Daniel1209 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam Na początek chcę sie ze wszystkimi przywitać, jestem nowy na forum. Mój kolega ma spory problem z płytą DFI BI 785G-M35 a mianowicie chodzi o temperatury chipsetu. Temp. w idle to 65-70*C a w stresie 85*C. Wymieniona została pasta na chipsecie na AS 5 ale to nie przyniosło skutku. Co jest jeszcze ciekawsze przed każdym włączeniem komputera trzeba zworką zrestartować bios bo w przeciwnym wypadku temp w idle to 85*C a w stresie dochodzą do 100*C i komp sie "wyłącza" tzn monitor przechodzi w tryb oszczędności a świeci sie zielona dioda sygnalizująca prace i komputera nie da sie wyłączyć ani przyciskiem power ani reset zostaje tylko listwa. Po restarcie biosu zworką przy ładowaniu biosu jest jakiś problem z procesorem i jest F1 aby włączyć komputer albo Del aby wejść do biosu. Jeśli wejdzie sie do biosu i wyjdzie to temp są te większe więc trzeba F1. Dziś będę miał fotkę co dokładnie wtedy pisze o tym procesorze. Troszkę znam sie na PC ale w tym przypadku nie wiem co poradzić koledze więc proszę o pomoc dużo bardziej doświadczonych Jak trzeba jakichś ss z programów typu everest to pisać. Nie da rady tylko fotki z CPU-Z bo ten niezależnie od wersji zawiesza sie przy ładowaniu na opcji DVI. Pełna specyfikacja: Procesor: AMD PHENOM II Black Edition x4 965 3.4 GHzPłyta Główna: DFI LANPART Blood-Iron 785G-M35Pamięci 8GB DDR3 1333Mhz (4x2GB)Dysk Twardy: 500GB Samsung F3Karta Graficzna: Sapphire DIRT 3 EDITION Radeon HD 6950 2 GB DDR5Zasilacz: 500W Tacens Supero 500 A tutaj obiecana fotka z biosu: http://img705.imageshack.us/img705/3106/biosv.jpg Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez Daniel1209 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Spróbuj zmniejszyć napięcie NB do 1,1 - 1,15 V. Po zmianie pasty na pewno dobrze założyłeś radiator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel1209 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Dzisiaj myśle, że będe u tego kolegi to się zmniejszy te napięcia. Tak radiator jest napewno dobrze założony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...