HeardThrone1215 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Mam GTX-a 690 i nie wiem czy to jest problem ale chciałbym się dowiedzieć, dlaczego podczas testu jakimś Benchmarkiem lub podczas grania czyli pod obciążaniem działa tylko jeden rdzeń. Tzn jeden rdzeń działa z mocą (bez podkręcania) 104% a drugi śpi i daje tylko góra 8% mocy. Co zrobić żeby zmusić go do pracy. W właściwościach ustawiłem żeby działały wszystkie procesory graficzne i to samo. Może tak ma być, nie wiem. Chciałbym żeby ktoś kto się na tym zna wytłumaczył mi dlaczego w Geforce 690 działa z pełną mocą tylko jeden rdzeń a drugi leń daje z siebie tylko góra 8-10% max. Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam. PS. Pierwszy raz w życie mam kartę dwu procesorową. Wcześniej miałem gtx-a 680 a jeszcze wcześniej używałem tylko radeonów. Mam jeszcze drugie pytanie dlaczego wszystkie programy których używam Evga precision X oraz Afterburner widzą GTX-a 690 jako tryb SLI? Tzn wiem bo ma dwa procesory, ale jak to obsługiwać jak ustawiać. Szukałem w internecie tego tematu ale nic nie znalazłem. Czyli jak użytkować karte dwu procesorową. Bardzo proszę o wyrozumiałość i powstrzymanie się od złośliwych komentarzy dopiero się uczę i nie mam takiej wiedzy jak wy. Z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Jaki benchmark / gra ? Nie każdy program się dobrze skaluje z CF/SLI , są tytuły gdzie CF/SLI w ogóle nie działa . Sterowniki najnowsze ? Jaki masz procesor - bo może hamuje on kartę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 ...Mam jeszcze drugie pytanie dlaczego wszystkie programy których używam Evga precision X oraz Afterburner widzą GTX-a 690 jako tryb SLI?...Bo to jest SLI. Ta karta to tak jakby połączone dwie karty w trybie SLI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeardThrone1215 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Jaki benchmark / gra ? Nie każdy program się dobrze skaluje z CF/SLI , są tytuły gdzie CF/SLI w ogóle nie działa . Sterowniki najnowsze ? Jaki masz procesor - bo może hamuje on kartę . sterowniki obecnie te 305 beta ale wcześniej były normalne 304. Procesor i7 3770 k sterowniki obecnie te 305 beta ale wcześniej były normalne 304. Procesor i7 3770 k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby14444 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) 305 nawet nie ma na oficjalnych stronach nvidii......304 to też beta. Zainstaluj 301.42 WHQL i będzie dobrze. Poźniej w panelu daj aktualizuj konfigurację sli i zaznacz "maksymalizuj wydajność 3D" Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez scooby14444 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeardThrone1215 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 305 nawet nie ma na oficjalnych stronach nvidii......304 to też beta. Zainstaluj 301.42 WHQL i będzie dobrze. Poźniej w panelu daj aktualizuj konfigurację sli i zaznacz "maksymalizuj wydajność 3D" TE 305 POBRAŁEM Z JAEGOŚ SERWISU OVERLOCKERSKIEGO A DOKŁADNY INR TO 305,75. Nie wiem gdzie jest (aktualizuj konfiguracje SLI) bo (maksymalizuj wydajność 3d) już zrobiłem pobrałem FURMARK z ostatnią datą ustawiłem wszystko na maxa rozdzielczość 2560x1440 i wtedy drugi rdzeń ruszył do 90%. Nie rozumiem dlaczego w grach tak nie jest bo gram również w rozdzielczości 2560x1440 oczywiście jeżeli gra obsługuje taką rozdzielczość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zobacz jak będzie na oficjalnych sterach . A co do gier i tego że drugie GPU prawie nic nie robi - GTX680 to już potężna karta , a 2 takie karty to dopiero . Ustaw najwyższe możliwe detale i rozdzielczość i zobacz jak wtedy będzie wyglądać obciążenie poszczególnych rdzeni . Zobacz Heaven Benchmark czy najnowsze Benchmarki od FutureMark , sprawdź też jak się gra zachowuje w Metro2033 czy BF3@max detale . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeardThrone1215 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zobacz jak będzie na oficjalnych sterach . A co do gier i tego że drugie GPU prawie nic nie robi - GTX680 to już potężna karta , a 2 takie karty to dopiero . Ustaw najwyższe możliwe detale i rozdzielczość i zobacz jak wtedy będzie wyglądać obciążenie poszczególnych rdzeni . Zobacz Heaven Benchmark czy najnowsze Benchmarki od FutureMark , sprawdź też jak się gra zachowuje w Metro2033 czy BF3@max detale . MASZ SŁUSZNOŚĆ W 100% DRUGI RDZEŃ POPROSTU NIE MUSI DZIAŁAĆ BO JEDEN W ZUPEŁNOŚCI WYSTARCZA. KARTA JEST BARDZO WYDAJNA. DRUGI RDZEŃ RUSZYŁ DOPIERO W FUTUREMARKU W ROZDZIELCZOŚCI 2560X1440. MYŚLAŁEM ŻE COŚ JEST POPSUTE LUB ŹLE USTAWIONE, A POPROSU TEN DRUGI RDZEŃ NIE BYŁ POTRZEBNY DO PRACY. W HEAVEN PRZY MAX DETALACH WSZYSTKO NA FULL CYKA SOBIE NA 10 Z% OCZYWIŚCIE PIERWSZY CHODZI NAWET NA 108%. BARDZO MOCNA KARTA DUŻO WODY W WIŚLE UPŁYNIE ZANIM POWSTANĄ GRY LUB APLIKACJE KTÓRE BĘDĄ WSTANIE OBCIĄŻYĆ DO KOŃCA 690-TKE. DZIĘKI ZA POMOC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby14444 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) MASZ SŁUSZNOŚĆ W 100% DRUGI RDZEŃ POPROSTU NIE MUSI DZIAŁAĆ BO JEDEN W ZUPEŁNOŚCI WYSTARCZA. O LOL . Po to są w tej karcie dwa rdzenie żeby dwa działały. SLI polega na tym że obydwa rdzenie są tak samo obciążone. . Coś masz zdecydowanie nie tak. W jakim programie odczytujesz użycie GPU? W panelu tam gdzie ustawiasz konfigurację SLI, ma schemacie graficznym GPU oba rdzenia mają być spięte na dole zieloną klamrą, masz tak u siebie? Coś takiego tylko że u ciebie bedą dwa spięte a nie cztery, Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez scooby14444 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Kolejny raz blokada za darcie mordy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...