Gejmer Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) W komputerze posiadam 3 dyski twarde Samsung F3 500GB WD 320GB Samsung 80GB ATA OS był postawiony na 1-wszym dysku po czym zaczął zacinać się, wieszać aż w końcu zgubił boot.mgr i nie pomagały naprawy z płyty Windowsa. Zainstalowałem OS na Samsungu 80GB i zacząłem przenosić pliki (save do gier itp.) aż nadszedł moment gdy musiałem wejść do X:/Użytkownicy/XXX explorer wszedł normalnie skopiowałem z moich dokumentów zapisy. Potem przypomniało mi się, że jest jeszcze folder %appdata% odkryłem ukryte foldery i próbuję wejść do użytkownika XXX. Zwiecha explorera.exe, próbowałem odpalić w lini explorera u górze przez X:/użytkownicy/XXX/appdata odpaliło się na pół sekundy zgasło i Windows od tego czasu nie widzi 3 partycji z tego dysku. Co robić? BIOS widzi dysk, nazwę, pojemność. Płyta obsługuje boot z pendrive'a, posiadam pendrive 16GB. Zależy mi tylko na tym około 1 megabajtowym pliku z folderu %appdata% resztę już zbackupowałem. Zostało mi około 2 miesięcy gwarancji na ten dysk więc chciałbym ewentualną usterkę wykryć i go wymienić przed tym terminem. Tylko jak ją wykryć i udokumentować ewentualne uszkodzenie dysku. Miał bajeczne warunki pracy, 27-28*C przez cały czas, nawiew, 0 uderzań w komputer, drgań. Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez Gejmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zacznij od podstawy - odczytaj SMART dysku. http://forum.purepc.pl/topic/240796-smart/page__st__1560 Możesz użyć Crystal Disk Info a także HD Tune. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gejmer Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Dziwna sytuacja, odłączyłem wszystkie dyski oprócz tego Samsunga 500GB i komputer normalnie odpalił, Windows się załadował plik potrzebny mam już na pendrive. SMART mówi jedynie że problem z C7, ale słyszałem że to przez kabel i nawet po jego wymianie już wartość nie spada. Dysk przeskanowany HD Tune Pro - 0 badów. Nie mam pojęcia czemu tak się stało. Pytanie: jak wyzerować (ale tak kompletnie na 0) dysk twardy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 W mhdd komenda ERASE wpisana ręcznie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...