Skocz do zawartości
guliwer23

Linux Red Hat 9 ??? na poczotęk????

Rekomendowane odpowiedzi

ParanoiK- no bez jaj wiem ze mi nic nie bronisz, ba sam przyznaje ci racje ze rh ma wiele bledow, mnie chodzi o twoje "latwy" wcale nie jest latwy slak czy debian sa jednymi z trudniejszych dystrybucji- za trudne dla poczatkujacych (choc ooczywiscie to jedne z najlepszych dysrybucji).. natomiast rh niejest taki okienkowy- to swietne polaczenie okienek i textu... Ja tez nie wmawiam ludzom ze rh czy mdk to najlepsze dystrybucje one so poprostu najlepsze do nauki, poznawania filozofi linuxa... popatrz jezeli ktos dostanie mdk i stwierdzi ze linux to niedlaniego to tymbardziej mozna powiedziec ze jakby dostal slacka to by tez odpuscil natomias smialo mozna powiedziec ze wielu uzytkownikow linuxa gdyby najpierw dostali slacka to by niedoszli do tego co umiejja teraz gdyz by sie zrazili na poczatku... Pozatym jak jestes sam z checia nauczenia sie linuxa to jest inaczej-trudniej niz jezeli wokolo ciebie sa sami kumple admini ktorzy zawsze ci pomoga- taki ktos uczy sie szybciej...

Nie pojmuję natomiast tego systemu jako system do nauki czy serwerowy.

No wlasnie oto mi chodzilo- jestes swietnym specjalista ale niepotrafisz zrozumiec innych (to trudniejsze niz nauczenie sie linuxa w stopniu bardzo zawansowanym)... laczysz dwa pojecia serwer i do nauki a prawda jest taka ze do nauki to dobry system (to by tlumaczyla dlaczego najpoularniejszy a ma tyle bledow :P) natomiast na serwer (domowy jeszcze tak) sie totalnie nienadaje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna stwierdzic odrazu ze majac podlaczenie do internetu mozna bezwiekszych problemow dostac pomoc chocby na tym forum. Dzieki temu mozna obcykac i "trudniejsze" distro. Wystarczy chciec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ze tak ba do linuxa jest masa pomocy wszelakiej oczywiscie trzeba chciec ale popatrzcie na psychike takiego mlodzienca, przejscie z wina na linuxa to szok pozatym nieczarujmy sie trzeba sie naprawde pomeczyc by opanowac linuxa w stopniu podstawowym...

Jak to powiedzial moj psor od systemow: " nauka (...) a z linuxem to 2 lata a potem idzie z gorki" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa slynne przejscia z wina na lina ;) (na pifo? ;) ) . Najlepiej odrazu zaczynac od Linuksa z jakas ksiazka pod reka i pozytywnymi checiam , tyle ;) Ale to raczej fantazja a nie rzeczywistosc. Jesli ktos siedzac na windzie chce sie zaznajomic z Linuksem to ja polecam Knoppixa naprawde swietne distro na poczatek .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ParanoiK- no bez jaj wiem ze mi nic nie bronisz, ba sam przyznaje ci racje ze rh ma wiele bledow, mnie chodzi o twoje "latwy" wcale nie jest latwy slak czy debian sa jednymi z trudniejszych dystrybucji- za trudne dla poczatkujacych (choc ooczywiscie to jedne z najlepszych dysrybucji)..

Co w nich jest takiego trudnego? To, że ktoś tak kiedyś powiedział i kiedyś były trudne? To, że wszystkie pliki są ułożone _logicznie_? To, że nie masz zbędnych rzeczy zaśmiecających system?

natomiast rh niejest taki okienkowy- to swietne polaczenie okienek i textu...

Może mi powiesz, że głównie konsolowe? ;]]]]

Ja tez nie wmawiam ludzom ze rh czy mdk to najlepsze dystrybucje one so poprostu najlepsze do nauki, poznawania filozofi linuxa... popatrz jezeli ktos dostanie mdk i stwierdzi ze linux to niedlaniego [...]

