dankan1 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Witam, chciałem zrobić mały upgrade kompa, a dokładniej tak jak w temacie. Myslałem nad: - Płyta główna MSI B75A-G43 - http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75a-g43-b75-dualddr3-1600-sata3-5xsata2-hdmi-dvi-gblan-atx-459601/ - Procesor Intel CORE i5-3470 - http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-3470-3-2ghz-box-6m-lga1155-bx80637i53470-498899/ - Ram - tutaj jakies sugestie mile widziane, myslałem nad 4GB DDR3-1600 Jest to modernizacja wiec reszte podzespołów mam. Połącze to z OCZ-em 500W oraz Radek HD 4870 (nastepne w kolejce do wymiany). Suma bez ramów wynosi ok. 1010 zł na ten moment. Tak więc zostaje jeszcze niecałe 200 pln na ramy wiec 8 GB da rade zmieścić w budzecie? Moze to głupie pytanie ale... czy ta wersja posiada radiator? Jeżeli nie to jaki polecacie, a jeżeli tak to czy nie lepiej go wymienić. Biorąc pod uwagę procek (bo lepszy z serii K nie miesci sie w budzecie) nie ma sensu chyba lepszej płyty skoro to powinno wystarczyć na jakiś czas, a następna wymiana procka bedzie wiązała sie pewnie z wymiana podstawki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Moze to głupie pytanie ale... czy ta wersja posiada radiator? Chodzi Ci o pamięć? Jedne mają radiatory, inne nie. Nawet jeśli go mają, to dużo on jednak nie daje, poza tym, że RAM w niego zaopatrzony wygląda lepiej, niż goła kość. Jeśli nie masz obudowy z oknem, to radiatory na pamięciach możesz sobie odpuścić. W dobrej cenie jest teraz pojedyncza kość 8GB 1333MHz CL9 od Kingstona: http://www.morele.net/pamiec-kingston-kvr1333d3n9-8g-437780/ Zajmuje tylko jeden bank pamięci i daje lepsze perspektywy w przypadku przyszłej rozbudowy, a różnicy między 1333MHz a 1600MHz i tak byś nie uświadczył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dankan1 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Czyli rozumiem ze nie ma sensu dopłacać do 1600 MHz, bo to bez wiekszej róznicy, lecz głównie sprzet bedzie wykorzystywany do gier (do obrobki grafiki,filmow sporadycznie). Jeszcze kwestia tej pojedynczej kosci. Nie jest lepiej ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 2x 4GB? Płyta posiada 4 sloty a w przyszłosci napewno nie bede dokupował wiecej jak drugie 8GB wiec się pomieści. A co do samej płyty głównej to jest ona wporzadku? Bo widziałem pare osob z forum ze ją polecaja ale jakos nie jestem osobiscie przekonany do firmy MSI i nie wiem czy nie doplacić kilkanascie/dziesiat złotych do czegos lepszego. Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez dankan1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Płyta jest w porządku. zawsze możesz wziąć taką wersję: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyrViooyk8pzS5RsopWMrG0MFHSUTI1NABRBlBsYmhpisSlDMfqKGXm5Bcng6wzBIoYIskaUtOW5NS8RJAlRqYgIXNzZAWW1LEFalNxaS7QJiVDQ0OQUFFiSaJ$dlFqMUjICCrgm5lanJmaXJUHVmhgrGcGlCjPzklMCc9JLM6rBIoaKNUCABauTuk* Gigabyte też daje radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2012 w tej cenie msi najlepszym wyborem, pamieci te http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-low-profile-2x4gb-1600mhz-ddr3-cl-9-9-9-24-xmp-cml8gx3m2a1600c9-404974/ dlatego że działają na 1.5v i maja niskie radiatory, do tego tanie, cl9 i czego chcieć wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2012 po co jak za 140zł ma 8GB w jednej kości ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2012 a no po to że jak masz 2 kości to działa dual chanel, a jak masz jedna to nie działa i dość mocno zaniża wydajność i przepustowość pamięci, poczytaj testy i będziesz wiedział, te procki maja kontroler dual chanel, jedną kostkę to sobie możesz wsadzić do płyty z intel atom, nie che mi się wyciagac kostek ale róznica dość spora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) podaj choć jeden test w którym zysk z Duala przekracza 1% ... dual/taktowanie ma pewne znaczenie dla iGPU (co nie ma znaczenia bo i tak ten układ jest do niczego), troche większe dla AMD APU. Poza testem przepustowości pamięci właściwie żaden Benchmark/Aplikacja/Gra nie czerpie z tego większego zysku niż 1-2% - co mieści się właściwie w zakresie błędu pomiarowego .. Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2012 przy obróbce filmów, obliczeniach ma znaczenie zresztą ma 200zł na ram to dlaczego ma miec single, dostał bardzo dobra alternatywe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) dlatego że sobie niepotrzebnie nie będzie zajmował slotów dopłacając 40zł do interesu a znaczenia nie ma - potwierdziła to cała masa testów - dual to chwyt marketingowy Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...