Skocz do zawartości
finalcell

Elektorwnia atomowa w polsce

Czy zgodzil bys sie aby w polsce wybudowano elektorwnie atomowa  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Czy zgodzil bys sie aby w polsce wybudowano elektorwnie atomowa

• Tak
      64
    • Nie
      29

Rekomendowane odpowiedzi

To co pamietam z lekcji fizyki (pewnien nie jestem ale to chyba szlo tak)

Energia ze spalenia 1 jednostki wegla (mol, gram, czy cos tam nie pamietam) to 9eV (elektronowoltów) a z takiej samej ilosci uranu mamy 220Mev (MEGA EV!!!!). Wiec energi jest troszke wiecej

chodzi tu o energie wew czasteczek - atomow poszczegolnych pierwiastkow - uran ma ciezsze jadro od np. wegla a na dodatek wysyla energie w postaci promieniowania i dlatego jest taki zysk w porownaniu do wegla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedaleko Gdyni kiedyś mieli robić ELektrownie Atomową, właściwie to zaczeli cośtam robić ale nie dokończyli. MIasto sioę nazywa Żarnowiec (chyba :P ) i dzieki Bogu że nie zrobili tej elektrowni. Jestem za NIE, są inne źródła energi odnawialne i nieodnawialne ale są.

W Żarnowcu(o ile dobrze pamiętam :P) był/jest jedyny w Polsce działający reaktor, tyle, że wersja badawcza o małej mocy.

A jeśli chodzi o czystość to najprościej odpowiedziało życie w tej kwestii, w krajach wysoko rozwiniętych nie buduje się już nowych siłowni jądrowych, ponieważ składowanie odpadów jest baaardzo drogie i kłopotliwe.

Eee, bzdury piszesz! Właśnie, że się buduje! Choćby ostatnio w Niemczech rząd się wycofywał z układów o nie budowaniu elektrowni atomowych. Za kilka lat odpady nie będą żadnym problemem, bo będą neutralizowane w akceleratorach cząsteczkowych.

Jedyna alternatywa (i na szczęście coraz bardziej realna)dla energii atomowej wytwarzanej przez rozszczepianie atomu to elektrownie produkujące energię przez syntezę jądrową, zero odpadów, promieniowania. Trzeba jeszcze nad nimi popracować, najtrudniejsze jest uzyskanie stabilnej i długotrwałej syntezy, jak na razie nie jest to możliwe, ale dla przykładu podam, że w ciągu 5 sekund trwania syntezy uzyskano 16MW energii, lepsze to niż wydawanie kasy na coraz nowsze metody utylizacji odpadów radioaktywnych i zabudowanie świata niebezpiecznym wynalazkiem, jakim są obecnie używane reaktory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieje jeszcze inna metoda uzyskiwania energii jądrowej. W wysokiej temperaturze i przy bardzo dużym ciśnieniu może dojść do połączenia jąder deuteru z trytem. Powstaje wtedy jądro helu oraz neutron. Obydwie nowo utworzone cząstki mają w sumie nieco mniejszą masę niż dwa jądra wyjściowe. Utracona masa przekształca się w sposób opisany wcześniej w olbrzymią ilość energii. Taki proces nazywamy syntezą jądrową. Wszystkie gwiazdy, nasze Słońce, ale także bomba wodorowa uzyskują swoją energię na tej drodze.

Jeśli ci chodzi o to to ja wole mieszkać obok atomówki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieje jeszcze inna metoda uzyskiwania energii jądrowej. W wysokiej temperaturze i przy bardzo dużym ciśnieniu może dojść do połączenia jąder deuteru z trytem. Powstaje wtedy jądro helu oraz neutron. Obydwie nowo utworzone cząstki mają w sumie nieco mniejszą masę niż dwa jądra wyjściowe. Utracona masa przekształca się w sposób opisany wcześniej w olbrzymią ilość energii. Taki proces nazywamy syntezą jądrową. Wszystkie gwiazdy, nasze Słońce, ale także bomba wodorowa uzyskują swoją energię na tej drodze.

Jeśli ci chodzi o to to ja wole mieszkać obok atomówki :D
temat rzeka :) Jeste ze tak jak wiekszosc w ankiecie ale jeszcze bardziej popieram energie nie konwencjonalna tak jak w holandi !! ale koło atomówki to bym sie nie odwazył :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedaleko Gdyni kiedyś mieli robić ELektrownie Atomową, właściwie to zaczeli cośtam robić ale nie dokończyli. MIasto sioę nazywa Żarnowiec (chyba :P ) i dzieki Bogu że nie zrobili tej elektrowni. Jestem za NIE, są inne źródła energi odnawialne i nieodnawialne ale są.

W Żarnowcu(o ile dobrze pamiętam :P) był/jest jedyny w Polsce działający reaktor, tyle, że wersja badawcza o małej mocy.

A jeśli chodzi o czystość to najprościej odpowiedziało życie w tej kwestii, w krajach wysoko rozwiniętych nie buduje się już nowych siłowni jądrowych, ponieważ składowanie odpadów jest baaardzo drogie i kłopotliwe.

Eee, bzdury piszesz! Właśnie, że się buduje! Choćby ostatnio w Niemczech rząd się wycofywał z układów o nie budowaniu elektrowni atomowych. Za kilka lat odpady nie będą żadnym problemem, bo będą neutralizowane w akceleratorach cząsteczkowych.

Jedyna alternatywa (i na szczęście coraz bardziej realna)dla energii atomowej wytwarzanej przez rozszczepianie atomu to elektrownie produkujące energię przez syntezę jądrową, zero odpadów, promieniowania. Trzeba jeszcze nad nimi popracować, najtrudniejsze jest uzyskanie stabilnej i długotrwałej syntezy, jak na razie nie jest to możliwe, ale dla przykładu podam, że w ciągu 5 sekund trwania syntezy uzyskano 16MW energii, lepsze to niż wydawanie kasy na coraz nowsze metody utylizacji odpadów radioaktywnych i zabudowanie świata niebezpiecznym wynalazkiem, jakim są obecnie używane reaktory

Heh skąd ja to znam .Aha bomba wodorowa .No właśnie i w tym jest cały widz .Przecież wiecej energi wydzieli sie podczas łaczenia atomów lekkich w cieżkie nic po rozszczepieniu ceizkiego atomu .proporcjonalnie 4 razy wiecej energi .Tylko do synstezy tych atomów jest potrzebna taka energia jaka powstaje prz rozszczepieniu atomu .Czyli ta metoda ma przyszłość .Ja jestem za taka elektrownia.Oczywiście byle by była porzadna ,nie taka jak w czarnobylu.ostatnio czytałem o tym wybuchu w ksiazce do fizy ,powodem wybuchu był zastosowany grafit do chłodzenia reaktora zamiast wody .Gdy dodawali wiecej pretów zeby schłodzic reaktor to sie grafit zapalił i buuuumm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grafitu urzywa sie jako moderatora i dalej sie go urzywa ale w małym stopniu a czy to ich wina że to sie zapaliło od wys tmp

Tak samo jak w czarnobylskim REaktorze ( dodatnia reaktywność - wraz ze wzrostem temperatury wyższa wydajność reakcji) , pieprzyć to , ja chcę w odródku mieć reaktor z moderatorem i chłodzeniem wodą a najlepiej na szybkie neutrina (powielający), kilka bombek atomowych na własność nie zaszkodzi mieć .... grafitu urzywa sie jako moderatora i dalej sie go urzywa ale w małym stopniu a czy to ich wina że to sie zapaliło od wys tmp

Tak samo jak w czarnobylskim REaktorze ( dodatnia reaktywność - wraz ze wzrostem temperatury wyższa wydajność reakcji) , pieprzyć to , ja chcę w odródku mieć reaktor z moderatorem i chłodzeniem wodą a najlepiej na szybkie neutrina (powielający), kilka bombek atomowych na własność nie zaszkodzi mieć ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak..ZDECYDOWANIE..swojego czasu kilka lat mieszkalem po drugiej stronie jeziora, nad ktorym miala powstac Elektrownia Jadrowa Zarnowiec (w lini prostej jakies 2 km)...i jakos nie mialem obaw-pojawily sie gdy dowiedzialem sie jakie reaktory mialy byc tam uzyte..LOL-z moderatorem grafitowym...

jesli reaktory to tylko z wodnym moderatorem...chyba nie musze tlumaczyc dlaczego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazdy w tej sprawie maja swoje racje , ale najbardziej ujawniają się racje finansowe i każdy mówi nasze jest super a wasze złe i tak zawsze będzie. oglądałem kiedyś dobry program na discovery i stwierdzam ze minie dużo czasu do tego żeby synteza weszła do powszechnego użycia- za dużo ludzi by na tym straciło sałaty. i tu jest główny problem KASA. jestem za NIE . wole wiatraki i elektrownie wodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi