2kl Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Witam, zależy mi na usprawnieniu pracy na poniższym zestawie: mobo: Foxconn P35A-S /Intel P35/ proc: Intel Core 2 Quad Q6600 graf: Radeon 6700 RAM: OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Zasilacz: Corsair 450W [CMPSU-450VXEU] Zestaw ma już co prawda swoje lata, ale przez jakiś czas musi jeszcze poradzić sobie z grafiką (PS i AI, czasem coś 3D oraz montaż video). Moje mobo obsłuży max 8GB 1333MHz (takie info znalazłem w sieci). I zastanawiam co zrobić, żeby małym kosztem przedłużyć jego przydatność. Zamiana aktualnych 2x2 i wrzucenie tam jednej kości 8gb 1333 czy też dołożenie do tego co mam 4gb 1333. Czy różnica będzie odczuwalna in plus przy jednej kości 8gb 1333? Wchodzi w grę zmiana płyty głównej jeśli jej koszta nie będą zbyt duże i wrzucenie 2x8gb przy tym zestawie ma jakiś sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zwiększanie ramu moim zdaniem nic tu nie da, chyba że któraś z aplikacji naprawdę potrafi korzystać z pamięci. Włożenie SSD na system i aplikacje dałoby większe usprawnienie i komfort z obsługi niż 8GB ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2kl Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Przy odpalonym PS, AI i przeglądarce co chwila wywala komunikat: W komputerze brakuje pamięci. Na zegarze pokazuje ~80% użycia RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2012 A plik wymiany masz na sztywno i ile ustawiony? A może jest wyłączony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2kl Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2012 win7 64, wymiana ustawiona na sztywno 6142mb na dysku niesystemowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2012 (...) Moje mobo obsłuży max 8GB 1333MHz (takie info znalazłem w sieci). I zastanawiam co zrobić, żeby małym kosztem przedłużyć jego przydatność. (...) Max to raczej 8GB DDR2 667/800MHz. FSB masz obsługiwane do 1333. Czyli co najwyżej poszukaj sobie drugiego takiego samego zestawu RAM a nie fantazjujesz nt 1333 DDR3. Chociaż cokolwiek z tym zrobisz i tak stracisz kasę - drogie pamięci DDR2, słabe płyty LGA & DDR3 aby pakować się w 8 1333MHz,,, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2kl Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2012 No troszkę mnie zmartwiłeś :-( Czy jest jakaś sensowna możliwość rozbudowy tego zestawu jak najmniejszym kosztem, żeby trochę polepszyć komfort pracy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crazy0wned Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Ja bym procesor wymienił :P 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Ja bym procesor wymienił Ja wymienię log ostrzeżeń z pustego na 3/10 + 7 dni ZPP za debilne posty. @2kl Na brak pamięci w systemie to nie wpłynie ale za ~170 PLN na HR-02 Macho + podkręcenie cepa trochę poprawi żwawość win7. I zwiększ plik wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sonji Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Cześć, Również przymierzam sie do dokupienia nowego Dysku SSD oraz Pamięci Ram... Dawno nie siedziałem w sprzęcie i pewnie dużo sie zmieniło... ale czy możecie polecić jakiś program którym sprawdze dokładnei jakie mam ramy bo nie do końca pamietam jakie mają napięcie i opóznienie... :D Obecnie posiadam 2 x 2 GB Patriot i jeżeli sie nie myle to PC10666 1333MHz 7-7-7-20 ale właśnie to chciał bym sprawdzić czy pamięć mi nie szwankuje a dokupić chce jeszcze to: Patriot AMD Black II DDR3 Dual Chanel 2x4GB 1333 7-7-7-20 PG238G1333LLKA. Mam nadzieje ze jak sie wstrzele idelnie w opóznienie to system nie będzie mi wariował... Najchętniej kupił bym 4 takie kości ale szkoda mi moich 2x2 GB a teraz to takie tanie ze nikt nie kupi używanych kości... :D Przy okazji co powiecie o dysku OCZ Vertex 4 SSD 2,5" 128GB VTX4-25SAT3-128G. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...