Skocz do zawartości
dajogzum

Procesor, Mobo, RAM. 1700-1800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników!

Mam problem z wyborem dosłownie 3 części do PCeta mianowicie Procek, Płyta główna, RAM (minimum 8GB). Monitor mysz klawiatura i resztę rzeczy posiadam interesują mnie tylko wcześniej wymienione podzespoły.

Komputer będę wykorzystywał do Gier w rozdzielczości 1920x1080, Grafiki 2D (Photoshop), Video (AfterFX) i Grafiki/Animacji 3D (Cinema4D).

Kwota?: max 1700zł może 1800 zł (części tylko nowe)

Co do podkręcania to na początku może nie za bardzo będę chciał to robić, może w późniejszym czasie gdy będą mocniejsze procesory to będę podkręcał, więc OC może się przydać.

Posiadam:

Karta Graficzna: Asus GTX 560 DCII TOP

Zasilacz: OCZ 700W ma jakieś 2 miesiące

System: obecnie Win8, lecz z nowym sprzętem pewnie win 7 64bit, lub (jak będzie już do kupienia) win 8 64bit

Najlepiej, aby jakieś propozycje były opierane na ofercie tego sklepu www.sklepwgk.pl

Zestaw który sam skompletowałem to:

Core i5 3570K

Asus P8Z77-M PRO (Z77)

A-Data DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Gaming Edition v2

Około 1678,00zł

Może ktoś skomentuje zestaw powyżej? Czy nadaje się do tego co napisałem powyżej...

Z Góry Dzięki! Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja propozycja:

Procesor ten sam bo dobry, płyta główna lepsza pod względem OC i pamięci o niskim CL. W przypadku procesorów Ivy Bridge nie ma sensu wkładać pamięci szybszych niż 1600, ale niższe opóźnienia mają wpływ na wydajność.

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyrViooyk8pzS5RsopWMrEwN1PSUTKxNDYCUgZQbGpgaozEpQzH6ihl5uQXJ4OsMwSKGCLJGlLTluTUvESQJaZmICFLA2QFRqbUsQZqVXFpLtAqJUNzQ5BQUWJJon92UWoxSMgIKuCbmVqcmZpclQdWaGqpBwrn8uycxJTwnMTivEqgqIFSLQBj7U8p

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku procesorów Ivy Bridge nie ma sensu wkładać pamięci szybszych niż 1600, ale niższe opóźnienia mają wpływ na wydajność.

To ciekawe, w procesorach Sandy Bridge wzrostu wydajności nie powodowało ani wyższe taktowanie, ani niższe opóźnienia, a Ivy Bridge to jakby na to nie patrzeć podobna architektura. Masz na ten temat jakieś źródła bądź testy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi