Skocz do zawartości
pakierhakier

Konfiguracja funkcji watchdog w access poincie Tp Link

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak najlepiej skonfigurować access pointa Tp Linka tak aby w razie gdyby on zerwał połączenie z netem z jakiegoś powodu zrestartował się i net nadal działał,fajnie by było gdyby zrobił to jak najszybciej Dołączona grafika

O to screen z panelu konfiguracyjnego

Dołączona grafika

Adres do panelu routera to 192.168.1.1

Access pointa jak widać na screenie 192.168.1.10

Narazie sam skonfigurowałem powiedzcie czy dobrze

Zaznaczone Enable

Ip adress:192.168.1.1 (adres do panelu routera)

Interval:300

Delay:60

Fail Count:3

Jeśli założyłem temat w nieodpowiednim dziale proszę o przeniesienie :)

Edytowane przez pakierhakier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta funkcja ze screena nie służy do odnawiania połączenia, a tylko do monitorowania, czy jakiś tam serwer/komputer jest podpięty nadal do sieci/działa.

Jeśli Ci się net rozłączy, to urządzenie samo będzie próbowało nawiązać połączenie ponownie i nic nie musisz konfigurować, aby tak było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę inaczej - pinguje jakiś serwer zewnętrzny, po iluśtam zaginionych pakietach uznaje że nie ma połączenia i się restartuje.

W czym problem? Na razie skonfigurowałeś to bez sensu. IP wpisz jakieś zewnętrzne, interval 10, delay 30, fail count 3. Wtedy AP będzie pingował zewnętrzny serwer co 10 sekund, po trzech błędach (30-40s) się zrestartuje. Jeśli chcesz szybciej, zmień fail count na 2. Pingowanie własnego routera nie ma sensu, bo nawet bez połączenia z WAN będzie odpowiadał na ping w LAN.

Weź tylko pod uwagę, że jeśli problem z dostępem do WAN leży po stronie routera, AP może się restartować do woli, i nic to nie naprawi. Bardziej by się ta opcja przydała w routerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem na adres ip facebooka bo myślę że on będzie dobry,interval ustawiłem na 10 a delay na 60 bo takie minimum tam było.

Dołączona grafika

Jak inne ip będzie lepsze to podajcie jakie dać :) ,ja pomyślałem tak że facebook lub google będzie najlepszy bo to 2 popularne strony :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem bez sensu to robisz.

Gdyby była taka opcja na routerze, to już lepiej, ale i tak bez sensu.

Skoro nie ma neta, to reset routera nic nie da, bo neta dalej nie będzie, więc będzie się tak w kółko resetował bez potrzeby, aż net wróci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi