kedar Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 witam, podkrecilem proca na 12.5x166, uruchamia sie winxp i zanim pojawia sie ekran logujacy slysze ze wylacza sie dysk a za chwile komp sie resetuje. Czyzby zasilacz nie wyrabial? Czy moze sa to objawy czegos innego? Np. na 15x133 dziala, napiecie +12 wacha sie od 11.65 do 11.75 Czy norma jest ze potrzebne sa silniejsze zasilacze (np. te popularne Chieftec'i 360W), czy moza ja mam takiego pecha? 250W Enlight, Abit NF7-S rev 2.0, axp1700+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Również dobrze może procesor nie wyrabiać ale to napięcie 12 V trochę za niskie. Odłącz wszystkie zbędne rzeczy od kompa i sprawdż czy to samo się dzieje. Jakie masz inne napięcia 3,3 , 5V . Jak zamierzasz kupić(lub masz) lepszą grafę R9500,9700 to nawet się nie zastanawiaj nad kupnem dobrej zasiłki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Jakkolwiek ten Enlajcik 250 to porządny zasilacz, to przy 12.5x166 może już istotnie nie wydalać, ale zanim zaczniesz go wymieniać: -Napisz, do ilu podnosiłeś Vcore (bo podnosiłeś, mam nadzieje?) -Jakie bios podaje napięcia 5V i 3.3V -Jakie masz pamięci? (zakładam, że jednak 333Mhz?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedar Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Cytat Jakkolwiek ten Enlajcik 250 to porządny zasilacz, to przy 12.5x166 może już istotnie nie wydalać, ale zanim zaczniesz go wymieniać: -Napisz, do ilu podnosiłeś Vcore (bo podnosiłeś, mam nadzieje?) -Jakie bios podaje napięcia 5V i 3.3V -Jakie masz pamięci? (zakładam, że jednak 333Mhz?) Po czesci proc, nie podnosilem napiecia, byly takie serie co chodzily > 2ghz na nominalnym wiec mialem nadzieje :(. Do jakich wartosci sensownie mozna podnosic? Np. na 1.65 wstal ale prime wywalal sie od startu, dalem na 1.75 prime niby dziala, ale zaczely sie jazdy z napieciami (+12 do 11.41, wentylatorkom chyba tez obcielo - patrz nizej, wiec wylaczylem w obawie zeby mi zasailacza nie pierdyknelo). Ale zasilacz rzeczywiscie nie wyrabia, przy podnoszeniu napiecia, +12 siada juz nawet do 11.41, inne objawy to np. ze zle pokazywal predkosc wentylatorkow: 0 rpm (pewnie siadlo napiecie i windobnd juz nie byl w stanie okrelic nizszych obrotow - mam na fanmacie na 5v wiec i tak jest wolno). Pamieci to elixiry 512 333mhz, 5 i 3.3 w miare normalne tylko to 12 spada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Cóż, zacznij więc od pożyczenia jakiegoś sensownego zasilacza i sprawdź wtedy, bo na ten moment wydaje się to najprawdopodobniejszą przyczyną... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Cytat Cytat Jakkolwiek ten Enlajcik 250 to porządny zasilacz, to przy 12.5x166 może już istotnie nie wydalać, ale zanim zaczniesz go wymieniać: -Napisz, do ilu podnosiłeś Vcore (bo podnosiłeś, mam nadzieje?) -Jakie bios podaje napięcia 5V i 3.3V -Jakie masz pamięci? (zakładam, że jednak 333Mhz?) Po czesci proc, nie podnosilem napiecia, byly takie serie co chodzily > 2ghz na nominalnym wiec mialem nadzieje :(. Do jakich wartosci sensownie mozna podnosic? Np. na 1.65 wstal ale prime wywalal sie od startu, dalem na 1.75 prime niby dziala, ale zaczely sie jazdy z napieciami (+12 do 11.41, wentylatorkom chyba tez obcielo - patrz nizej, wiec wylaczylem w obawie zeby mi zasailacza nie pierdyknelo). Ale zasilacz rzeczywiscie nie wyrabia, przy podnoszeniu napiecia, +12 siada juz nawet do 11.41, inne objawy to np. ze zle pokazywal predkosc wentylatorkow: 0 rpm (pewnie siadlo napiecie i windobnd juz nie byl w stanie okrelic nizszych obrotow - mam na fanmacie na 5v wiec i tak jest wolno). Pamieci to elixiry 512 333mhz, 5 i 3.3 w miare normalne tylko to 12 spada. +12V na przetakt ma naprawdę niewiele wspólnego. Tolerancja +/- 5%. Jakie masz +5V i +3,3V ???. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...