Skocz do zawartości
Ben9

OCZ Synapse pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Strasznie się napaliłem na ten dysk, a to z tego powodu, że dzięki niemu nie muszę się martwić, co trzymać na HDD a co na SSD bo i tak mam prędkość SSD z danych HDD. Mam jednak takie pytanie:

wszędzie piszą w recenzjach, że nie muszę przeinstalowywać systemu, tylko zaznaczam dysk systemowy jako ten, który chcę przyspieszyć. Widzę jednak, że dataplex, dzięki któremu go przyspieszam może działać tylko na jednej partycji i teraz tak: skoro partycja systemowa jest załóżmy na C i reszta danych na D to znaczy, że mi przyspieszy tylko partycję z systemem zgadza się ? Ten dysk działa tak, że po zainstalowaniu dataplexu połowa jego miejsca idzie na cache z HDD. W związku z tym czy nie mogę zrobić tak, że zainstaluję sobie system na tych 32 GB, które są wolne na SSD, a jako dysk cachowalny wybiorę sobie drugi dysk, na który dam tylko dane ? Czyli załóżmy, że mam ten SSD i jakiś tam dysk terabajtowy. Mój plan jest taki, że zainstaluję sobie system na tych 32 GB, które są dostępne, a dysk terabajtowy zrobię tak, by miał jedną partycję, dzięki czemu ustawię go na dysk cachowalny, na którym będę miał same dane, które przez cache będą mi działać jak na dysku SSD. Czy to tak działa i czy da się tak zrobić, czy muszę mieć koniecznie system na HDD a Synapse'a użyć tylko jako pamięć podręczną ?

Jeśli to tak nie działa to czy Synapse może scachować kilka partycji (ale 1 dysk) ?

Edytowane przez Ben9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym problem spróbować? Utwórz dwie partycje na dysku pod istniejącym systemem po czym zainstaluj system na SSD. Zainstaluj oprogramowanie cachujące od OCZ Dataplex Software i ustaw cachowanie dla HDD.

W założeniu tego oprogramowania i idei SSD jest głównie przyspieszanie operacji na małych plikach czyli system i programy czy gry, Nie dziwi więc że może cachować tylko jedną partycje.

Poza tym jeśli myślisz że Twój HDD nagle jakoś magicznie przyspieszy dzięki temu oprogramowaniu to jesteś w wielkim błędzie. Tylko operacje często powtarzane, szczególnie na małych plikach będą skopiowane do SSD i tu odczujesz przyspieszenie. Reszta operacji będzie równie wolna jak dotychczas.

PS

Twoje pierwsze zdanie jest nie prawdziwe bo nie jest możliwe mieć prędkości np 1TB danych z HDD na 32 czy 64GB powierzchni SSD.

Nic nie zastąpi oddzielnego SSD. To oprogramowanie to taka proteza tak jak w hybrydowych dyskach połączenie HDD+SSD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi