Skocz do zawartości
Gejmer

Problem z dyskiem twardym

Rekomendowane odpowiedzi

W komputerze posiadam 3 dyski twarde

Samsung F3 500GB

WD 320GB

Samsung 80GB ATA

OS był postawiony na 1-wszym dysku po czym zaczął zacinać się, wieszać aż w końcu zgubił boot.mgr i nie pomagały naprawy z płyty Windowsa.

Zainstalowałem OS na Samsungu 80GB i zacząłem przenosić pliki (save do gier itp.) aż nadszedł moment gdy musiałem wejść do X:/Użytkownicy/XXX explorer wszedł normalnie skopiowałem z moich dokumentów zapisy. Potem przypomniało mi się, że jest jeszcze folder %appdata% odkryłem ukryte foldery i próbuję wejść do użytkownika XXX. Zwiecha explorera.exe, próbowałem odpalić w lini explorera u górze przez X:/użytkownicy/XXX/appdata odpaliło się na pół sekundy zgasło i Windows od tego czasu nie widzi 3 partycji z tego dysku.

Co robić?

BIOS widzi dysk, nazwę, pojemność. Płyta obsługuje boot z pendrive'a, posiadam pendrive 16GB.

Zależy mi tylko na tym około 1 megabajtowym pliku z folderu %appdata% resztę już zbackupowałem.

Zostało mi około 2 miesięcy gwarancji na ten dysk więc chciałbym ewentualną usterkę wykryć i go wymienić przed tym terminem. Tylko jak ją wykryć i udokumentować ewentualne uszkodzenie dysku.

Miał bajeczne warunki pracy, 27-28*C przez cały czas, nawiew, 0 uderzań w komputer, drgań.

Edytowane przez Gejmer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sytuacja, odłączyłem wszystkie dyski oprócz tego Samsunga 500GB i komputer normalnie odpalił, Windows się załadował plik potrzebny mam już na pendrive.

SMART mówi jedynie że problem z C7, ale słyszałem że to przez kabel i nawet po jego wymianie już wartość nie spada.

Dysk przeskanowany HD Tune Pro - 0 badów.

Nie mam pojęcia czemu tak się stało.

Pytanie: jak wyzerować (ale tak kompletnie na 0) dysk twardy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi