Skocz do zawartości
siwymarzec

Tani dobry Cooler pod procesor Intel Dual E6300 2.8Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jaki mogę dobry a zarazem tani kupić cooler pod mój procesor.Obecnie posiadam Arctic Freezer 7 Pro Rev.2.Ale zaczyna mi już szwankować tzn.podczas włączania komputera od czasu do czasu wyskakuje mi informacja CPU FAN ERROR.I w programie Aida 64 pokazuje mi przy normalnym użytkowaniu temp.60 C.Posiadam również nie używany Box z Intela.

Mój zestaw :

Płyta główna : Asus P5G41T-M LX

Procesor :Dual Core E6300 2.8 Ghz

Pamięci : Patriot DDR3-8 GB

Zasilacz : OCz StealthXStream 500W SLI

Karta Graficzna : SAPPHIRE Radeon HD 5770 1GB

Monitor : LG Flatron W1946

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator tego coolera odpala się z opóźnieniem jakiś 3 sekund, stąd bywa ten komunikat o błędzie. Jeśli natomiast wentylator naprawdę czasami nie odpala, to go wywal, i załóż inny na ten sam radiator, nie ma mocowań, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przypiąć go spinkami do kabli, albo przywiązać sznurkiem (tylko przypadkiem nie przypnij gumką recepturką, bo te bardzo szybko parcieją od temperatury). Jeśli temperatury wzrosły niedawno, to przeczyść dokładnie radiator i przesmaruj od nowa pastą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas startu moga byc za niskie obroty wentyla i go nie wykrywa. Wejdz do biosu, sprawdz konfiguracje wentylatorow, moze tez pomoc wylaczenie CPU FAN warning alarm, czy cos podobnego. Przedmuchaj tego fryzjera, wymien paste. Powinien byc wystarczajacy do twojego procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas startu słychać go głośno ale jak już zaczyna się logowanie Win7 cichnie.Przedmuchany był wczoraj a nałożona nowa pasta była jak zakładałem go na nowej płycie : Asus P5G41T-M LX jakieś 2/3 miesiące temu i już w tedy wyskakiwała mi informacja CPU FAN ERROR (podczas zakładania na radiator spadł mi na podłogę).Temperatury wzrosły parę dni temu .Wcześniej przy normalnym użytkowaniu np:necie,film była w granicach 45 C a przy stresie dochodziło do 60 C.Właśnie zastanawiałem się nad zmianom samego wentylatora zakupienie go też firmy Arctic i nałożenie go na gumki z ramki.Przy biosie się nie bawiłem a to dla tego bo się nie znam.Gdyby mnie było stać kupił bym sobie jakiś lepszy.A tak jak widać po samej konfiguracji mojego starałem się małym nakładem ulepszyć mój komputer.Właśnie sprawdziłem temperaturę Procek 61C,Płyta główna 39C,Grafika 41C,Dysk 37C

Edytowane przez siwymarzec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi