Skocz do zawartości
gbates

Komputer po wyłączaniu czasem się nie włącza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam następujący problem.

W ok 70% przypadków po wyłączeniu komputera, nie mogę go od razu z powrotem włączyć.

Jak komputer pójdzie spać to jest to samo.

Nie startuje w ogóle płyta główna (czytałem o problemach gdzie jest czarny ekran, ale np wiatraki się kręcą - to nie to)

Dzieje się tak z 2,3 lata i jedyne czego nie wymieniałem w tym czasie to zasilacz, obudowa, mysz, klawiatura, dysk zewnętrzny.

Po kilku/kilkunastu próbach z odłączaniem różnych peryferii komputer się włącza, ale jest to na tyle losowe, że nie udało mi się znaleźć przyczyny.

Czasem odłączanie i podłączanie peryferii nic nie daje i dopiero resetowanie Biosu pomaga.

Kiedyś jak miałem problem, że mimo wszystkich powyższych prób komputer się nie włączał, to podmieniłem zasilacz i w końcu się włączył. Myślałem, że to oczywiste, że to w takim razie zasilacz, ale po chwili z podmienionym zasilaczem były standardowe problemy z włączeniem.

Zasilacz to Enermax Liberty 400W

Mysz Razer Deathadder

Klawiatura BTC 6100

Dysk WD 2,5 Essential

Obudowa Antec SLK-3000B

wymieniłem tylko te podzespoły bo inne były wymieniane ze 2 razy odkąd zaczął się ten problem.

Jeśli ktoś się spotkał z takim problemem i wie co może być przyczyną to będę wdzięczny za odpowiedź.

Jak ktoś ma jakieś kreatywne rozwiązanie dla tego problemu to też nie pogardzę.

Pozdrawiam

Edytowane przez gbates

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam pewien pomysł rozwiązania albo chociaż dedukcji niektórych podzespołów co może ułatwić trafność błędu .

Na każdej płycie głównej znajdują się złącza które komunikując się z obudową włączają bądź resetują PC-ta.

.Zmierzam do tego, że powinieneś otworzyć obudowę a nastepnie na płycie znaleźć F_Panel (front panel) tam umieszczone jest złącze +pw-

jest to złącze uruchomienia komputera za pomocą guzika w obudowie . Wyjmij wyczyść włóż może pomoże , jeśli nie spróbuj uruchomić ręcznie tzn. za pomocą

śrubokręta (probówki) zewrzyj oba styki +pw- . Jeśli wystartuję to ukazuję że problem tkwi w obudowie albo w płycie .

Możesz spróbowac wymienić power switch.

Dołączona grafika

Edytowane przez limak99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi