Skocz do zawartości
2kl

zmiana RAM w zestawie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zależy mi na usprawnieniu pracy na poniższym zestawie:

mobo: Foxconn P35A-S /Intel P35/

proc: Intel Core 2 Quad Q6600

graf: Radeon 6700

RAM: OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4

Zasilacz: Corsair 450W [CMPSU-450VXEU]

Zestaw ma już co prawda swoje lata, ale przez jakiś czas musi jeszcze poradzić sobie z grafiką (PS i AI, czasem coś 3D oraz montaż video).

Moje mobo obsłuży max 8GB 1333MHz (takie info znalazłem w sieci). I zastanawiam co zrobić, żeby małym kosztem przedłużyć jego przydatność.

Zamiana aktualnych 2x2 i wrzucenie tam jednej kości 8gb 1333 czy też dołożenie do tego co mam 4gb 1333.

Czy różnica będzie odczuwalna in plus przy jednej kości 8gb 1333?

Wchodzi w grę zmiana płyty głównej jeśli jej koszta nie będą zbyt duże i wrzucenie 2x8gb przy tym zestawie ma jakiś sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwiększanie ramu moim zdaniem nic tu nie da, chyba że któraś z aplikacji naprawdę potrafi korzystać z pamięci.

Włożenie SSD na system i aplikacje dałoby większe usprawnienie i komfort z obsługi niż 8GB ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Moje mobo obsłuży max 8GB 1333MHz (takie info znalazłem w sieci). I zastanawiam co zrobić, żeby małym kosztem przedłużyć jego przydatność.

(...)

Max to raczej 8GB DDR2 667/800MHz. FSB masz obsługiwane do 1333. Czyli co najwyżej poszukaj sobie drugiego takiego samego zestawu RAM a nie fantazjujesz nt 1333 DDR3.

Chociaż cokolwiek z tym zrobisz i tak stracisz kasę - drogie pamięci DDR2, słabe płyty LGA & DDR3 aby pakować się w 8 1333MHz,,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym procesor wymienił Dołączona grafika

Ja wymienię log ostrzeżeń z pustego na 3/10 + 7 dni ZPP za debilne posty.

@2kl

Na brak pamięci w systemie to nie wpłynie ale za ~170 PLN na HR-02 Macho + podkręcenie cepa trochę poprawi żwawość win7. I zwiększ plik wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Również przymierzam sie do dokupienia nowego Dysku SSD oraz Pamięci Ram...

Dawno nie siedziałem w sprzęcie i pewnie dużo sie zmieniło... ale czy możecie polecić jakiś program którym sprawdze dokładnei jakie mam ramy bo nie do końca pamietam jakie mają napięcie i opóznienie... :D

Obecnie posiadam 2 x 2 GB Patriot i jeżeli sie nie myle to PC10666 1333MHz 7-7-7-20 ale właśnie to chciał bym sprawdzić czy pamięć mi nie szwankuje a dokupić chce jeszcze to: Patriot AMD Black II DDR3 Dual Chanel 2x4GB 1333 7-7-7-20 PG238G1333LLKA.

Mam nadzieje ze jak sie wstrzele idelnie w opóznienie to system nie będzie mi wariował... Najchętniej kupił bym 4 takie kości ale szkoda mi moich 2x2 GB a teraz to takie tanie ze nikt nie kupi używanych kości... :D

Przy okazji co powiecie o dysku OCZ Vertex 4 SSD 2,5" 128GB VTX4-25SAT3-128G.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi