Skocz do zawartości
finalcell

Elektorwnia atomowa w polsce

Czy zgodzil bys sie aby w polsce wybudowano elektorwnie atomowa  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Czy zgodzil bys sie aby w polsce wybudowano elektorwnie atomowa

• Tak
      64
    • Nie
      29

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie we Swierku. Co do wody to nie wiem czy z drugiego obiegu, byl zbiornik wodny (akurat przykryty jakimis pokrywami a w nich byly dziury) i przez te dziury bylo widac reaktor.Pozwolili nam wlezc na te pokrywy i popatrzec. Komora przejciowa tez fajna sprawa. Wycieczka zapada w pamiec bo bylem tam z 10 lat temu i wsio pamietam :) Pokazywali tez nam prety paliwowe, jeszcze nie uzywane, bo ponoc takie malo promieniuja. Dopiero te uzywane zaczynaja dawac czadu, a sa zuzywane bodajze tylko w 50% z jakis tam wzgledow.

Ehh cos strasznie chaotycznie mi sie dzis pisze. :(

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak ją załatwiliście wycieczke

Kiedys bylem na obozie PO w Otwocku i wycieczka byla wliczona w pobyt :) Mozesz sprobowac zachecic nauczycieli od ochrony srodowiska, PO lub fizyki zeby rozejrzeli sie za mozliwoscia zorganizowania wycieczki.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedaleko Gdyni kiedyś mieli robić ELektrownie Atomową, właściwie to zaczeli cośtam robić ale nie dokończyli. MIasto sioę nazywa Żarnowiec (chyba :P ) i dzieki Bogu że nie zrobili tej elektrowni. Jestem za NIE, są inne źródła energi odnawialne i nieodnawialne ale są.

podobno wybudowano tylko sam silos i zakonczono dalsza robote

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja tam bylem z 3 lata temu to nie bylo zadnych straznikow ale i ogladac tez w sumie nie bylo co. Glos oddalem na TAK. A co do tych zrodel alternatywnych owszem jest ich wiele ale zdecydowana wiekszosc z nich jest blokowana przez tych ktorzy zarabiaja na aktualnych zrodlach energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na NIE - wole mieć zanieczyszczone powietrze niż radioaktywną glebe - jeszcze z jakiejs jaszczurki wyrośnie "godżilla"  i będziemy mieli zonka :)

Bardziej powinismy sie martwic o modyfikacje genetyczne i to nie te spowodowane skazeniem srodowiska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za nie, nie chce 2-go czarnobyla.

Po stopienu rdzenia w Czarnobylu wiecej osob zginelo w skutek załału ( stres spowodowany przymusowym przesiadleniem i zostawieniem wszystkiego) niz w skutek radiacji.

Jak ktos chce to moge podesłac 2 ciekawe artykuły ( z Wprost) na temat tego co sie faktycznie stalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedaleko Gdyni kiedyś mieli robić ELektrownie Atomową, właściwie to zaczeli cośtam robić ale nie dokończyli. MIasto sioę nazywa Żarnowiec (chyba :P ) i dzieki Bogu że nie zrobili tej elektrowni. Jestem za NIE, są inne źródła energi odnawialne i nieodnawialne ale są.

W Żarnowcu(o ile dobrze pamiętam :P) był/jest jedyny w Polsce działający reaktor, tyle, że wersja badawcza o małej mocy.

A jeśli chodzi o czystość to najprościej odpowiedziało życie w tej kwestii, w krajach wysoko rozwiniętych nie buduje się już nowych siłowni jądrowych, ponieważ składowanie odpadów jest baaardzo drogie i kłopotliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Żarnowcu(o ile dobrze pamiętam :P) był/jest jedyny w Polsce działający reaktor, tyle, że wersja badawcza o małej mocy.

A jeśli chodzi o czystość to najprościej odpowiedziało życie w tej kwestii, w krajach wysoko rozwiniętych nie buduje się już nowych siłowni jądrowych, ponieważ składowanie odpadów jest baaardzo drogie i kłopotliwe.

Eee, bzdury piszesz! Właśnie, że się buduje! Choćby ostatnio w Niemczech rząd się wycofywał z układów o nie budowaniu elektrowni atomowych. Za kilka lat odpady nie będą żadnym problemem, bo będą neutralizowane w akceleratorach cząsteczkowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee, bzdury piszesz! Właśnie, że się buduje! Choćby ostatnio w Niemczech rząd się wycofywał z układów o nie budowaniu elektrowni atomowych. Za kilka lat odpady nie będą żadnym problemem, bo będą neutralizowane w akceleratorach cząsteczkowych.

buehehhehe co ty wiesz o akceleratorach :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buehehhehe co ty wiesz o akceleratorach :?:

Nic. Ale umiem czytać i czytałem o metodach utylizacji odpadów radioaktywnych. Tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Żarnowcu(o ile dobrze pamiętam ) był/jest jedyny w Polsce działający reaktor, tyle, że wersja badawcza o małej mocy. 

A jeśli chodzi o czystość to najprościej odpowiedziało życie w tej kwestii, w krajach wysoko rozwiniętych nie buduje się już nowych siłowni jądrowych, ponieważ składowanie odpadów jest baaardzo drogie i kłopotliwe

Mylisz sie. Składowanie wysokoradioaktywnych odpadow juz nie jest problemem. Wiekszym jest zanieczyscznie atmosfery przez elektrownie opalane weglem.

Podczas spalania miliona ton węgla kamiennego (bez stosowania urządzeń filtrujących) do atmosfery emitowane jest 20 tys. ton pyłów, 25 tys. ton dwutlenku siarki, 6 tys. ton tlenków azotu, a także 2 mln ton dwutlenku węgla. Nietrudno sobie wyobrazić, jak negatywne może to mieć skutki dla zdrowia ludzi. W Polsce rocznie spala się w piecach domowych i lokalnych kotłowniach, gdzie nie ma żadnych filtrów, 30 mln ton węgla kamiennego. Dla porównania, elektrownia jądrowa o mocy 1000 MW (moc wszystkich konwencjonalnych elektrowni w Polsce to 30 000 MW) wytwarza przez rok zaledwie 30 ton wysokoradioaktywnych odpadów promieniotwórczych.

Wprost 2/2001, styczeń 2001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Żarnowcu(o ile dobrze pamiętam ) był/jest jedyny w Polsce działający reaktor, tyle, że wersja badawcza o małej mocy. 

A jeśli chodzi o czystość to najprościej odpowiedziało życie w tej kwestii, w krajach wysoko rozwiniętych nie buduje się już nowych siłowni jądrowych, ponieważ składowanie odpadów jest baaardzo drogie i kłopotliwe

Mylisz sie. Składowanie wysokoradioaktywnych odpadow juz nie jest problemem. Wiekszym jest zanieczyscznie atmosfery przez elektrownie opalane weglem.

Podczas spalania miliona ton węgla kamiennego (bez stosowania urządzeń filtrujących) do atmosfery emitowane jest 20 tys. ton pyłów, 25 tys. ton dwutlenku siarki, 6 tys. ton tlenków azotu, a także 2 mln ton dwutlenku węgla. Nietrudno sobie wyobrazić, jak negatywne może to mieć skutki dla zdrowia ludzi. W Polsce rocznie spala się w piecach domowych i lokalnych kotłowniach, gdzie nie ma żadnych filtrów, 30 mln ton węgla kamiennego. Dla porównania, elektrownia jądrowa o mocy 1000 MW (moc wszystkich konwencjonalnych elektrowni w Polsce to 30 000 MW) wytwarza przez rok zaledwie 30 ton wysokoradioaktywnych odpadów promieniotwórczych.

Wprost 2/2001, styczeń 2001

Oooooooooo!!! Tego artykułu szukałem!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co pamietam z lekcji fizyki (pewnien nie jestem ale to chyba szlo tak)

Energia ze spalenia 1 jednostki wegla (mol, gram, czy cos tam nie pamietam) to 9eV (elektronowoltów) a z takiej samej ilosci uranu mamy 220Mev (MEGA EV!!!!). Wiec energi jest troszke wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi