Zieelo Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam! Komputer, który złożyłem sobie około roku temu (za pośrednictwem tej stronki, więc problem [ciach!]ianych podzespołów raczej eliminuję ) przestał działać po przeniesieniu go do innego pokoju i podłączeniu do innego gniazda zasilania - tzn sam PC startuje, ale monitor pozostaje w trybie czuwania, kompletnie nie reagując. Rzeczy, które już zrobiłem: - Szukałem spuchniętych kondensatorów (nie znalazłem) - Zresetowałem BIOS (przez wyjęcie bateryjki na kilka minut - moja płyta główna albo nie ma do tego switcha, albo ja jestem debil i nie umiem znaleźć) - Kombinowałem z RAMem (próbowałem odpalić z 1 kością, potem zamieniłem miejscami - bez efektu) - Sprawdziłem monitor, po podłączeniu do laptopa/przejściu w tryb TV działa bez zarzutu. Problem polega na tym, że nie mam PC Speakera (wyjąłem bo był mi niepotrzebny i komuś oddałem. Chyba) i nie mogę stwierdzić, czy komputer "pika" na starcie. Mój pc: http://www.purepc.pl...n_2011?page=0,5 (różnica jedynie w RAMie - dopłaciłem kilka złotych i wymieniłem na 2x2gb) Jestem laikiem którego jedynymi umiejętnościami w kwestii naprawy komputerów jest używanie google, dlatego liczę na wyrozumiałość i Waszą pomoc. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez Zieelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Sprawdź kartę graficzną, bo tego jeszcze nie zrobiłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Ja spotkałem się kiedyś z sytuacją, że monitor przestał startować na złączu DVI... Po podłączeniu D-sub wszystko działało prawidłowo. Rozwiązaniem było podłączenie DVI i D-sub do monitora, a następnie wyłączenie pulpitu z D-sub w systemie, dzięki temu obraz na DVI był odbierany poprawnie. Po zmianie karty graficznej problem ustąpił. Czasami usterki są strasznie nietypowe i ciężko doradzić jakiekolwiek rozwiązanie ;). Musisz przetestować wszystkie elementy komputera i odszukać winowajce, najpierw podłącz PC pod inny monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Piny clear cmos masz na "dole płyty", pomiędzy SYS_FAN1 a F_USB2 (niebieskim). Jeśli nie masz k. graficznej na podmianę, głośniczek systemowy to podstawa. Pozwala sprawdzić czy komp sygnalizuje coś z kartą i czy sygnalizuje brak k. graficznej. Na początek spróbuj wyjąć k. graficzną i włożyć ponownie, pilnując aby dobrze weszła w slot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość martusia1983 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Piny clear cmos masz na "dole płyty", pomiędzy SYS_FAN1 a F_USB2 (niebieskim). Jeśli nie masz k. graficznej na podmianę, głośniczek systemowy to podstawa. Pozwala sprawdzić czy komp sygnalizuje coś z kartą i czy sygnalizuje brak k. graficznej. Na początek spróbuj wyjąć k. graficzną i włożyć ponownie, pilnując aby dobrze weszła w slot. Ja dokładnie miała taki sam przypadek. Odkręciłam komputer, powyciągałam wszystkie bebechy, wyczyściłam i złożyłam do kupy....zadziałało:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...