enk1du Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Mam obecnie taką kartę: Karta graficzna: Sapphire Radeon HD5670 512MB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI Reszta mojego PC wygląda następująco: Płyta główna: MSI 870-C45 /AMD870/ Zasilacz: Fortron FSP400-60APN 400W Pamięć RAM: GoodRam 2x2GB 1333MHz CL9 Procesor: AMD Athlon II X3 445 /3.1GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/ Chcę kupić sobie nową grafikę, żeby Wiesiek 2 mniej przycinał na 1920 x 1080. Zastanawiają mnie dwie karty z przedziału do 400 zł wzięte z tego forum, czyli HD 6770, HD 7750 Zastanawia mnie którą wybrać tak żeby nie przepłacić, bo płyta ta obsługuje tylko PCI 2.0 x16 (zgodne ze specyfikacją PCI Express Bus v2.0), a jednocześnie odczuć jakąś różnicę. Proszę o jakieś porady w tym względzie, bo nie wiem czy celuję w dobre karty graficzne. Z dodatkowych potrzeb to najlepiej jakby miała ciche i bardzo wydajne chłodzenie jak poprzedniczka. Mogą być też propozycje kart od Nvidii - nie jestem rasistą Nawet byłoby lepiej, bo mają lepsze sterowniki na Linuksie. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez enk1du Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Za 450zl masz gigusia 7770 OC... Przy okazji sprobuj odblokowac tego antka do x4, a moze nawet do pelnego phenoma :D Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enk1du Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Kiepski jestem w OC :/ nigdy się w to nie bawiłem, ale wiem, że trzeba mieć do tego chyba jakieś dodatkowe chłodzenie, ale za bardzo mnie nie stać w tej chwili na to :/ Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez enk1du Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Oc to podwyzszanie zegarow. Dokladnie chodzi mi o odblokowanie ukrytych (moze sprawnych) rdzeni w procesorze Unlock CPU Core Technologia MSI Unlock CPU Core daje możliwość odblokowania ukrytych rdzeni procesora przez wybranie kilku opcji BIOSu. Przez odblokowanie procesora Phenom II X2 otrzymujemy procesor Phenom II X4, co daje skok wydajności o 104%! Ponadto MSI daje Ci sposobność, by zmodyfikować Phenom II X4 960T do poziomu 6-rdzeniowego procesora, używając jedynie ustawień BIOSu. W procesie odblokowywania ukrytych rdzeni MSI nie używa żadnych dodatkowych chipów, a jedynie rozwiniętych przez swoich inżynierów funkcji BIOSu, które z łatwością są aktualizowane wraz z nowymi wersjami BIOSu. Dla jeszcze łatwiejszego dostępu do całej funkcjonalności tej opcji, MSI umożliwia powyższe modyfikacje z poziomu systemu operacyjnego Window, bez potrzeby wchodzenia w BIOS. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enk1du Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 OK, jeśli to nie podgrzewa badzo bebechów to zaktualizuję bios i pogmeram. Dzięki za pomysł. Wracając do meritum. Ten Radek wymaga 450W, a ja mam tylko 400W zasilacz, poza tym nie mam monitora z DVI i narazie nie będę mieć. A boję się też strat wywołanych korzystania z przejściówki, bo to dalej jest tylko sygnał analogowy. Poza tym nie wykorzystam chyba w pełni tej karty bo moja płyta główna ma PCI 2.0... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Przy tej karcie nie uswiadczysz roznicy w wydajnosci miedzy pcie 2 a 3. Przejsciowka tez sie nie przejmuj. Jakichs drastycznych wad niema. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enk1du Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Hm, jeśli tak mówisz to OK, ale nadal mam za mało mocy :/ Może jakaś inna karta? Czy lepiej zainwestować w lepszy zasilacz? HD 6770 wygląda lepiej w porównaniu http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=636&card2=675 Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez enk1du Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Ponad 7770 to bralbym juz 6870, ale chyba obecnie ma zly stotsunek ceny do wydajnosci. Powyzej to juz niema sensu do athlona nic pakowac, bo karta nie rozwinie skrzydel. Jakby to byl phenom, to moznaby sie skusic na 7850, dlatego miedzy innymi podpowiedzialem zebys sprobowal unlock cpu Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enk1du Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) OK dzięki za radę. Ale czy zwiększać moc, czy wystarczy to co jest w takim zestawie? A jeśli tak to jaki zasilacz do tego? Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez enk1du Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Akurat tak sie sklada ze wiesiek jest w testach na ppc i mozesz sobie zobaczyc jak to wyglada karta to 6850, czyli blisko z 7770 Tutaj karty - jak widac 6870 jest juz niezle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Twoj Fortron bez problemu to wciagnie, przemieli i wypluje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enk1du Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Dzięki wielkie za pomoc i odpowiedzi! Kupuję ostatecznie Radka HD 6770 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Aha, czyli jednak w wiesku bedziesz zjezdzal z detalami... Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Twój zasilacz ma wtyczkę 6pin pci-e do zasilania kart graficznych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enk1du Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Twój zasilacz ma wtyczkę 6pin pci-e do zasilania kart graficznych? Ze specyfikacji na tej stronie wynika, że nie http://www.comp4you.eu/zasilacze/zasilacz-fortron-fsp400-60apn-400w-aktywne-pfc-bulk-fsp400-60apn(80)/p-c7315084 adamlop. 7770 jest wg mnie za drogi jak tak niewielki skok jakości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...