Misio-Jedi Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Czołem! Mam 2 monitory z matrycą TN, ponadto w różnych firmach pracowałem na wielu różnych monitorach TN. Nie miałem nigdy styczności z IPS ani VA, tak więc nie mam żadnego porównania. Czy ktoś mógłby mi przybliżyć jak się takie coś sprawuje w warunkach domowych ? (najlepiej jak by się wypowiedział ktoś kto miał możliwość bezpośrednio porównać IPS i VA - z racji równoczesnego posiadania takich monitorów). Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 Skrótowo: - PVA - dobra czerń, nawet pod dużym kątem nie ma zmian na czerni; w kolorach gorzej, bo jest widoczna zmiana gammy ( rozjaśnianie wszystkich elementów ) już przy małych ruchach; dosyć szybkie, brak lub małe smużenie; input lag zależny od modelu; monitory do pracy ogólnej w warunkach ze słabym oświetleniem w pomieszczeniu ( w domku przy kameralnym światełku ); - IPS - średnia czerń, pod kątem czerń jeszcze mocniej się rozjaśnia i jest gorzej niż źle; przy wielkości większej niż 24" świecące narożniki ( spowodowane kątem patrzenia ) przy wyświetlaniu ciemnych/czarnych scenerii; kąty w kolorach praktycznie nie ulegają zmiany; szybkie i bardzo szybkie, smużenia praktycznie brak ( w sumie brak 120 hz ogranicza nieco możliwości paneli ); monitor do pracy z mocnym oświetleniem żeby zniwelować problemy z czernią lub akceptacja nędzy kontrastowej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2012 Dzięki ! Jeszcze takie pytanie: czy rodzaj matrycy ma wpływ na zakres regulacji jaskrawości ? Pytam, bo szukam czegoś co można dobrze przyciemnić, wydaje mi się że wszystkie TN-ki świecą strasznie jasno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2012 Bez znaczenia. Polecam Prad.de i tftcentral, tam mierzą jak mocno monitorki świecą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2012 Ta, znam te portale. Tylko że już nie wiadomo komu wierzyć, bo z testów w/w portali wynika na przykład że słynny Dell U2412 ma zakres jasności porównywalny z Eizo, ale ludzie na forach piszą że ów dell to straszna wypalarka niczym reflektor przeciwlotniczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2012 Wszystko zależy od tego, jak ustawić jasność. Jak jadą na brigthness na poziomie 80% czy niektórzy nawet 100%, to co się dziwić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2012 No chyba nie, mój stary Neovo ma brightnrss na 15% a nadal jest jasny, a na laptopie zabrakło mi skali i musiałem z poziomu karty graficznej sciemniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2012 Nie konkretnie model Dell 2412 mocno świeci, a poprzednie inne modele. 2410, 2408 one mocno dawały po gałach. Stąd też ogólna opinia że Dell = spawarka. Żaden z obecnych modeli nie ma tego problemu. 2711, 2713 ( do tego bez PWM! ), 2412. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2012 2713 ( do tego bez PWM! ) Skąd masz informację że U2713 jest bez PWM ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 Tftcentral. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 (edytowane) No, oni tam piszą "Interestingly the Dell U2713HM appears to not use PWM at all for dimming of the backlight", czyli pewności nie ma. Inna sprawa że skoro nie używa do sciemniania PWM to co używa ? Edytowane 5 Września 2012 przez Misio-Jedi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 Dobry monitor z niskim input lagiem na *VA to raczej rzadkosc. Z moich doswiadczen wynika ze IPSy owszem czern slabsza, ale te zmiany kolorow to trzeba naprawde obok monitora stanac zeby sie dopiero zaczely, a z kolie TNki z ktorymi mialem doczynienia to wystarczylo troche glowe ruszyc. niebo a ziemia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 (edytowane) Mam juz swoje 1wsze zdanie nt benq 2450. Jesli chodzi o pierwsze wrazenia w grach FPS to pozytywnie. Nawet bardzo. Wczesniej mialem SM T240. Oddaje go do naprawy. Najchetniej podlaczylbym je rownolegle i porownal, ale juz widze wielka roznice na plus dla benq. Oczywiscie wszystko w AMA - premium. Bez tej opcji dokladnie widac jak wolna potrafi byc matryca VA. Bylem u znajomego pare dni temu. Ma della 2312 zdaje sie. Srebrzenie jest bardzo widoczne. Tu mamy do czynienia z gorszymi katami widzenia, ale lepsza czernia. Zmiana kata widzenia zmiania praktycznie glebie czerni, a nawet zmienia ja w granat . Myslalem ze do backlightbleeding - aczkolwiek okazalo sie ze to po prostu przypadlosc matrycy, kiedy spogladamy na nia pod katem. W naturalnie oswietlonym pokoju BLB nie zauwazylem, zobaczymy wieczorem. Reasumujac, biorac pod uwage swoja odczucia, wydaje mi sie ze ta matryca VA jest szybsza od IPSa. Co za tym idzie, gdy fakty mowia ze nie ma kompromisu miedzy sporym gamutem barw, katami widzenia i szybkosci reakcji matrycy, ten benq jest wlasnie wg mnie takim troche kompromisem. Wg mnie o niebo lepsze kolory niz w TN, katy widzenia zadowalajace - nie jestem grafikiem choci na upartego jesli pracowalbym przy obrobce grafiki w obszarze rogu matrycy, po prostu go sobie potem moge ustawic w jej centralnej czesci - brak wyczuwalnego input laga i rewelacyjna szybkosc reakcji matrycy ... hmmm ciekawe. Do pełni szczęścia i całości poglądu dla mnie jeśli chodzi o przegląd monitorów dla przecietnego multimedialnego usera, brakuje mi jeszcze doświadczenia z Samsungiem z matrycą 3D: S23A700D ;/ Edytowane 6 Września 2012 przez yooguruto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 (edytowane) http://imgur.com/X7cUz źródło: http://www.tftcentra...nq_gw2450hm.htm Wychodzi na to, że monitor gamingowy od benq ma podobne wyniki w w/w tescie. Pomijam, że zauwazylem ze na AMA premium obraz zostawia cos w rodzaju cienia. W Szybkich FPS tego nie widac, w Diablo 3 bylo to widoczne i irytujace szczegolnie w tle, na konturze postaci na szarym tle. Zmiana AMA z premium na high rozwiazuje problem. Panowie czy ktos moze mial ten monitor w rekach? Wydaje sie on byc bardzo ciekawa opcja. Co prawda brakuje mi 16:10, costam sie z niego w ciemnym pokoju wylewa przy krawedziach, ale ogolnie dla takiego casuala wydaje sie byc dobrym wyborem. Edytowane 6 Września 2012 przez yooguruto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2012 Z testów na TFTcentral wynika że ten Benq świeci znacznie jaśniej niż np dell U2412, już na 0% jasności ma 93 cd/m2. W świetle dziennym - OK,ale wieczorem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2012 (edytowane) Kwestia oka wg mnie, ja pracuje 24/7 na 20%. czasem w pogodny dzien zwieksze jasnosc w fpp, ale to dlatego ze gram w cos dosc szybkiego na multi. Edit: Pisalem w jakims topicu na tym forum o ips w dell 2311 i nie chce ipsa. Wole juz granat i gorsze katy pracy niz srebrzenie. Duzy plus dla tego benq. Szkoda ze wersja 27" nie ma rozdz. 2500x bo bym sie powaznie zastanowil. Jednak fhd to stanowczo za malo. Edytowane 12 Września 2012 przez yooguruto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2012 Ja właśnie szukam nowego monitorka i chyba się zdecyduje na tego benq . Tylko martwi mnie trochę to ,że będzie mocno oczojebny (kompa używam raczej wieczorami przy niewielkim oświetleniu w pokoju). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...