Faf Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 (edytowane) Z góry zastrzegam, że jest to moja pierwsza próba podkręcania czegokolwiek. Czytałem sporo postów na forum i poradników zanim się za to wziąłem. Udało mi się podkręcić mojego Phenoma II X4 955 BE samym mnożnikiem do 3,7GHz, mogłem nawet zmniejszyć napięcie do 1,3625V. Następna próba - 3,8GHz (x19) i to samo napięcie - skończyła się blue screenem po 10ciu minutach testu w Prime95. Po zwiększeniu napięcia do 1,4V było stabilnie, poza jednym - taktowanie co jakiś czas spadało do 800MHz. Nie zwróciłem na to specjalnej uwagi i przy kolejnej próbie ustawiłem mnożnik na x19,5 i napięcie na 1,45V - tym razem to zauważyłem i spróbowałem poprawić to wyższym napięciem 1,475V - co nic nie dało. Te spadki taktowania do 800MHz zdarzają się tylko w czasie testów w Prime95. Jako że niezbyt znam się na podkręcaniu, nie jestem pewny co w tej sytuacji mogę zrobić. Może powinienem wrócić na 3,8GHz i spróbować z wyższym napięciem? Może przeciwnie - napięcie jest trochę za wysokie? EDIT: Temperatury są raczej w normie, w stresie 55-56 stopni, w idle spadają nawet do 33. Cooler zakładałem wczoraj, używam pasty Arctic Silver 5. Edytowane 6 Września 2012 przez Faf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 (edytowane) http://forum.purepc....tling-w-amd-fx/ Nie jest to co prawda fx, mobo może się zachowywać podobnie. Edytowane 6 Września 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faf Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 (edytowane) Zrobiłem kolejną próbę, żeby przekonać się czy to faktycznie throttling. Mnożnik zwiększyłem o 0,5 do x19,0, napięcie zostawiłem na 1,4V. Jak napięcie bez zmian to i zużywana moc została na 117,60W. Przynajmniej tak pokazuje HWMonitor. Phenom II X4 955 ma limit TDP na poziomie 125W, więc próg nie został przekroczony. Temperatury utrzymują się w granicy 53 stopni. Mimo to po 20 minutach testów w Prime95 spadki taktowania pojawiły się znowu. Co ciekawe, pojawiają się dużo rzadziej niż przy wyższym napięciu. Zastanawiam się, czy HWMonitor nie ma problemów z pokazywaniem pobieranej mocy. Jeżeli throttling się pojawił, to znaczy że próg 125W musiał zostać przekroczony. Jak spada taktowanie to zużycie mocy też spada - do 20,5W. Nie mam pojęcia, czy to potwierdza że pojawia się throttling, czy wręcz przeciwnie. Sprawdzę jeszcze czy wyłączenie APM AmdMsrTweakerem coś zdziała. EDIT: Link do AmdMsrTweakera wygasł. Użyję AMD Overdrive żeby to wyłączyć. EDIT2: W AMD Overdrive nie ma tego typu opcji. Nie ma pojęcia co dalej z tym zrobić. Edytowane 6 Września 2012 przez Faf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2012 (edytowane) coolnquiet i c1 w biosie wylaczone? zobacz jak sie zachowuje na nizszych taktach. np 3.6 Edytowane 7 Września 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2012 Spróbuj może też zrobić prowizoryczny nawiew na sekcję zasilania, aby wykluczyć że jest to związane z przegrzewaniem owej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faf Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2012 coolnquiet i c1 w biosie wylaczone? zobacz jak sie zachowuje na nizszych taktach. np 3.6 Oba są wyłączone, chociaż wolałbym zostawić Cool n' Quiet. Dzisiejsze testy: 3,6GHz, 1,4V - Stabilnie. 3,7GHz, 1,4V - Stabilnie. 3,8GHz, 1,4V - Wczoraj taktowanie spadło trzy razy przy obciążeniu, dzisiaj ani razu. Może faktycznie to coś związanego z temperaturami, bo były niższe o 1-2 stopnie. Spróbuj może też zrobić prowizoryczny nawiew na sekcję zasilania, aby wykluczyć że jest to związane z przegrzewaniem owej. Czy HWMonitor pokazuje temperaturę sekcji zasilania? TMPIN0 miało max. 54 stopnie. Sprawdzę jeszcze dzisiaj 3,9Ghz, a jak taktowanie zacznie spadać, użyję podłogowego wentylatora na wysokich obrotach jako prowizorycznego chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...