TNIAS Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Witam! Mam pytanie do tych, którzy mają w sieci DSL-a lub Neostrade. Planuje niedlugo podpiac DSL do mojej sieci, czy ktos z was moze polecic jakis sprawdzony, nie wieszajacy sie routerek w cenie do 350 zl? Dobrze by bylo, jakby mial mozliwosc przydzielania dostepu do neta po IP-kach i MAC-ach sieciowek. A i jeszcze jedno: wiekszosc z tych routerkow ma 4 porty LAN. Czy pod kazdy z nich mozna podpiac kabelkiem sieciowym swich-a, np. 8-portowego, czy tylko pod up-linka w tym routerku? Z gory dzieki za pomoc i dopowiedzi. Jak cos to piszcie na moje GG 3400606. Łukasz :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 no to tak :) ja mam neo+ moim routerkiem jest ich modem :P ale to nie wazne. jezeli masz router to do kazdego z gniazd mozesz podpiac switcha bez problemu (tylko nie pamietam jakim kablem :P). router do 350zl z przydzielaniem po IP i MAC :?: p166 + linux :D najlepsze wyjscie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TNIAS Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 No tak, ale ja chciałem już z serwerka zrezygnować i zrobić to konkretnie tylko na routerku sprzętowym. Może jednak coś polecisz? Dzieki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 nie znam :? lepiej postawic to na serwerze..... ile bedziesz mial ludu :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davidD Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 D-link di-604 - ma przydzielanie IP po MACu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 jezeli lucent zapamietuje IP po macu, to wszystkie routety powinny zapamietywac :) szczerze mowie ;) tak prostego routera to jeszcze nie widzialem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Ja mam DI-604 jako awaryjny router. Dziala bardzo ladnie wada tego rozwiazania to niewielkie mozliwosci jesli chodzi o panowanie nad siecia tzn przycinanie transferow, blokowanie niektorych rzeczy itd. Dlatego lepszy jest jakis linux czy nawet winda. Ale stopien skompikowania jest duzo wyzszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Ja mam DI-604 jako awaryjny router. Dziala bardzo ladnie wada tego rozwiazania to niewielkie mozliwosci jesli chodzi o panowanie nad siecia tzn przycinanie transferow, blokowanie niektorych rzeczy itd. Dlatego lepszy jest jakis linux czy nawet winda. Ale stopien skompikowania jest duzo wyzszy.ale z jakim laczem? czytam o ty mrouterze na komputroniku http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5862 i pisze ze jest on do neo/neo+, DSL`a tez obsluguje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 DSL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TNIAS Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 No bedzie w tej sieci jakies 10-12 osob. Mam juz dosc brzeczacego pod uszami kompa i dlatego sie chce przerzucic na router, tym bardziej ze nam juz 2X twardy w serwerku padal :(. Słyszałęm że te D-Linki sie wieszaja, co Wy na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 No bedzie w tej sieci jakies 10-12 osob. Mam juz dosc brzeczacego pod uszami kompa i dlatego sie chce przerzucic na router, tym bardziej ze nam juz 2X twardy w serwerku padal :(. Słyszałęm że te D-Linki sie wieszaja, co Wy na to? to teraz ebdziesz mial pod drzwiami polowe skrzecczacych uzytkownikow ze nieda sie grac albo cos tam ;) bo na routerze sprzetowym niemasz tyle mozliwosci co na serwie - a serwa mozna zawsze postawic w innym pokoju piwnicy na strychu ;) albo poprostu dac p100 i zalozyc tylko radiator ;) powinien utrzymac - wyciszyc jakos zasilacz albo z killer noisem kupic jakis tanio na allegro i wychodzi taniej niz sprzetowy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 No bedzie w tej sieci jakies 10-12 osob. Mam juz dosc brzeczacego pod uszami kompa i dlatego sie chce przerzucic na router, tym bardziej ze nam juz 2X twardy w serwerku padal :(. Słyszałęm że te D-Linki sie wieszaja, co Wy na to? Postaw serwer w takim miejscu gdzie nie ebdziesz go slyszal, wystarczy szafa. A co do wieszajacych sie D-Link'ow to wiesza sie jedynie zarzadzanie nim a nie routowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TNIAS Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Eeee... jak to? Słyszałem, że na routerze (szczególnie tych z niższej półki) nie da sie ustawic limitu transferu i ciężko zablokować np. Kaaze, ale chyba gierki przez neta, na stronkach WWW, chat, irc, Gadu-Gadu i tego typu sprawy działają? I jak to wogóle jest jeśli TP-sa zerwie połączenie? - czy router sam potrafi je nawiązać jak "naprawia" linie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Eeee... jak to? Słyszałem, że na routerze (szczególnie tych z niższej półki) nie da sie ustawic limitu transferu i ciężko zablokować np. Kaaze, ale chyba gierki przez neta, na stronkach WWW, chat, irc, Gadu-Gadu i tego typu sprawy działają? I jak to wogóle jest jeśli TP-sa zerwie połączenie? - czy router sam potrafi je nawiązać jak "naprawia" linie ? Tak wlasnie jest jak piszesz. Tam polaczenie samo wstanie jak tylko po stronie TPSA bedzie wszystko ok. Wczesniej byly problemy z tym ale byla to wina firmware'u modemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TNIAS Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Dzieki za szybka odpowiedz, ale co z pierwsza czescia mojego ostatniego pytania? Dzialaja te gierki i chat-y przez routerki czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Tak dzialaja ale co ci po tym jak np niezablokujesz chyba kazzy i generalnie jest totalny gnoj na sieci ? : / routerki sa dobre np do biur kazdy przeglaa strony itp i nietrzeba sie uzerac o kazde 5 kb :/ a w domu to wazne zeby dorbze podzielic lacze raczej nie w domu a w sieci ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Coz wszystko zalezy jakich userow sie ma i jaki regulamin sieci. Tak jak napisal poprzednik, wszystko dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 regulamin regulaminem a z doswidczenia wiem ze bez ciec nikt niebedzie sie do niego stosowal - tacy so ludzi ei to przykre prawie z nikim nieda sie robic interesow a jak juz sie da to chce cie okantowac na kazdym kroku : / - przekonalem sie o tym chcac robic teraz wieksza siec - buduje sie obraz polaka ze chce miec wszystko najtanie albo prawie za darmo przy zerowym wkladzie pracy - sorry jak dla kogos koszt podlaczenia do sieci radiowej na 600 m za 400 zl to duzo to ja odpadam - bo karta i antena kosztuja juz 250 a to tylko klienta przy czym ja musze tez kupic parabolke - bo jeszcze niamam wiec jeszcze do tego 50 zl doloze - a ludzie kreca glowami - SZOK ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Coz mam inne doswiadczenia a administruje kilkoma takimi sieciami. hehe a tak ludzie narzekaja na tych warszawiakow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Coz mam inne doswiadczenia a administruje kilkoma takimi sieciami. hehe a tak ludzie narzekaja na tych warszawiakow ;) tak jak i warszawiacy narzekali keidys na poznaniakow i na odwort - dobrze ze ten chory antagonizm juz zanika ;) , wszysty sa jedna rodzina ;P jedna rasa ludzka rasa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 wszysty sa jedna rodzina ;P jedna rasa ludzka rasa ;) Coz to twoje slowa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 a co niepodpisujesz sie pod nimi ? - jestes rasista ? : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Jestem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mondo Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 ja w pracy mam Planeta, kompow jest z 15 i nie slyszalem zeby sie powiesil.Trzeba tylko pamietac zeby nie podpinac go do ups, bo wtedy moga byc problemy z netem...ale poza tym to chodzi ladnie, ma mozliwosc przekierowania polaczen.. itd. Planet 401B[/url] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Jestem uu to powodzenia ;) - zmalales w moich oczach ;) a ja w takim razie jestem tylko wstanie sie podpisac pod zdaniem z piosenki aerosmitha If you can judge a wise men by the color of his skin the mistry you're the better men then I ;) - ten ruch jest calkowicie bezsensowny i potepiam go w 100% ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...