Skocz do zawartości
Mardok

Define XL USB 3.0 Black Pearl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Długo szukałem następcy mojego wysłużonego Chieftec Big Tower z serii Dragon (kolor: srebrny) któremu w tym roku stuknęło (o ile dobrze liczę) już 9lat! Potrzebowałem czegoś pojemnego zwłaszcza w kwestii HDD bo jak to u mnie bywa przekroczenie liczby 10 sztuk to żaden wyczyn Dołączona grafika Dodatkowo nie ukrywam że cena też miała znaczenie ale nie kosztem jakości wykonania. I tak tułając się po forach znalazłem tytułową obudowę, po obejrzeniu chyba z 20 filmików na jej temat i setek zdjęć zdecydowałem się na zakup i oto dzisiaj właśnie do mnie dotarła Dołączona grafika

Strona producenta

Zdjęcia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Obudowa będzie pusta do weekendu dopiero wtedy będę miał czas na przesiadkę "ze starego szefa" więc jak ktoś by chciał dodatkowe zdjęcia proszę pisać - da się zrobić Dołączona grafika Jednocześnie proponuję może by założenie tematu typu "jaką obudowę kupić" w celu dyskusji na temat różnego rodzaju obudów (nie tylko w przystępnej cenie), bo akurat na tym forum czegoś takiego nie znalazłem i posiłkowałem się konkurencją za co przepraszam Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna obudowa za dobre pieniądze. Ostatnio, sam się nad nią zastanawiałem, ale stwierdziłem że taka duża mi nie jest do niczego potrzebna i raczej będę celował w R4. Dołączona grafika

Prawdę powiedziawszy jest ona mniejsza od mojej obecnej przynajmniej na wysokość Dołączona grafika A rozmiar mi jest potrzebny aby pomieścić różnego rodzaju HDD które (jak wspomniałem wyżej) przekraczają liczbę 10 sztuk Dołączona grafika Tak czy inaczej mam zamiar się przyłożyć podczas budowy tego zestawu i utrzymać go w klimacie kolorystycznym "czarno-białym" obecnie czekam na następujące rzeczy:

2x PCI-E 6pin

1x ATX 24pin

1x EPS 8pin

A resztę się dokupi w miarę budowy Dołączona grafika

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powstał na szybko mały projekt w celu przygotowania listy zakupów. Piękny nie jest ale obrazuje mniej więcej co chcę osiągnąć Dołączona grafika

Dołączona grafika

EDIT:

Pierwsza partia zakupów:

Dołączona grafika

Jakość wykonania całkiem w porządku tak więc jak by ktoś się zastanawiał nad wyborem tej firmy to polecam Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze podejście i na dzisiaj już starczy, masa do poprawy ale komputer już dział Dołączona grafika Jutro poprawię niektóre kable (zwłaszcza zasilanie) a resztę dopiero jak otrzymam kolejną paczkę tak więc dopiero w przyszłym tygodniu.

Porównanie do starej obudowy:

Dołączona grafika

Elektryka:

Dołączona grafika

Stan obecny:

Dołączona grafika

Jak widać niema nawet żadnego napędu (dziś już nie miałem siły) oraz kable nierówno jak cholera, dodatkowo czarne opaski mi się skończyły (nowa partia w wyżej wspominając paczce) niema czym się chwalić ale jakiś początek już jest Dołączona grafika

EDIT: 25-08-2012:

No i narodził się pomysł jak zakryć zatokę 5,25":

Dołączona grafika

Wymaga jeszcze dopieszczenie i przede wszystkim wyczyszczenia ale ogólnie prezentuje się dobrze :)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bardzo ładnie to zaczyna wyglądać. Dołączona grafika

Czarno-biała kolorystyka jest świetna. Stąd też te budy mi się od zawsze podobały.

U nas (tj. forum PPC) niestety niema tematu/działu związanego z "Cable Management" czy też ogólnie pojętym porządkiem w obudowie, dlatego też przyklejam co jakiś czas swoje poczynania Dołączona grafika Trochę jeszcze pracy przede mną aby wyglądało to należycie ale to dopiero po przyjściu kolejnej paczki z regulatorem obrotów, oplotami oraz dodatkowymi wiatrakami i zaślepkami. Z takich dodatkowych informacji mogę podać iż szykuję się u mnie najpierw zmiana zasilacza (na AX750) a potem karty graficznej - póki co na celowniku jest czarno-biały EVGA GTX670 Klik! Dołączona grafika

EDIT:

Lista zakupów:

• Lian-Li zaślepki MESH czarne 4szt.
  • Scythe Kaze Q12 5.25" black
  • Opaski czarne 200x2.5mm (100szt.) x2
  • Acutake Fan 140
  • Acutake 120mm
  • Śrubki do wentylatorów 4 szt. Czarne
  • Phobya Sleeve Kit 6mm (1/4")
  • 3M DI-NOC Carbon 61x50 cm
Powyższa lista przestawia wszystko na co jeszcze czekam, podzielone jest to na dwie paczki i chwilę potrwa bo na niektóre elementy czas realizacji wynosi 7dni :/ Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś przyszła pierwsza paczka, z folią od 3M, jakoś wykonania foli pierwsza klasa! A więc powstała nowa zaślepka na zatokę 5,25" zdjęcie niestety telefonem bo ktoś z domowników się nie bał i zwinął mi aparat bez pytania ... To samo czeka "piwnicę" czyli dolną część odbudowy jak tylko uda mi się dorwać odpowiedniej wielkości materiał do którego przykleję folię Dołączona grafika

Dołączona grafika

EDIT 29-08-2012:

Piwnica prezentuje się teraz w następujący sposób :)

Dołączona grafika

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@toms83: fakt tu o tym nie pisałem bo i ruch słaby :) Radek będzie obklejony jak tylko przyjdzie mi nowa partia 3M bo piwnica zabrała mi wszystko co miałem :) Planuje backplate oraz top, wtedy zobaczę i ocenie jak wyszło, "ofkorz" podziele sie zdjęciami do wspólnej oceny :)

~by iPhone 4s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówiłem tak jest Dołączona grafika Pierwsze podejście do Top'u dla Radka, powiem tylko tyle że wycięcie pleksy i obklejenie takiego elementu mając do dyspozycji tylko nóż do tapet i nożyczki to istny koszmar ... Na Backplate nie starczyło mi już materiału ... ale kolejna partia w drodze!

Dołączona grafika

Zaplanowane kroki:

1. Skończyć Radka (Backplate)

2. Kontroler obrotów + 2 dodatkowe wentylatory (wraz z nim uporządkować wszystkie kable)

3. Wykończyć zatokę 5,25" od środka (ten właśnie elementy opóźniają moją paczkę)

4. Oploty na kable od przycisków Power/Reste/PW Led (w tej samej paczce)

I niestety nici z kontrolera na weekend no cóż trzeba poczekać do przyszłego tygodnia ...

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie :)

@usher: fakt moja poprzednia mobo miała jedno PS/2 do podziału albo mysz albo klawiatura obecna już nie daje żadnego wyboru, więc albo USB albo nic ;)

@Cypher: jak popatrzysz na moje zdjęcie z "elektryką" to zobaczysz iż mimo większej obudowy dużo łatwiej się nie układało ... Jedyne co mogę powiedzieć iż jak np. robiłem kable zasilające do HDD (a jest ich kilka) to najpierw przymierzałem je mniej więcej mają być, wyginałem palcami i spinałem opaskami dopiero potem podpinałem do dysków (w tena sam sposób postępowałem potem z każdym innym kablem). Nie polecam wyginać podpiętych kabli bo stosunkowo łatwo złamać port zasilający SATA. Ogólnie trzeba się nieźle nagimnastykować, i u mnie jest tylko znoście poprostu tego nie widać za tylnym panelem, postaram się coś jeszcze poprawić jak będę walczył z kontrolerem bo póki co mam jeszcze kilka innych (wymienionych wyżej) zaplanowanych prac :)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na innym forum kilka osób pytało jak dokładnie są wykonane poszczególne "karbonowe" elementy mej małej układanki, odpisując im postanowiłem iż podzielę się i tutaj Dołączona grafika Podstawa to pleksa 1,5mm do której obróbki używam noża do tapet, długiej linijki oraz zwykłych ostrych nożyczek. Pleksa oklejona jest folią firmy 3M dostępną na allegro a mocowanie to zwykła taśma dwustronna używana miedzy innymi do podklejania dywanów.

*zdjęcia mocno rozjaśnione aby lepiej było widać szczegóły:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

@Mardok, wolę dokupić sobie w razie potrzeby przejściówkę USB->PS/2 czy DVI > DSUB niż takie gniazdo przedwojenne mieć na płycie.

Jak mam być szczery to obecność PS/2 w moich domowych płytach głównych jest mi zupełnie obojętna gdyż od lat nie używam tego złącza, poprzednio wspomniałem tylko jak moje dwie ostatnie płyty wyglądały pod względem obsługi wyżej wymienionego złącza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok wszystko wyglada super, tylko przy 2x 120mm wyciagajacych z tylu moim zdaniem tylko pogarszasz sprawe montujac 1x120 wciagajaca na przodzie bo zaburzy ona tylko airflow.

Rozumiem ze zamierzasz stosowac boczna scianke? Bo jesli nie to nie wiem jaki jest sens takiej ilosci wentyli.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok wszystko wyglada super, tylko przy 2x 120mm wyciagajacych z tylu moim zdaniem tylko pogarszasz sprawe montujac 1x120 wciagajaca na przodzie bo zaburzy ona tylko airflow.

Rozumiem ze zamierzasz stosowac boczna scianke? Bo jesli nie to nie wiem jaki jest sens takiej ilosci wentyli.

Po pierwsze wentylatory wyciągające powietrze to 1x140 + 1x180 (a nie 2x120) a wciągające to 2x140 + 1x120. Dodatkowych wentylatorów wciągających powietrze nie ma na foto gdyż w monecie jego robienia jeszcze ich nie miałem, zdjęcia przedstawiają że tak powiem "In progress" a nie efekt finalny. Wszystkie wentylatory podpięte są pod kontroler obrotów (który też już dotarł) a ja jeszcze czekam na 2 paczki (w zasadzie to na trzy ale w trzeciej jest procesor to rzecz mało istotna dla tego tematu). Jutro mam zamiar trochę jeszcze popracować nad sprzętem (mam dzień wolny) to zaktualizuję zdjęcia o stan obecny Dołączona grafika

PS. tak ścianki boczne obie są założone a sam wygląd wewnątrz jest tylko "4 fun" Dołączona grafika

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz, zaraz bo juz sie pogubilem patrzac na foty i schemat.

Jak rozumiem to dolna czesc (dysk/zasilka) w zaden sposob nie bedzie dzielic sie i wymieniac powietrza z gora? Tak powinno byc i generalnie zwracam uwage tylko na gore.

Na gorze masz 2 wyciagajace, ale ile masz miec wciagajacych? Bo moim zdaniem wlasnie najlepiej bedzie jesli nie bedzie zadnego (poza dolna czescia na dyski), w dodatku zakleilbym boczna scianke. Mozesz sie takze pokusic o zaklejenie tylniej scianki, aby powietrze bylo wsysane tylko z przodu, ale bez zadnego wentyla wlasnie. 2 wyciagajace i tak beda robic taki przewiew ze wzledu na taka cyrkulacje. Dzieki temu bedzie ciszej i chlodniej.

U mnie w chiefie pracuje na podobnej zasadzie jak u ciebie 120mm silverstona (do 3k RPM 120CFM) + zasilka wyciagajaca. Nawet na minimalnych obrotach taki 1 wentyl zbiera cale powietrze z przedniego dolnego panela budy i zdecydowanie to czuc nawet reka jak sie przylozy.

Jak pamietam jeszcze za czasow naszej zabawy na NF2 to gdzies byl schemat jak ustawienie wentyli wplywalo na temperature i wlasnie najlepszym rozwiazaniem, a zaraz najprostszym byl wlasnie 1-2 wentyle wyciagajace z tylu/gory obudowy. Nic wiecej nie potrzeba.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Tak dolna i górna cześć są dość dobrze odseparowane i można powiedzieć że posiadają osobne obiegi powietrza.

- Zanim doszyły nowe wentylatory posiadałem właśnie tak jak piszesz czyli tylko wyciągające (dla górnej części), niestety nie byłem zadowolony z temperatur - teraz jest zdecydowanie lepiej.

- Wszystkie wentylatory ich rozmiar oraz kierunek są ustawione zgodnie z zaleceniami producenta obudowy.

Podsumowując:

Góra: Wciąga 1x140 + 1x120 a wyciąga 1x140 + 1x180

Dół: Wciąga 1x140 a wyciąga zasilacz

Schemat może być trochę mylący gdyż przedstawiał tylko miejsce zamontowania nowych wentylatorów bez wyjaśnienia że już są w niektórych miejscach oryginalne.

EDIT:

Zaktualizowany schemat pod kontem przepływu powietrza :)

Dołączona grafika

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raport z dzisiejszej walki ze sprzętem Dołączona grafika

1. Walka nr. 1 czyli: Zabrać się za oploty na kable Power/Reset/PWLed - efekt nie powala ale zadowalający jest.

Dołączona grafika

2. Walka nr. 2 czyli: Wreszcie poukładać kable SATA, wyszło dość znośnie jak na ilość niezbędnych przewodów:

Dołączona grafika

3. Walka nr. 3 czyli: Komputer też ma kable poza obudową, pierwsze podejście i też może być Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tak prezentuje się obecnie całość:

Dołączona grafika

Niestety backplate do Radka jak nie miałem tak nie mam, kto by pomyślał że Panu z Allegro zapas 3M się skończy i trzeba będzie czekać na realizację zamówienia znacznie dłużej niż za pierwszym razem - ja to mam pecha do tych paczek.

Na koniec, dotarł do mnie już kontroler obrotów ale zaślepki jeszcze nie tak więc zatoka 5,25" będzie musiała jeszcze trochę poczekać abym w końcu mógł powiedzieć że ją zakończyłem, póki co prezentuje się następująco:

Dołączona grafika

To było by na tyle, dziękuję za uwagę Dołączona grafika

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajefajny efekt naprawdę poukładanie kabli super przy takiej ilości sprzętu Gratuluje efektu jaki udało się osiągnąć ale czekam na końcowy Dołączona grafika

EDIT: Mardok czy mi się czy wszystkie monitorki nie podłączone Dołączona grafika ?

Edytowane przez orlontko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajefajny efekt naprawdę poukładanie kabli super przy takiej ilości sprzętu Gratuluje efektu jaki udało się osiągnąć ale czekam na końcowy Dołączona grafika

EDIT: Mardok czy mi się czy wszystkie monitorki nie podłączone Dołączona grafika ?

Cieszę się że się podoba :) Natomiast co do efektu finalnego to jeszcze trochę potrwa ... Sama okres oczekiwania na durne zaślepki to 3 tygodnie i mowa tu kiedy będą na magazynie w sklepie a nie u mnie w domu ale cóż chciało się od "limonki*" to i czekać trzeba :) W tej chwili mam podłączone 2 monitory, do docelowo będzie 3 (przynajmniej na razie) za dużo tego odłączania i podłączania kiedy chcę popracować nad obudową :P

*limonka = Lian Li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok jedna tak mała sugestia nie myślałeś nad przemalowaniem lub zastąpieniem wentyli noctua bo tylko one nie pasują do wyglądu B&W?

Nie jesteś pierwszą osobą która zwraca na to uwagę, sam myślałem o tym ale póki co postanowiłem że dopóki nie skończę reszty nie dotykam chłodzenia CPU a to z racji tego że bardzo mocno się zastanawiam nad kolejnym LC zwłaszcza że klocki mam wszystkie w domu (no poza pompką) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi