Skocz do zawartości
B3Ng4l

Pruba podkrecenia xp2000+ palomino

Rekomendowane odpowiedzi

Yoo

Mialem zamiar od dawna zabrac sie za podkrecenie procka, ale jakos niegdy mi nie starczalo czasu, w koncu wczoraj pomyslalem sobie ze trzeba sprubowac. Chcialem go podkrecic lajtowo wiec fsb podnioslem o 10mmhz czyliu na 143mhz, i to juz byla porazka, mam dwa zainstalowane osy na kompie i pomyslalem ze na xp moze nie wstac wiec wlanczam 98 pokazuje sie logo 98 a potem niebieski ekran z bledem krytycznym czegos tam kilkam enter kilka razy i nic, w koncu restart, dalej wlaczam 98 teraz nie pokazal mi sie blad ale skandisk i pisalo cos tam ze mi rejestr zamienia czy cos, nie pamietam dokladnie, a potem mozna go tylko zrestartowac bo nic sie nie wlacza, wiec uruchamiam xpka a tu od razu niebieski ekran, pomyslalem ze mozna by napiecie podniesc na 1,8v i tak zrobilem, po przestawieniu tego nawet komp sie nie wlaczyl tylko czarny ekran cd-rom miga i nic wiecej, restartowalem bios pzy pomocy bateri i uruchamiam 98 a tu patrze wszystko trzeba instalowac od nowa stery i wogule, czesc programow nie dziala itp, w dodaj usun programy czysto, w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ilem sie niezle, dobra wlanczam xp a tu niebieski ekran ze jakis plik ati2dvg czy cos takiego jakis blad powoduje przez jakas petle czy cos, po kilku restartach wstal i narazie nic niemusialem instalowac od nowa. powiedzcie mi co zle zrobilem, dlaczego tak sie stalo z 98, aha proc byl podkrecany asynchronicznie zadne ustawienia pamieci itp nie byly ruszane, bo niemoge ich znalesc. powiedzcie mi tez gdzie sa te ustawienia itp. moj config jest w przypisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec z 98 czesto sie tak dzieje ;) nie raz gdy zbyt wysoko podnioslem fsb scandisk przywracal stara kopie rejestru i wszystko sie szlo jebac, wiec po czyms takim nie zastanawialem sie i odrazu format ;). Plyte mamy nieco podobna (proca zreszta tesh). Napisz jakie masz chlodzenie i temperatury, to sie pomysli co mozna zrobic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka chlodzi jakis coolerek spire z miedzianym radiatorem, niepamietam nazwy, ale jest zajebiscie glosny, chodzi jak suszarka do wlosow :lol: , normalnie mam 55C w te upaly co teraz sa wczesniej 54/53 w stresie dochodzi nawet do 60C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dziw sie ze masz takie problemy w koncu to Palomino....

Ja tez mam Palomino i maksymalnie chodzi mi na FSB 139 :(

A to daje jakies 1,73 GHZ i tem. na BOX'iku 53*C.

Ale mysle ze na lepszej plycie ( Ja mam ASRock K7VT2 ) poszedl by na 142.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm moj palomino chodzi na 12x146 przy napieciu 1.85V - stabilnie gdy niema upalow c; Bengal o ile sie nie myle to na solteku drv5 jest dzielnik 1/5, poszperaj w instrukcji i poszukaj zworek/dip switchy do regulowania fsb, jak ustawisz 166 to dzielnik powinien zaskoczyc :) i jest nie mała szansa ze bedzie wszystko dzialalo.

P.S

co do temperatur to sa strasznie wysokie, zdejmij radiator, przeczysc acetonem, posmaruj procka bardzo cienka warstwa srebrnej pasty - powinno choc troche pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do moich temperatur na procu siedzi Volcano 7+ (w trybie low, lecz mimo to chodzi jak kosiara, wiec szykuje sie powoli na wc), potem jeszcze dodatkowy wiatrak wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy powietrze z obudowy (lecz obudowa i tak prawie nonstop otwarta :D), zainstalowalem ostatnio vcool i temp ma sie tak:

spoczynek - 36*C

stres - dochodzi do 48-49*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neos tzn ze jak przestawie fsb tymi dip switchami to wystarczy i bedzie proc dzialal na fsb 166, czy musze cos w biosie regulowac?? aha czy mnozniki mozna przestawiac w biosie, czy trzeba cos przecinac na procu, jesli mozna je przestawiac w biosie to gdzie te ustawienia sa, aha w ustawieniach ramu znalazlem jakas opcje spd costam, do czego to jest, czy to jest do synchronicznej lu asynchronicznej pracy, czy moze ta opcja jest gdzie indziej, jesli tak to gdzie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niechodzi mi tu o to kto ile osiagnol ale jak tego dokonal itp.

Zmiana w BIOS-ie, tylko fsb i nic więcej.

Chłodzenie - radiator z miedzianą płytką + wentylator 80mm doklejony (2400 o/min), temp. w stresie 58 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki thx zato, a nieprubowales bawic sie z jakimis napieciami lub mnoznikami??

Niestety nie jestem fanem OC więc zrobiłem to tylko z ciekawości (jak widzisz mam niekręconego 2400).

Bawiłem sie tylko szyną. Z tymi ustawieniam komp pracował przez cztery dni - gry 50% czasu, grafiki 40%, internet, filmy, muzyka i inne 10%.

Cały czas bez zastrzeżeń.

Pamięci NO NAME 333, 2 x 265MB, zasilacz 350W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neos tzn ze jak przestawie fsb tymi dip switchami to wystarczy i bedzie proc dzialal na fsb 166, czy musze cos w biosie regulowac?? aha czy mnozniki mozna przestawiac w biosie, czy trzeba cos przecinac na procu, jesli mozna je przestawiac w biosie to gdzie te ustawienia sa, aha w ustawieniach ramu znalazlem jakas opcje spd costam, do czego to jest, czy to jest do synchronicznej lu asynchronicznej pracy, czy moze ta opcja jest gdzie indziej, jesli tak to gdzie??

ustaw najpierw wieksze napiecie w biosie (dajmy na to 1.8V), potem przestaw dipswitche na 166 i zobacz jak bedzie dzialalo... Tak tam w ustawieniach ramu to "spd cośtam" to jest do synchro/asynchronicznej pracy... Co do mnoznika, to na palomino duzo zachodu jest zeby go odblokowac, jest tego od groma na forum (uzyj opcji szukaj, albo zobacz w faq) - pomoge moze jednym linkiem http://tweak.pl/artykul/athlonxp. Ja swojego odblokowalem chyba za 4 razem ;) i tak nie calkowicie, bo duzo mnoznikow mi nie wchodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy w soltekach z tego, co wiem nie macie regulacji napięcia chipsetu. A może właśnie to by się przydało. Swoją drogą 2000+ palomino juz raczej nie powinno się wyżej kręcić. Max 2200+ i to na WC. Bo to panowie jest już absolutny kres technologii 0,18 mikrona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale zapomnialem o jednej istotnej sprawie ;) porownujemy tutaj te wyniki oc, a ja mam 1700+ :P a jak wiadomo one najlepiej sie kreca ...

EEE na palmomino to lepiej sie kręcą 1600

przynajmniej w moim przypadku (patrz podpis)

tem stres 52 na spire normalnie 46

teraz jade na 2100 bo gorąco za oknem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...