Skocz do zawartości
dankan1

Płyta + procesor + ram do 1200zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem zrobić mały upgrade kompa, a dokładniej tak jak w temacie. Myslałem nad:

- Płyta główna MSI B75A-G43 - http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75a-g43-b75-dualddr3-1600-sata3-5xsata2-hdmi-dvi-gblan-atx-459601/

- Procesor Intel CORE i5-3470 - http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-3470-3-2ghz-box-6m-lga1155-bx80637i53470-498899/

- Ram - tutaj jakies sugestie mile widziane, myslałem nad 4GB DDR3-1600

Jest to modernizacja wiec reszte podzespołów mam. Połącze to z OCZ-em 500W oraz Radek HD 4870 (nastepne w kolejce do wymiany). Suma bez ramów wynosi ok. 1010 zł na ten moment.

Tak więc zostaje jeszcze niecałe 200 pln na ramy wiec 8 GB da rade zmieścić w budzecie? Moze to głupie pytanie ale... czy ta wersja posiada radiator? Jeżeli nie to jaki polecacie,

a jeżeli tak to czy nie lepiej go wymienić.

Biorąc pod uwagę procek (bo lepszy z serii K nie miesci sie w budzecie) nie ma sensu chyba lepszej płyty skoro to powinno wystarczyć na jakiś czas, a następna wymiana procka

bedzie wiązała sie pewnie z wymiana podstawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to głupie pytanie ale... czy ta wersja posiada radiator?

Chodzi Ci o pamięć? Jedne mają radiatory, inne nie. Nawet jeśli go mają, to dużo on jednak nie daje, poza tym, że RAM w niego zaopatrzony wygląda lepiej, niż goła kość. Jeśli nie masz obudowy z oknem, to radiatory na pamięciach możesz sobie odpuścić. W dobrej cenie jest teraz pojedyncza kość 8GB 1333MHz CL9 od Kingstona:

http://www.morele.net/pamiec-kingston-kvr1333d3n9-8g-437780/

Zajmuje tylko jeden bank pamięci i daje lepsze perspektywy w przypadku przyszłej rozbudowy, a różnicy między 1333MHz a 1600MHz i tak byś nie uświadczył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem ze nie ma sensu dopłacać do 1600 MHz, bo to bez wiekszej róznicy, lecz głównie sprzet bedzie wykorzystywany do gier (do obrobki grafiki,filmow sporadycznie).

Jeszcze kwestia tej pojedynczej kosci. Nie jest lepiej ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 2x 4GB? Płyta posiada 4 sloty a w przyszłosci napewno nie bede dokupował wiecej jak drugie 8GB wiec się pomieści.

A co do samej płyty głównej to jest ona wporzadku? Bo widziałem pare osob z forum ze ją polecaja ale jakos nie jestem osobiscie przekonany do firmy MSI i nie wiem czy nie doplacić kilkanascie/dziesiat złotych do czegos lepszego.

Edytowane przez dankan1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej cenie msi najlepszym wyborem, pamieci te http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-low-profile-2x4gb-1600mhz-ddr3-cl-9-9-9-24-xmp-cml8gx3m2a1600c9-404974/ dlatego że działają na 1.5v i maja niskie radiatory, do tego tanie, cl9 i czego chcieć wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no po to że jak masz 2 kości to działa dual chanel, a jak masz jedna to nie działa i dość mocno zaniża wydajność i przepustowość pamięci, poczytaj testy i będziesz wiedział, te procki maja kontroler dual chanel, jedną kostkę to sobie możesz wsadzić do płyty z intel atom, nie che mi się wyciagac kostek ale róznica dość spora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaj choć jeden test w którym zysk z Duala przekracza 1% ...

dual/taktowanie ma pewne znaczenie dla iGPU (co nie ma znaczenia bo i tak ten układ jest do niczego), troche większe dla AMD APU.

Poza testem przepustowości pamięci właściwie żaden Benchmark/Aplikacja/Gra nie czerpie z tego większego zysku niż 1-2% - co mieści się właściwie w zakresie błędu pomiarowego ..

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego że sobie niepotrzebnie nie będzie zajmował slotów dopłacając 40zł do interesuDołączona grafika

a znaczenia nie ma - potwierdziła to cała masa testów - dual to chwyt marketingowy

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi