Skocz do zawartości
dr.elich

Notebook dla żony do 1800 pln

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję porady oblatanych kolegów w zakupie notebooka.

A dokładniej:

- zastosowania: sieć, filmy (w tym na TV), bardzo rzadko jakaś gra

- matryca - w tej cenie pewnie 1 -ki nie dostanę więc siłą rzeczy 15,6. Raczej matowa.

- nie interesuje mnie czas pracy na baterii - komp będzie jedynie ze 3-4 razy w miesiącu przewożony autem

- grafika - wszystko poza integrą od intela

- procesor - nie mam nic przeciwko AMD - choć nie wiem jaki komfort pracy zapewniają ich proce

- dysk - wystarczy z zapasem 320Gb

- wydajność: koniecznie płynnie filmy w full HD - będzie podpinany pod TV

Jeśli dopłata 200 pln pozwoli nabyć 17kę będącą odpowiednikiem 15,6 do dopłacę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No powiem tak,że będzie ciężko w tym budżecie. Za 1800zł dostaniesz zintegrowaną grafikę,wiec to juz odpada. Dołóż 200zł i wtedy można rozmawiać o sprzęcie bez systemu z prockiem i3, 4 giga ram oraz grafiką dedykowaną. Raczej 15 i to będzie sukces jeśli tarfi się na matową,a do filmów i ogólnie polecana jest raczej matowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dr.elich

Mam tego laptopa, skusiła mnie specyfikacja. Bardzo dobry sprzęt, ale w ciągu miesiąca drugi raz ląduje w serwisie. Nie polecam Samsungów niestety. Z tą serią coś sknocili. Najpierw w pierwszym tygodniu używania padło ładowanie, naprawili (2 tyg.) i po kolejnym tygodniu od odebrania laptop przestał widzieć dysk. Nie jest to wina dysku, bo w stacjonarce działa i dałem radę spokojnie zrobić backup. Od kuriera słyszałem że jak rozwozi parę samungów do klientów to drugie tyle zabiera do serwisu.

Brać jakiegoś Asusa, bo sprzedałem ich tyle że już nie pamiętam a tylko z dwoma były małe problemy. Aha i Asus ma szybszy serwis niż Samsung.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/notebook-asus-x73sd-b950-8gb-500gb-gt610-win7-i2595516742.html

http://allegro.pl/asus-k73sd-b960-4gb-500gb-gt610-windows-7-office-i2608542516.html

- jakoś z 17-nastek nic lepszego nie będzie. Drugi nieco droższy, ale procesor lepszy na poczet ramu. Myślę że będzie to dobry sprzęt. Wyjście HDMI oczywiście posiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak zmieniłem koncepcję i wziąłem coś takego:

http://www.euro.com....00gb-w7hp.bhtml

Po zmacaniu w sklepie zrobił bardzo dobre wrażenie względem konkurencji. B970 i integra wystarczają do odtwarzania filmów w fullHD, choć trzeba odpalić DXVA przy formacie MKV. Będzie noszony do roboty więc budżetowa 15ka jest w sam raz.

Dziękuję wszystkim podpowiadającym.

Edytowane przez dr.elich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, doszedłem do wniosku, że i tak gier na kompie innym niż desktop odpalał nie będę, więc jedynym kryterium jakie postawiłem dla grafiki było płynne odtwarzanie materiałów w HD. Skoro tę funkcję spełnia angażując maksymalnie 60% zasobów to mnie to zadowala. Poza tym laptop zmienił przeznaczenie z jednostki przede wszystkim do rozrywki na jednostkę która będzie noszona do roboty.

Za 2 lata, jeśli jeszcze będę miał zamiar go używać, mogę go rozbebeszyć i wymienić proca na np. Ivy Bridge z HD4000 (o ile płyta obsłuży, na pewno łyka do Core i7 na Sandy Bridge). A kasę zaoszczędzoną teraz wrzucam do skarbonki pt. kino domowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi