Skocz do zawartości
Quarien

Komputer zawiesza się kompletnie z nieznanych mi powodów

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa jest prosta: Od wczoraj komputer zawiesił mi się chyba z osiem razy. I to tak "na amen", nie działa myszka, klawiatura, żadne skróty - nic. Komputer chodzi, ekran świeci.

Najczęściej dzieją się te rzeczy podczas korzystania z przeglądarki (Opery) i podczas oglądania filmików we flashu. Można powiedzieć że 4-5 zawieszeń przypadło właśnie podczas oglądania, a z głośników dobiegał zapętlony ostatni dźwięk... EDIT: Przed chwilą zobaczyłem nowe zjawisko, mianowicie system zmienił schemat na ten bez efektu Aero, jednak nie zdążył się do końca załadować, ponieważ znowu przywitał mnie freeze. Jedynym elementem wspólnym jest na razie to, że korzystam z Internetu...

W każdym razie, po czymś takim mogę tylko zrobić hard reset. I tu coś ciekawego: komputer nie zawsze ma ochotę wstać. Przechodził przez POST, ładował się system, ale zamiast tego niebieskiego "zapraszamy" mam czarny ekran. Czasem usłyszałem melodyjkę powitalną, ale w gruncie rzeczy monitor nie reagował (czasem komunikat o odłączeniu, czasem pojawiał się taki bardzo ciemny obraz tego "zapraszamy"). Dawałem reset, ale sytuacja się zapętlała. Dopiero przy tym, jak wchodziłem albo w tryb awaryjny albo w ten tryb rozwiązywania problemów z uruchomieniem (jakoś tak) a potem z niego wychodziłem - system ruszał jakby nigdy nic.

Ogólnie rzecz biorąc, moja maszyna była podręcznikowym przykładem stabilności - nigdy nie miałem BSoDa, a sprzęt działa już z półtora roku. Oznacza to, że problemy jak za słaby zasilacz powinny być wyeliminowane.

Czego się dowiedziałem?

- Wątpliwe aby była to kwestia karty graficznej albo zasilacza. Odpalałem już różne benchmarki na DX11 (np. Lost Planet 2) i przechodziłem je bez problemu, uzyskując dobre wyniki. Myślę, ze pod obciążeniem powinny wychodzić największe problemy.

- Może jest to wina systemu? Stoi na SSD 64GB i może dysk już zaczyna odchodzić? oO

- Pierwszy freeze miałem w momencie, kiedy po raz kolejny odkładałem reset komputera po aktualizacji Windowsa. Może to to było powodem? Po tym jak się komputer jeszcze raz uruchomił, doinstalował co tam chciał i już więcej głowy nie męczy.

Moja konfiguracja:

Mobo: Asus P6X58D-E

Procesor: Intel Core i7 950, 3200 MHz (24 x 133)

Grafika: NVIDIA GeForce GTX 580

RAM: Kingston Hyper-X 2000MHz 3x2GB

Dysk: Corsair CSSD-F60GB2 (55 GB)

Zasilacz: Corsair AX 850W

Edytowane przez Quarien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi