Skocz do zawartości
czara

Wybor zasilki ...

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze o zasilaczach bylo bardzo duzo ale na to pytanie nie znalazlem odpowiedzi .

Spalil mi sie ostatnio zasilacza (razem z plyta glowna :( ) na szczescie uznali gwarancje :D . Jednak po powrocie plyty z sewisu chce zamontowac jakis lepszy zasilacz niz standardowy z obudowy tracera.

I tu mam dwa pomysly :

1. Planuje niedlugo zmienic obudowe na Big Towera bo moj tracer jest malo przydatny do modowania . I chce do tego Big Towera wstawic dwie zasliki fortrona 250W z allegro (niestety dostanie wersji 300W graniczy ostatnio z cudem) jedna do zasilania plyty glownej druga do napedow wiatrakow oswietlenia.

2. W sklepie w ktorym kupuje zawsze sprzet pojawil sie wreszcei zasilacz chiefteca 360W w cenie 180 zl lub wersja DualFan 240 zl.

Ktory pomysl uznajecie za lepszy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio po spaleniu dwóch zasiłek (starej i nowej DEER) kupiłem MODECOM'a 300GT i jestem bardzo zadowolony. Jak za ok.120zł to naprawdę przyzwoity zasilacz. Daje sobie bez problemu radę z moim sprzętem i nawet ostatnio sporo go krecilem i wszystko jest OK. Polecam MODECOM'a :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio po spaleniu dwóch zasiłek (starej i nowej DEER) kupiłem MODECOM'a 300GT i jestem bardzo zadowolony. Jak za ok.120zł to naprawdę przyzwoity zasilacz. Daje sobie bez problemu radę z moim sprzętem i nawet ostatnio sporo go krecilem i wszystko jest OK. Polecam MODECOM'a  :wink:

Ja mam kupic jedna zasilke to sie juz zdecydowalem na chiefteca zreszt w stosunku do modecom za 120 zl ...

W chieftecu mam 60w mocy wiecej i firme o lepsze renomie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz mam wybrane zasilacze tylko chcialem sie dowiedziec co bedzie lepsze :

- dwa zasilacze po 250 W jeden do plyty drugi do napedow

- jeden zasilacz Chieftec 360 W dualfan

Ktos odpowie na to pytanie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz mam wybrane zasilacze tylko chcialem sie dowiedziec co bedzie lepsze :

- dwa zasilacze po 250 W jeden do plyty drugi do napedow

- jeden zasilacz Chieftec 360 W dualfan

Ktos odpowie na to pytanie??

Ja Ci odpowiem....

2*FSP250-60GTA - są na Allegro po 35 zeta. To jak za darmo. :!: :!:

Mają PFC i dają się obciążać mocą ponad 300Wat...

Może jest to rozwiązanie niezbyt eleganckie, ale dwie zasiłki Fortron FSP250-60GTA to jednak potężna moc.

Za 70 zeta nie kupisz nic lepszego i nawet nie szukaj bo nie znajdziesz.

:!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki zgk5.

A czy jeden taki zasilacz utrzyma moj sprzet bo narazie nie moge znalezc zadnego bigtowera i moze nawet z miesiac potrwa zanim go kupie i zrobie tak jak chce.

A do tej pory sprzet bedzie musial chodzic w starej obudowie na jednym zasilaczu.

A zaoszczedzone prawie 150 zl wydam na modding obudowy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki zgk5.

A czy jeden taki zasilacz utrzyma moj sprzet bo narazie nie moge znalezc zadnego bigtowera i moze nawet z miesiac potrwa zanim go kupie i zrobie tak jak chce.

A do tej pory sprzet bedzie musial chodzic w starej obudowie na jednym zasilaczu.

Utrzyma ;)

To żeby nie zaczynać nowego - zapytam:

Czy robił ktos coś takiego by połączyć dwa zasilacze, ale w taki sposób, żeby oba zasilania do płyty głównej połączyć ze sobą ? Czy to w ogóle jest możliwe ? Bo wiadomo, że 2x250 to więcej niż 360 :) Ale właśnie sporo mocy trzeba do płyty dostarczyć, a rozdział tylko napędy/płyta dla mnie jest niewystarczający :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecnei padl mi zasilacz. Widze tego fortona za 35 zł co mowil zgk5. Jak myslicie brac to? Bo faktycznie nie drogi. Chce w przyzsosci kupic chieftec`a ale poki co pieniedzy nie mam. Czego moge sie spodziewac po tym fortonie??? Teraz mam 250W jakiegos no name. Sprzet jak ponizej. Napiecie na proc to 1.775 no i vmod rdzenia grafy :] a dim 2.77. Bez podlaczonego rheobus`a mam napiecia 4.840 idle i 12.220 tez w idle. Po za tym jest glosny jak jasna cholera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz wam powiem jak sie nazywa ta co teraz mam :) "ATX switching power supply" :) heheh. Nie ma nic wiecej :P. Ok to jedna opnia czekam na reszte :)))

ps. poza tym jest glosny jak <span style="color:red;">[ciach!]</span> :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki zgk5.

Utrzyma ;)

To żeby nie zaczynać nowego - zapytam:

Czy robił ktos coś takiego by połączyć dwa zasilacze, ale w taki sposób, żeby oba zasilania do płyty głównej połączyć ze sobą ? Czy to w ogóle jest możliwe ? Bo wiadomo, że 2x250 to więcej niż 360 :) Ale właśnie sporo mocy trzeba do płyty dostarczyć, a rozdział tylko napędy/płyta dla mnie jest niewystarczający :(

Teoretycznie takie połaczenie dwóch zasilaczy jest możliwe, ale praktycznie to w warunkach amatorskich - raczej nie.

Potrzeba pobawić się regulacja napięć i eksperymentować z rezystorami wyrównawczymi.

Lepiej jest pozostać w konwencji; -jeden zasilacz do mobo a drugi do reszty sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie dzisiaj kupiłem Fortron FSP250-60GTA od haszyd'a

spoko gość i mieszka dla mnie po drodze :lol: więc mogłem osobiście odebrać

zasiłka ładnie odczyszczona jak nówka

wieczorem zamontuje ją zamiast mojej i połącze 2 razem

fortron na mobo a to drugie co mam :oops: na cd i hdd i wiatraki

zmówcie paciorek aby się udało

do budy wejdzie też nowe WC i płyta więc mały remont :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czara myslalem o innej aukcji. Ale widze ze na co drugiej zdjecie ejst to samo. W takim razie pieprze to i licytuej ta o ktorej mowi fulko FSP250-60GTA

Za 5 dni dopiero bedzie moja :> bo wczesniej kasy miec nie bedfe. Fulko sprawdz i powiedz :] czego moge sie spozdieawc :>.

aha, to jest ta z tym dupnym wiatrakiem , tak???

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest fortron to jakies zwykle 215W

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13891098

Poszukaj na allegro Fortron albo u uzytkownika haszyd od ktorego wzielem ja inni forumowicze ...

Ke? Jeżeli sprzedają to, co na zdjęciu, to jest to fortron. Jak byk widać logo FSP na naklejce :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...