Skocz do zawartości
Nka

High-end dla gracza na H77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam się z Załogą forum. Proszę o radę.

Czy mocny i wydajny komputer dla gracza może zostać złożony na chipie H77? Nie zamierzam robić OC i nie interesuje mnie multi-GPU. Więc po co płacić za coś co jest mi zbędne? Co wybrałem to: Core i5 3570 (żadnej literki nie pominąłem) i GTX 670.

Boję się jednak iść w H77, bo co by nie było to jest to chipset kierowany na mainstream, płyty z nim są tańsze i jeśli wierzyć reklamom producentów nie mają hiper japońskich kondensatorów, tantalowych rdzeni, ferrytowych cewek et cetera... One zarezerwowane są dla segmentu „performance” który reprezentuje u intela Z77.

Przykład:

http://www.intel.com...therboards.html

Generalnie płyty na chipie Z opisywane są jako:

"Extreme Series: Extreme power for workstation, hardcore gaming, and media editing."

a płyty na H:

"Media Series: Designed to provide the performance needed to enable you to create, share, and enjoy digital entertainment."

Co myślicie Panowie? Czy płyta na H77, nie będzie ograniczać mojego zestawu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za udział w dyskusji.

DeathTomahawk, ale skąd się biorą te sztuczne podziały jakościowe? (przykład ze strony intela w pierwszym poście - Z "Extreme power, hardcore gaming", H "create, share, and enjoy entertainment")

Adamlop, z tego samego powodu dla którego kupiłem Vista Home Premium, a nie Vista Business Dołączona grafika Funkcje i zastosowane rozwiązania. W B75 mamy np. Intel SBA, a w H77 Intel Smart Response. Nie mówię, że mi to potrzebne, ale skoro można wybierać w funkcjach, to niech to chociaż będą rozwiązania bardziej przydatne w domowych warunkach. Stąd wolał bym H77. BTW. B75 ma tylko 1 sata3.

Jeśli ktoś jeszcze ma wiedzę na ten temat, to zapraszam aby się nią podzielił Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak masz zamiar miec 2xssd to rozumiem mus posiadania wiecej niz jednego sata3 (bo HDD nawet nie wykorzystuja przepustowosci interfejsu sata2).

A Intel Smart Response to nic innego jak buforowanie HDD przy uzyciu SSD, napewno niewielu zdecyduje sie na taki krok aby system co chwile zapisywal jakies pliki na SSD tylko po to zeby przyspieszyc nieznacznie twardziela ktory i tak bedzie sluzyl wiekszosci za magazyn.

Nadal nie dales konkretnego powodu do doplaty do H77 wzgledem B75

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarejestrowałem się tu aby zadawać pytania, a nie udzielać odpowiedzi, więc wybacz, ale nie będę Ci próbował czegoś udowadniać. Moim zdaniem poprostu H (z racji na funkcje) jest bliższy domowemu zastosowaniu niż B. Do tego został zaprojektowany. Ale skoro chcesz podyskutować, to do powyższych zalet dodaj:

- Intel Rapid Storage którego brak na B ( http://www.intel.pl/...technology.html )

- różnice w UEFI (nie pytaj jakie, bo nie chce mi się szukać szczegółów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi