drajver Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Witajcie. Mam następujący problem. Otóż dziewczyna w domu ma internet przez antenę 5GHz (prawdopodobnie MikroTik, nie jestem pewien) od lokalnego ISP. Zarzeka się on, że nie blokuje rozdzielania sygnału "po domu" w żaden sposób. Jednak myk jest taki, pomiędzy anteną a routerem jest adapter PoE, z którego jeden kabel idzie do anteny, drugi do routera. Problem w tym, że router nie ważne w jaki sposób pracuje (router, switch) po prostu traci łączność. Jeżeli wepnę kabel do portu WAN, router dostaje IP, wszystko jest pięknie, internet podziała 20min i koniec (zakresy IP na siebie nie zachodzą, sprawdzane 100000 razy). W trybie switcha (kabel z PoE do portu 4 + wyłączone DHCP) internet raz działa raz nie, komputer przez Wi-Fi dostaje IP tak jakby prosto z anteny (jak to przez switcha). Po prostu w żaden sposób nie da się tego skonfigurować do pełnego działania. Sprawa MACa to też raczej nie jest (sklonowany w routerze nic nie zmienia). Najciekawsze jest to, że na PC obok internet podpięty bezpośrednio (bez routera) działa bez zająknięcia. Router to TP-Link TL-WR740N (mam identyczny w domu i u mnie wszystko śmiga). Może ktoś miał podobnie i pomoże coś? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Na drugim komputerze podłączasz kabel który idzie od poe bezpośrednio i działa internet ? To pomiędzy komputer a poe wepnij ten router i się wtedy przekonasz czy router jest sprawny. :) Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drajver Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 No to tak jest i objawy są jak opisane powyżej :) W skrócie: 1. PoE -> PC = działa w 101% 2. PoE -> Router/Switch -> PC kablem / Laptop Wi-Fi = działa w 10%, czyli raz na pół dnia przez chwilę 3. (najciekawsze) PoE -> Laptop kablem = nie działa w ogóle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 3 przykład - w ustawieniach połączenia ustaw przydzielanie dns na auto. I ipv4 też jak dobrze pamiętam jeśli to 7. Bo rozumiem ze ip na stale w lapku. Weź ten router i sprawdź go np. u siebie. Bo widzę ze albo padł albo jest źle skonfigurowany. Antena to Ap + antena czyli ona pobiera ip. na spokojnie usiądę i ogarne temat później. Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drajver Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 W laptopie jest wszystko przez DHCP, nic nie jest wpisane na sztywno. Router działa, bo mam taki sam w domu i po podmianie dalej jest to samo, a u mnie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Czy wcześniej owe objawy miały miejsce czy jest tak od samego początku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drajver Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Od początku, wcześniej był tam jeszcze router bodajże Edimaxa, na którym działo się to samo, tak jakby to było jakoś odgórnie zablokowane, niestety nie bardzo mam jak sprawdzić na innym sprzęcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Masz 2 wyjścia albo jakoś dostać sie do ustawień tego AP i zobaczyć czy tam jest wszystko ok, lub zgłosić awarię dostawcy, on ma obowiązek sprawdzenia, naprawienia obecnego problemu. Prawdopodobnie żeby router działał prawidłowo należałoby wyłączyć dhcp na tym AP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...