Skocz do zawartości
Ityx

Komputer do wszystkiego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar kupić sprzęt komputerowy do wszystkiego(jakieś projekty na studia, Eclipse, oglądanie filmów, gry).

Na ten moment myślę nad czymś takim:

Procesor Intel Core i3-2120 3.3GHz (BX80623I32120) BOX

Pamięć Kingston KVR1333D3N9/8G(pamięć wolałbym w jednej kości, gdyż pewno kupię płytę główną mATX z 2 slotami, ale o płycie to niżej)

Karta graficzna Gigabyte Radeon HD7770 1024MB DDR5/128bit DVI/HDMI/DP PCI-E (1100/5000) (wer. OC - OverClock) (GV-R777OC-1GD)

Dysk SSD OCZ Vertex 4 VTX4-25SAT3-128G

Posiadam zasilacz Chieftec CTG-500-80P oraz dysk twardy Seagate 250GB(w tym momencie nie pamiętam konkretnego modelu, aczkolwiek jest to tylko dysk na dane) oraz obudowę ATX(nieistotna w tym momencie, pewno kiedyś do zmiany).

Najbardziej zastanawiam się nad płytą główną, a mianowicie nad modelem z chipsetem B75(ASRock B75M), bądź coś innego, przede wszystkim taniego(opłaca się coś z H61?). Przydałyby się jakieś porty USB 3.0 + SATA 3(z powodu SSD). Nie mam zamiaru podkręcać procesora(szczególnie, że i3-2120 raczej się nie kręcą). Dysk SSD jest jedyną rzeczą, której nie chciałbym tutaj zmieniać, gdyż komfort i bezawaryjność są dla mnie ważne(wybór padł na Vertex'a 4, gdyż jest on chyba najlepszy?).

Nie gram dużo na komputerze, aczkolwiek lubię sobie czasami uruchomić nowsze gry i sprawdzić jak wyglądają. Z tytułów, które 'muszą' chodzić płynnie, to przede wszystkim cała saga Heroes of might and magic(łącznie z VI+Pirates...). Rozdzielczość, to w tym momencie 1280x1024, ale docelowo 1920x1080(monitor mam zamiar zakupić jeszcze w tym roku).

Wolałbym wszystkie części kupić w jednym sklepie, aczkolwiek nie jest to priorytetem(ważne jest to, żeby dany sklep miał swój oddział w Krakowie). W morele.net taki zestaw(na dzień dzisiejszy) kosztuje 1741,01 zł i powiedzmy, że 1800zł jest górną granicą(oczywiście przekraczalną jeżeli znajdzie się coś lepszego:) ).

Przenoszę się z e2140, 2GB ddr2 i Palit 8600GT, więc chciałbym zauważyć zdecydowaną różnicę w szybkości działania aplikacji:)

Co myślicie o tym zestawie i jaką płytę(może więcej części) polecacie?

Pozdrawiam, Ityx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam PC Projekt - wszystkie części mają na miejscu i składają zestaw za darmo.

http://www.pcprojekt...KiBUi0AoSxRSA**

W zestawie dałem HD 7770 od SAPPHIRE podkręcony do 1GHz.

Podkręcony do 1 GHz to bzdura. 1 GHz to on ma w standardzie od AMD, podkręcony z tych tańszych to jest Gigabyte (1100 MHz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi