Skocz do zawartości
kelcior

HDD 1-2TB SATA II do 400 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Dysk na system, czyli generalnie dyski z "zielonej serii" raczej odpadaja, zalezy mi na wysokim zapisie/odczycie halas i pradozernosc nie maja znaczenia. Dołączona grafika

Co byscie polecili? Dodam tylko ze to 400 zł to jest absolutnie gorna granica, najlepiej cos w okolicach 350 zł.

Poki co mam na oku ST2000DM001

Edit:

Moga byc uzywane/allegro , warunek - gwarancja.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz, oczywiście pomijam jakiekolwiek bezpieczeństwo zapisanych danych i gwarancje 1rok ;>

2TB na system to zły pomysł Dołączona grafika

Edit:

zle odczytałem model, DM001 nie są specjalnie wydajne, jak już to DM003 na 1TB talerzach

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No gdyby mnie bylo stac na SSD na system + magazyn 1tb to bym sie nie zastanawial ale fundusze mnie mocno ograniczaja. Dołączona grafika

Btw. ten ST2000DM001 to dysk z interfejsem SATA III, czy przy uzytkowaniu z mobasem @ SATA II to beda jakies duze roznice?

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomiędzy jakimś green o osiągach 100MB/s a w.w. DM003 wyciągającym 200MB/s w normalnym użytkowaniu wielkiej różnicy nie będzie. Kopiowanie pójdzie szybciej, to i owo szybciej się o 2-3sek załaduje - reszta i tak rozgrywa się w ramie Dołączona grafika

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zdecydowalem sie juz na jeden z tej dwojki, teraz pytanie ST2000DM001 czy STM100DM003?

001 czyli 2TB kosztuje ok 400zł. , 003 1TB kosztuje ok 300zł.

Rozumiem ze ST100DM003 jest szybszy, tylko czy warto brac dysk o 2x mniejszej pojemnosci jesli roznica w cenie to 100zł?

Generalnie dysk bedzie sluzyl do gier/filmów.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi