxie swietnie znasz to nieznaczy ze innyi wszystko pojmia tak jak ty szybko, pozatym jak sie niema kumpli unixiazy i niechodzi do szkoly w ktorej sie taki zeczy bierze to linux niejest taki prosty... to przez takich jak ty M$ ma wiekszosc udzialow- niepotraficie popatrzec ze ludzie sa rozni i niekazdy lapie wiedze tak jak wy szybko- wmawiacie slak jest prosty potem taki poczatkujacy patrzy lapie sie za glowe i wraca do prosciutkiego windowas- zreszta co sie dziwic... Wszyscy co maja dylematy w stylu czy/jak/jaki linux to niesluchac Paranoika- to swietny fahowiec nietylko linuxowy, chlopak ma lep na karku ale metalnosc geniusza i dlatego jego obiektywizm i w czucie sie w inna osobe rowna sie zero... Slaka lub debiana (wole debiana) mozna polecic na poczatek tylko jezeli ma sie w swoim sasiedstwie kilku znajaomych co sa oswojeni z tym systemem, ktorzy chetnie pomagaja skoro jednak pytasz tzn ze niemasz wielu takich znajomych :> Jezeli chcesz dowiedziec sie co to ten linux to polecam najnowszego knopixa niewiem jaki ma to numer ale wykrywa mase sprzetu a i nietrzeba instalowac na dysk oczywiscie jak sie chce to mozna... Jezeli nastawiles sie ze chcesz poznawac linuxa i masz ambicje to polecam rh lub mdk, ja wole rh ale mdk tez ma swoj urok... Jednak wybierajac juz linuxa musisz byc przygotowany na to ze to system textowy a okienka tylko ulatwiaja niektore zeczy, poprostu mase komed trzeba wbic sobie do lba i niema wyjscia... no i oczywiscie kozystania ze slaka czy debiana nikogo nieominie gdyz to sa poprostu lepsze linuxy rh lub mdk to swietne systemy z zaznajomieniem sie filozofi linuxa... Tez wole ksiazki, prawda ze mase jest w necie pomocy ale niewyobrazam sobie jak poczatkujacy ustawia sobie siec czy cos innego niemajac tekstu przed nosem, prawda ze ksiazki se deaktualizuja ale podstawy linuxa nigdy wiec wybiez ksiazke w ktorej masz mase komed opisow ogolnych problemow a nie skupiajacych sie tylko nad jednym programem w okreslonej wersji... ja mam ksiazke Linux Administracja : kurs podstawowy Steve Shah ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 ja wole rh ale mdk tez ma swoj urok... Ja tez wole RH od Mdk , Mdk i urok hmmm ... ? no i oczywiscie kozystania ze slaka czy debiana nikogo nieominie gdyz to sa poprostu lepsze linuxy Nie ma linuxow jest jeden Linuks i pelno distro ja mam ksiazke Linux Administracja : kurs podstawowy seva Shah'a... Tez mam :) Ps. chodza sluchy ze ma wyjsc pld 2.0 to tez doby system na poczatek... Hmm ... ciekawe :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość igrok Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Tzn z tym pld to nieskonczylem wypowiedzi wiec cofam to ale kto wie jak bedzi wygladac pld 2... co do uroku mdk to podobaja mi sie wszelakie drejki- ulatwiaja zycie... Oczywiscie masz racje ze linux jest tylko jeden a wiele dystrybucji- to byl taki moj skrot myslowy... Zapomnialem napisac- mam sasiada ktory postanowil uczyc sie linuxa, zaczol od rh ale mu sie niespodobal i wybral mdk... teraz siedzi na debianie chwali go jak matke i jest adminem w firmie rozprowadzajacej net... to bylo 3 lata temu jak mu pozyczylem linuxa pierwszy raz... jednak w rozmowie zawsze chwali mdk jako dystrybucje (viod :D) dla poczatkujacych jednoczesnie zaznaczajac ze to system tylko na poczatek... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Spoko , spoko ile ludzi tyle gustow mi sie nie podoba ale nie znaczy ze komus nie moze sie podobac . Przedewszystkim tolerancja Panowie! ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 igrok: ale czy ja ci zabraniam używać twojego kochanego rh? używaj go sobie dowoli i bez grzechu. Ja po prostu wytykam błędy i dziury w tym systemie, używałem większości znanych dystrybucji i wiem jak się który zachowuje. I wiem także od czego ludzie zaczynają. A ja po prostu polecam na początek ludziom system łatwy i logiczny o ile nikt nie boi się czytania manuali. Przykro mi, ale niestety linuks jest systemem wymagającym myślenia. I osoba zajmująca się rh czy pochodnym siedząc tylko w okienkach nie nauczy się nawet podstaw (odnośnie topicu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Prawda jest ze ludzie nie lubiacy czytac i samemu szuka nie maja co zaczynac z Linem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 I dlatego rh staje się taki popularny. I dlatego rozumiem rh jako system do zastosowań stricte domowych. Nie pojmuję natomiast tego systemu jako system do nauki czy serwerowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 O ile mi wiadomo te distro nawet do tego nie bylo projektowane . RH jako firma wypuscila zamiast tego jakies tam Server Edition czy cos za ktore trzeba juz placic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 To powiedz to tym ludziom, którzy mają serwery na rh normalnym. A server edition z tego co pamiętam nie było najgorsze, całkiem wydajne na platformach wieloprocesorowych. Ale to już inna bajka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...