pakierhakier Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam jak najlepiej skonfigurować access pointa Tp Linka tak aby w razie gdyby on zerwał połączenie z netem z jakiegoś powodu zrestartował się i net nadal działał,fajnie by było gdyby zrobił to jak najszybciej O to screen z panelu konfiguracyjnego Adres do panelu routera to 192.168.1.1 Access pointa jak widać na screenie 192.168.1.10 Narazie sam skonfigurowałem powiedzcie czy dobrze Zaznaczone Enable Ip adress:192.168.1.1 (adres do panelu routera) Interval:300 Delay:60 Fail Count:3 Jeśli założyłem temat w nieodpowiednim dziale proszę o przeniesienie :) Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez pakierhakier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 Ta funkcja ze screena nie służy do odnawiania połączenia, a tylko do monitorowania, czy jakiś tam serwer/komputer jest podpięty nadal do sieci/działa. Jeśli Ci się net rozłączy, to urządzenie samo będzie próbowało nawiązać połączenie ponownie i nic nie musisz konfigurować, aby tak było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheUn4seen Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 Trochę inaczej - pinguje jakiś serwer zewnętrzny, po iluśtam zaginionych pakietach uznaje że nie ma połączenia i się restartuje. W czym problem? Na razie skonfigurowałeś to bez sensu. IP wpisz jakieś zewnętrzne, interval 10, delay 30, fail count 3. Wtedy AP będzie pingował zewnętrzny serwer co 10 sekund, po trzech błędach (30-40s) się zrestartuje. Jeśli chcesz szybciej, zmień fail count na 2. Pingowanie własnego routera nie ma sensu, bo nawet bez połączenia z WAN będzie odpowiadał na ping w LAN. Weź tylko pod uwagę, że jeśli problem z dostępem do WAN leży po stronie routera, AP może się restartować do woli, i nic to nie naprawi. Bardziej by się ta opcja przydała w routerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pakierhakier Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2012 Zmieniłem na adres ip facebooka bo myślę że on będzie dobry,interval ustawiłem na 10 a delay na 60 bo takie minimum tam było. Jak inne ip będzie lepsze to podajcie jakie dać :) ,ja pomyślałem tak że facebook lub google będzie najlepszy bo to 2 popularne strony :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2012 Moim zdaniem bez sensu to robisz. Gdyby była taka opcja na routerze, to już lepiej, ale i tak bez sensu. Skoro nie ma neta, to reset routera nic nie da, bo neta dalej nie będzie, więc będzie się tak w kółko resetował bez potrzeby, aż net wróci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...