Czy filozofią linuksa jest stać się drugimi windowsami? Bo nie sądzę. Jeśli chcesz poznać ten system musisz zacząć od konsoli. Innej drogi nie ma.

[...] to tymbardziej mozna powiedziec ze jakby dostal slacka to by tez odpuscil natomias smialo mozna powiedziec ze wielu uzytkownikow linuxa gdyby najpierw dostali slacka to by niedoszli do tego co umiejja teraz gdyz by sie zrazili na poczatku...

Dlaczego? Widziałem naprawdę sporo osób zaczynających od slacka. I dziś się znają na linuksach świetnie. Widziałem też ostatnio osobę która używa od kilku ładnych lat rh. Ostatnio zadała mi pytanie: jak skompilować jądro (po kilku latach używania tego systemu!!!).

Pozatym jak jestes sam z checia nauczenia sie linuxa to jest inaczej-trudniej niz jezeli wokolo ciebie sa sami kumple admini ktorzy zawsze ci pomoga- taki ktos uczy sie szybciej...

Jest sieć, jest kupa dokumentacji. Linuks jest chyba najlepiej udokumentowanym systemem na świecie.

Nie pojmuję natomiast tego systemu jako system do nauki czy serwerowy.

No wlasnie oto mi chodzilo- jestes swietnym specjalista ale niepotrafisz zrozumiec innych (to trudniejsze niz nauczenie sie linuxa w stopniu bardzo zawansowanym)... laczysz dwa pojecia serwer i do nauki [...]

jakbyś nie zauważył to dałem alternatywę 'czy'.

[...] a prawda jest taka ze do nauki to dobry system (to by tlumaczyla dlaczego najpoularniejszy a ma tyle bledow :P) natomiast na serwer (domowy jeszcze tak) sie totalnie nienadaje...

Nie rozumiem zależności system do nauki - błędy. Raczej system do nauki powinien mieć jak najmniej błędów. RH jest tylko dobry dla pani w biurze która nie potrzebuje nic więcej jak edytora tekstowego, pasjansa i kilku ikonek do klikania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, knopix w odroznieniu od slaka czy rh (mowie o wrsji 6.0 - gdy ja zaczynalem) nie mowi uzytkownikowi - "no mlody widzisz te 2 1000 stronicowe tomy? ni to nie pozytywizm polski, to linux dla poczatkujacych- przeczytaj zapamietaj to moze sobie posluchasz mp3 pod linuxem :P "

Przyklad moze derastyczny i nie tak do konca prawdziwy ale idea jest zachowana :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po to powstal aby nie meczyc sie z Blue Screen Of Death , a jednoczesnie moc popisac cos w edytorze i wydrukowac bez zbednego grzebania . RH czy Mdk to distro komercyjne oni nie patrza na to czy czlowiek uczy sie linuksa czy nie , to ma sie sprzedawac ! A co nie jest lepszym chwytem reklamowym niz powiedzeni "Stabilnosc linuksa i prostota windowsa" ludzie w wiekszosci nie znaja sie na sofcie i czasami mozna im kit wciskac .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

igrok: przesadzasz z tymi 2 tomami po 1000 stron. Większość sprzętu dziś jest p'n'p i jest automatycznie wykrywana przez system z defaultowym jajkiem (nawet w slacku). Poza tym 'trudne systemy' też mają x'y.

viod: dokładnie. rh i mdk są komercyjne aż do bólu. I właśnie dlatego ich nie polecam. Bo tu nikogo nie obchodzi czy to będzie działało czy nie, czy będzie kompatybilne czy nie. Poza tym ta prostota to są slogany tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paranoik -> no mowie ze przyklad jest niedokonca prawdziwy ale idea jest zchowana- mam przed soba 600 stronicowa ksiazke o podstawach administracji i nieczarujmy sie ja trzeba zanac to jest apsolutne mminimum aby poruszac sie po linuxie i nim wmiare administrowac a dolicz sobie do tego rozne faqi, artykuly i to forum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche postatsuje ale dopier teraz zauwazylem odpowiedz Paranoika...

To, że wszystkie pliki są ułożone _logicznie_? To, że nie masz zbędnych rzeczy zaśmiecających system?

nieskometuje aby nierozpoczynac nwej dyskusji w ktorej i tak ciebie nieprzekonam... ale uwierz mi na slowo (mimo ze dlaciebie jako starego wyjadacza jest to wygodne) ale linux (niewazna dystrybucja) ma wiele nie tyle nielogicznych ale niewygodnych rozwiazan...

Może mi powiesz, że głównie konsolowe? ;]]]] 

To jest smieszne :D no mowie ze to latwe dystrybucje awiec odejscie od konsoli a to nieznaczy ze wylaczono tam calkiem opcje konsoli- jak sie chce to mzna wszystko robic pod konsola oczywiscie osoba ktora ma na tyle wiedzy aby wszystko robic pod konsola dawno oodpusci sobie rh/mdk ale dla osob niemajacych duzej wiedzy to swietne wyjscie- banalny przykald ale pokazujacy shemat dzialan zielonego usera - nie umiesz montowac dyskow- drejk zrobi to za ciebi az sie nauczysz- umiesz juz montowac dyski wiec odpuszczasz sobie tego drejka... itd...

Czy filozofią linuksa jest stać się drugimi windowsami? Bo nie sądzę. Jeśli chcesz poznać ten system musisz zacząć od konsoli. Innej drogi nie ma. 

Nie to nie filozofia linuxa i dlatego linux zbiera ochlapy po windowsie (tylko nieprzeczytaj teego ze chce aby linux byl wadliwy jak windows)... a droga jest inna poprostu ty i masa specjalistow informatycznych jej niewidzi i dlatego udzial linuxa w rynku to marne kilka procent... macie co chcecie...

Dlaczego? Widziałem naprawdę sporo osób zaczynających od slacka. I dziś się znają na linuksach świetnie. Widziałem też ostatnio osobę która używa od kilku ładnych lat rh. Ostatnio zadała mi pytanie: jak skompilować jądro (po kilku latach używania tego systemu!!!). 

I tu jest cale sedno sprawy- ty tu widzisz dystrybucje i czas spedzony to ci wychodzi ze rh to badziew, ja tam widze ludzi, kazdeg innego w innym srodowisku sie obracajacym z inna metalnoscia, nastawieniem... ja ci podam mase odwrotnych przykladow... zrozum to czy ktos sie nauczy linuxa zalezy od jego nastawienia (czytaj- ambicji,checi,motywacji,uzdolnien) ale nietraktuj nastawienia jak 0 i 1 tylko jak kzywa, cos co ma rozna sile a wyjdzie ci ze masa ludzi niema tak silnego nastawienia by przebrnac przez slaka ale starcza by przebrnac przez mdk a podem juz idzie... zauwaz ez ze jeszcze wazny jest czynnik kumpli- inaczej uczysz sie jak w twoim bloku jest 10 wyjadaczy a inaczej jak na osiedlu ty jeden wiesz co to linux...

Jest sieć, jest kupa dokumentacji. Linuks jest chyba najlepiej udokumentowanym systemem na świecie. 

To prawda mam nadzieje ze widzisz roznice miedzy czytaniem o montowaniu a jak ktos pokazuj jak sie montuje... chyba widzisz tu ze mozna przez cos latwiej przebrnac... zauwaz tez ze wielu ludzi jak sobie z czyms nieradzi odpuszcza to... tylko niewaz sie mowic ze to wada niegodna dla linuxiarza itp...

jakbyś nie zauważył to dałem alternatywę 'czy'

To bez znaczenie, wazne ze niewidzisz w nim dobrego systemu do nauki, oczywiscie jako serwer sie nienadaje to sie z toba zgodze, choc tez zalezy jaki serwer...

Nie rozumiem zależności system do nauki - błędy. Raczej system do nauki powinien mieć jak najmniej błędów. RH jest tylko dobry dla pani w biurze która nie potrzebuje nic więcej jak edytora tekstowego, pasjansa i kilku ikonek do klikania.

No widze ze nierozumiesz w koncu jestes swietnym informatykiem a nie psychologiem... zauwaz ze czlowiekowi ktory dopiero poznaje podstawowe ide/komed/zasady niejest do szczescia potrzebna wiedza z zakresu dziur w jadrze czy umiejetnosci stworzenia konta roota z poziomu usera...

Musisz mi uwierzyc na slowo ze dzieki takim dystrybucjaom jak rh wielu ludzi jest swietnymi specjalistami a gdyby nie prostota rh/mdk itp ci ludzie nadal by siedzieli na windowsach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedziwe sie ParanoiKowi ze che aby bylo wiecej userow ktorzy , uznaja zasade RTFM , niestety tak nie jest i trzeba milon razy mowic komus aby poszukal siobie rowiazania na sieci bo ci sie nie chce gadac po raz milionowy co to /dev/hda lu mowic poszukaj ;) Znam ten bol ;) Gdyby wszyscy czytali to co trzeba ni bylo by tego forum ;) (co nie znaczy ze mozna puszczacz 30 topicow na ten sam temat w odstwpie miesiaca np.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

igrok: widzę, że nie ma sensu się z tobą kłucić, bo niczego nie osiągnę w ten sposób. Jedyne co ci powiem, to to, że nie znam osoby która stała się 'świetnym specjalistą' używając rh.

Poza tym ile osób znasz używających linuxa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I vice wersa jezeli sie nieprzekonales do tej pory to juz sie nieprzekonasz ze dla poczatkujacych lepszy jest rh lub mdk... niewiem co ma za znaczenie ilu znam linuxowcow ale skoro pytasz: 4 to swietni kumple a jeszcze ok 5 ale to bardziej znajoomi... opowiem ci historie moich kumpli:

1. ambity czlowiek nie studiowal informatyki ale mial checi... zaczol od mdk- kozystal ok 6 miesiecy w miedzy czasie znaazl prace w firmie dostarczajacej internet i jednczesnie sklepie komputerowym-czytal caly czas az przezucil sie na slaka i znim sie bawil kolo roku, teraz (juz od ok 6 miesiecy kozysta z debiana) w miedzy czasie zostal adminem tej firmy (serwer na debianie)...

2. z przymusu zaczol kozystac z linuxa- na p133 nic niechodzilo juz mu wiec postanowil sie czegos nauczyc... sam dalem mu mdk 5.2 i rh 6 probowal jeszcze pld ale stwierdzil ze pasuje mu mdk... na nim siedzial kolo 2 lat az dostal robote w wyzej wymienionej firmie i tam admin (nasz wspulny znajomy) polecil mu woodego od tej pory caly czas zachwyca sie ta dystrybucja... bylem niedawno swiadkiem jak polecal mdk lub knopixa kolesiowi ktory wlasnie zaczyna...

3. zaczol od mdk, kozystal ok roku az wyszlo pld, uzywa go do dzis swietny programista, znalazl kilka dziur w pld na serwerze linuxpl.com

4. to on pilecil mi rh 6 dodoa wanego do chipa specila, on mnie do niego namawial, z tad mam sentyment do rh mimo ze mdk ma kilka fajniejszych opcji (wg mnie), odkad zaczol studiowac informe juz go prawie niewiduje ale ostatnio mowil ze kozysta ze slaka...

czy sa dobrzy? a niewiem do czego porownac ale sobie radza i niemaja problemow z uzytkowaniem... 2 z nich jest swietnymi programistami a reszta radzi sobi w paku i kilku skryptowych jezykach... kazdy znich dobrze wspomina mdk czy rh choc jednoczesnie potwierdzaja ze to nienajlepsze dystrybucje...

Paranoik ja nie neguje twoich umiejetnosci czy tego ze rh/mdk sa gorszymi dystrybucjami pod wzgledem technicznym, ale sa owiele lepsze dla poczatkujacych do nauki, spewnoscia swietny z ciebie informatyk ale psycholog mierny....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naucz ty się ortografii. Błędy typu 'zaczoł' okropnie rażą.

Poza tym jak widać jesteś zajeistym psychologiem i pozjadałeś wszystkie rozumy.

A co to za problem wielki znaleźć jakąś dziurę w serwerze na necie? Wystarczy nawet poczytać bugtraq'a.

Poza tym różnica jest znacząca: ci co zaczynają od rh: poznanie systemu zajmuje średnio 2,5 roku.

Ci co zaczynają od 'niewindowsowej' dystrybucji: ok 0.5 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- nienaucze sie ortografi bo niemoge mam papier :P

- z tym psychologiem akurat zgadles :P no wszystkich rozumow jeszczen iepozjadalem ale sie staram :D :P natomiast wypowiadam se o askcie psychologicznym a natm akurat ie znam :P....

... jakby dystrybucje caly linux zkozystal z porad psychologow tak jak to zroil bill to linux dawno wiodl by prym w liczbie userow...

- ja moowie o znajdywaniu a nie o czytaniu o bagu ktory juz ktos wczesniej odkryl :P

- no i tu sa 2 strony medalu a ty widzisz jedna- nawet zakladajac ze twoje liczby sa sluszne to pomijasz jeden fakt- wiekszosc ludzi ktora znajomosc linuxa zakonczyla na instalacji i 2 dniowym uzykowaniu linuxa trafila na samym poczatku na takich jak ty co to "radzili" od ktorej dyst. zaczac... chyba ze wg ciebie na kozystanie z linuxa zasluguje ten ktory zacznie od trudniejszego slaka... poza tym twoje liczby sa smiesznie nielogiczne nazwalbym je wrecz lolowe. Taka roznica czasowa? A czym sie roznia te dystrybucje?- tym ze jedna uczy sie dluzej a druga krucej. Filozofia jest ta sama, polecenia te same. tylko ze mdk/rh maja kilka gadzetow pomagajacych sie oswoic z nowym zupelnie innym os niz do tej pory (czyt. windowsem)... wielu niema tyle wytrwalosci by orazu zmagac sie z problemami konsoli,xfree,konpilacji itp... najpierw niech sam wykryje k. dzwiekowa a za jakis czas samemu sie wkompiluje modul - tak to dziala...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ParanoiK ma racje z tym czasem ale tylko jesli ktos jest uparty i wie co chce.

Jak taka osobka przeisada sie z windy i nie ma checi to jej nawet jakies kosmiczne narzedzia w trybie graf. nie pomoga .A poznanie konsoli , jak skonfigurowac xfree86 , itd to kompletna podstawa aby czyc sie dobrze pod linuksem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja niemowie ze jest inaczej... jest tylko roznica miedzy uparty a zainteresowany... problem w tym ze wiekszosc chetnych linuxem jest zaintereowana i chetna a nie uparta i zawzieta i dlatego ci pierwsi czesciej odpuszczeja sobie linuxa gdy zaczynaja od debianow... jak ktos jest uparty to i do dzis bedzie na dosie robil :P ale ja nie otakich ludziach mowie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

igrok: ja też mam papier i co z tego? Ja staram się nie robić błędów.

Nie chodzi o to aby wieść prym tylko o to aby to był solodny system. To nie windowsy.

Tia. Różnice czasowe są i to duże. A linuksa jeśli chce się coś na nim osiągnąć niestety trzeba zacząć sie uczyć od podstaw. Bez żadnych udziwnień i udogodnień. A dystrybucje mają bardzo dużo różnic wbrew pozorom.

A ci co nie mają wytwałości zmagać się z konsolą nie powinni nawet myśłeć o administracji czymkolwiek bo i tak raczej się nie nauczą linuksa. Dla takich userów jest knoppix, morphix, właśnie mdk, rh i kilka innych dystrybucji typu 'fire and forget'.

Myślę, że na tym powinniśmy zamknąć ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...